ZEKE

Οι Zeke είναι ένα πολύ σημαντικό συγκρότημα της rock ‘n’ roll/hardcore punk μουσική, το οποίο πέρασε από το ξεκίνημα του στη σφαίρα του λεγόμενου cult. Φήμες λένε πως οι συναυλίες τους είναι μπουλντόζες και σύντομα η Αθήνα θα το επιβεβαιώσει. Πριν λοιπόν οι Αμερικανοί εμφανιστούν στο Temple στις 24 Νοεμβρίου (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ), ο ηγέτης τους “Blind” Marky Felchtone απαντάει τις ερωτήσεις του Δημήτρη Μαρσέλου.

-Καλησπέρα και σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου! Μετά από 13 χρόνια σιγής επιστρέψατε με το “Hellbender”. Τι σας έκανε να βγείτε από τον λήθαργο;
Δεν ξέρω αν ήταν πραγματικός λήθαργος, αφού κυκλοφορούσαν πράγματα, αλλά όχι full lengths. Και κάναμε συναυλίες. Μαζέψαμε όμως πολλά κομμάτια κάβα και θέλαμε να τα ηχογραφήσουμε και να τα κυκλοφορούμε ως singles. Όταν συζητούσαμε με ποια εταιρία να συνεργαστούμε, ο Donny (Paycheck, τύμπανα) πρότεινε την Relapse. Και όπως έδειξε η συνέχεια, ήταν διατεθειμένοι να τα κυκλοφορήσουν ως LP.  Επρόκειτο να ονομαστεί “Thunder In The Ozarks”, όμως αφού το συγκρότημα διάλυσε τα ξαναγράψαμε και το ονομάσαμε “Hellbender”.

-Ποιος είναι αυτός ο Zeke; Γιατί έδωσε το όνομα του σε ένα punk συγκρότημα; 
Κανείς! Ο Dizzy (Lee Roth, κιθάρα) έφτιαξε μια λίστα με 300 ονόματα όσο ήταν μαστουρωμένος. Ξεκίνησε να μου τα διαβάζει και σε μια φάση του είπα “Πως είπες αυτό το τελευταίο;”. Μου απάντησε “Zeke;” και αποκρίθηκα “Αυτό είναι, δικέ μου!”

-Ποιες μπάντες άκουγες μικρός και σκέφτηκες “Αυτό θέλω να κάνω και εγώ”;
Rolling Stones, Alice Cooper band. Ξέρεις όταν έπαιζαν ο Mike Bruce  και ο Glen Buxton, μετά KISS, Led Zeppelin, Aerosmith, Ted Nugent, ZZ top, Cheap Trick, ACDC. Λίγο Charlie Daniels Band, Lynyrd Skynyrd. Όταν έφυγα από το Arkansas, η κοπέλα μου με μύησε στους Minor Threat, Angry Samoans, και συγκροτήματα σαν τους Gun Club και Tex and the Horseheads.  Οι ZEKE υποτίθεται πως θα ήταν ένα πιο παραδοσιακό σχήμα, κάτι σαν blues και country underground rock ένα πράγμα. Μπορείς να το ακούσεις στα “Galaxie 500” και “Runnin’ Shine” όπου η επιρροή της bluegrass είναι εμφανής. Μπορείς επίσης να ακούσεις surf ήχους στα “T-500”, “Aces High” και “Eliminator”. Μεγάλωσα όμως παίζοντας σε metal μπάντες και έτσι αγαπώ τους Maiden, Priest και Motorhead και όλοι πλην του Donny είχαν μεταλλικό παρελθόν. Πρέπει να πω πως τότε στο Arkansas δεν υπήρχαν μπάντες σαν τους Rwake και Pallbearer και ένιωσα πως δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι εκεί…μέχρι που άκουσα τους Antiseen.

-Οι Zeke έχουν νέα σύνθεση πλέον, οπότε θα ήθελα να παρουσιάσεις τους συμπαίκτες σου στο κοινό. 
Συνεχώς αλλάζει! Τώρα είμαι αρκετά τυχερός να έχω τον Kurt (Colfelt, μπάσο) πίσω, τον Kyle (Whitefoot, κιθάρα) από τους Hookers και Axe Ripper, και τον Dayne (Porras, τύμπανα) από τους Mentors. Ο Kyle και ο Kurt γράφουν και κομμάτια συν τοις άλλοις. Ξέρεις, το έχουν. Είναι στη φύση τους. Είναι κοσμικό.

-Μετά από δυο δεκαετίες έχεις πάλι κοντά σου τον Kurt λοιπόν. Έδωσε έξτρα ενέργεια στο studio η παρουσία του;
Fuck yeah!

-Στο “Hellbender” φαίνεται να επιστρέφετε στο φουλ rock ‘n’ roll στιλ σας και ήταν σαν επανάσταση στα αυτιά μας. Κόσμος σχολιάζει το πόσο οι Motorhead σας επηρέασαν. Μεγάλωσες με τους δίσκους του θείου Lemmy;
Ειλικρινά όχι. Και βέβαια είναι μια επιρροή. Όπως και ο Jeffrey Lee Pierce. Όπως οι Misfits στο “Earth A.D”, οι Slayer κ.ο.κ.

-Επιστροφή στην αγκαλιά της Relapse Recods. Πως πάει η συνεργασία; Άλλαξε κάτι στην σχέση σας στο πέρασμα του χρόνου;
Είμαι απλά ευτυχισμένος που είναι τόσο υπομονετικοί μαζί μου. Προσπαθούν να με λογικέψουν. Πολεμώ όμως τους πάντες ως το τέλος.

-Το εξώφυλλο είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει σε δίσκο σας. Ποιος το δημιούργησε;
Ο κύριος Hollis Tucker: ιδιοφυΐα.

-Πως είναι η σκηνή στο Seattle; Έχεις να μας προτείνεις να τσεκάρουμε κάποιες μπάντες;
The Convictions και Fucked and Bound. Φοβερά συγκροτήματα.

-Τι ακολουθεί για τους Zeke μετά το τέλος της Ευρωπαϊκής Περιοδείας;
Ήδη δουλεύουμε νέα κομμάτια. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει.

-Πρώτη φορά στην Ελλάδα. Θα ακούσουμε και παλιό υλικό μαζί με τα καινούργια κομμάτια;
Damn straight. (σ.σ. Θα χαθεί στη μετάφραση το νόημα.)

-Αν έπρεπε να διαλέξεις κάποιο live ως το αγαπημένο σου, ποιο θα ήταν;
Πέρσι στο Gothenburg στη Σουηδία με τους Skitsystem. Δεν ξέρω. Κάποια στην Ιταλία ήταν τρελά. Ισπανία. Βερολίνο. 

-Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που έχεις δει όσο περιοδεύεις;
Είναι οικογενειακό το webzine;

-Ποιο είναι το αγαπημένο σου Zeke κομμάτι για live; Ποια είναι η ιστορία πίσω από τους στίχους;
Αυτή τη στιγμή; Το “Working Man”. Έχει να κάνει με τη ζωή του ξυλουργού και άλλων παραπλήσιων επαγγελμάτων.

-Τι πρέπει να ξέρει κάποιος πριν έρθει να σας δει στην Αθήνα;
Έσο έτοιμος. Θα είναι εκκωφαντικό! 

230

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2124 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.