ILIUM: “Genetic Memory”

Αν με πλησίαζε κάποιος και μου έλεγε: “βαλε μου ν’ ακούσω κάτι καλό, κάτι που να μη χρειαστεί πολύ χρόνος ώστε να εντρυφήσω σε αυτό ώστε να το καταλάβω και να το αποκωδικοποιήσω, μα κι από την άλλη να μην είναι και τόσο ευκολοάκουστο ή απλό αν θέλεις.. ρε παιδί μου, να είναι δυναμικό, μεστό και ευθύ”, τότε άνετα θα πατούσα το play αφήνοντας να παίξει το νέο album των Ilium!

Όχι. Το Genetic Memory δε προσπαθεί ν’ αποσπάσει δάφνες πρωτοτυπίας και δεν είναι το power (με ψήγματα progressive) metal δισκάκι που θ’ αφήσει εποχή, αλλά είναι ειλικρινέστατο, καλοπαιγμένο και γεμάτο από επιρροές, αφού ακούγοντας για παράδειγμα το Fevered Tongue, δε μπορούσε να μην έρθει στο μυαλό μου το “Hocus Pocus” των Focus!!

Και σε αυτό το δίσκο, το ρόλο του τραγουδιστή αναλαμβάνει ο γνωστός σε όλους μας από τους Riot και Masterplan, Mike DiMeo, οποίος μάλιστα κάνει πολύ καλή δουλειά αν και πάντα πίστευα πως στη φωνή του θα ταίριαζαν πιο “βαριά” metal σχήματα και όχι τόσο power μπάντες. Και κάτι που έχω συνειδητοποιήσει από το καιρό που ήταν μέλος τον Rio… είναι πως live, η φωνή του είναι πολύ, μα πάρα πολύ καλύτερη απ’ ότι στα studio album τα οποία έχει συμμετάσχει κατά καιρούς και αυτό το διαπίστωσα, κατά την επίσκεψη των Riot προ δεκαετίας αν θυμάμαι καλά, επί Ελληνικού εδάφους!

Anyway, οι Ilium μπάντα του κιθαρίστα Jason Hodges τα καταφέρνει πολύ καλά, αποτελώντας μία πολύ καλή πρόταση για τις ζεστές αυτές μέρες του καλοκαιριού, μιας και τα 11 κομμάτια του δίσκου είναι αξιόλογα, με highlights το 11λεπτο Irrinja, το Fevered Tongueκαι δε μπορώ να μην επισημάνω τη κομματάρα του δίσκου “Ghosts In Flesh” που είναι όλα τα λεφτά!!!

Δυστυχώς όμως, αν και τη παράγωγη της πέμπτης δουλειάς των Αυστραλών την ανέλαβε ο Tommy Hansen (Helloween, TNT, Pretty Maids κ.α.), στα αφτιά μου ακούγεται “φτωχή”..! Όπως και να’ χει όμως, είναι μία πολύ καλή μουσική πρόταση για όλους τους λάτρεις του σκληρού και μελωδικού ήχου και ακόμη κι αν δεν σας εντυπωσιάσει στο σύνολο της, αξίζει να την ακούσετε μόνο και μόνο για το “Ghosts In Flesh”! Σας είπα ότι είναι κομματάρα;!

Μιχάλης Κανακουσάκης

450