NOVELISTS: “Noir”

Με ένα όμορφο εξώφυλλο και τη φόρα ενός πολύ καλού ντεμπούτου, οι progressive metalcorers Novelists επανέρχονται για να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους και να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση στη μουσική βιομηχανία.

Τίγκα ρυθμικοί, άκρως μελωδικοί, κάργα γκρουβάτοι κι αρκούντως τεχνικοί, οι παριζιάνοι djentάδες επιδιώκουν να ξεχωρίσουν και να δώσουν το δικό τους ηχητικό στίγμα, αλλά από ό,τι φαίνεται, θα χρειαστεί να περιμένουν κι άλλο, μιας και το δεύτερο δείγμα τους είναι μεν καλό, αλλά εν τέλει δεν ξεφεύγει από πεπατημένες κι αναπόφευκτα μπαίνει από μόνο του σε μια μακριά λίστα γεμάτο φερέλπιδες progsters, οι οποίοι έχουν τα φόντα, αλλά δεν φτάνουν τον επιθυμητό στόχο.

Το “Noir” ξεκινάει σχετικά ήπια, με έφεση στις μελωδικές γραμμές, θυμίζοντας αρκετά τους Tesseract κι αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι. Η συνέχεια όμως είναι γεμάτη από χιλιοπαιγμένες νόρμες του metalcore ιδιώματος, με μια σειρά από άνευρα (συνθετικά) τραγούδια, που βασίζονται σε beatdowns και safe μοντερνιές, αφήνοντας τον ακροατή να αναρωτιέται το πώς θα εξελισσόταν το album, άπαξ κι υπήρχαν περισσότερα κομμάτια με καθαρά φωνητικά και σαφέστερη ηχητική κατεύθυνση.

Υπάρχουν περιπτώσεις που όλο αυτό ισορροπείται (βλέπε “The Light, The Fire”) και η πιο ήπια χροιά των Novelists συμπορεύεται με της metalcore καταβολές τους, αλλά η ουσία είναι πως το συγκρότημα δεν ένιωσε μάλλον έτοιμο να παίξει μπάλα σε πιο σύγχρονα γήπεδα, δείχνοντας την προτίμησή του στα τοπικά μουσικά πρωταθλήματα.

Θεωρώ πως οι Novelists έχουν πολλά περισσότερα να δώσουν από το “Noir” και το αποδεικνύουν μέσω των πιο μελωδικών συνθέσεών τους. Μόλις το πάρουν απόφαση και οι ίδιοι, ενδεχομένως να ξεχωρίσουν κι αυτοί από τον εν δυνάμει σωρό των επίδοξων “ναι μεν, αλλά” και να απασχολήσουν ένα ευρύτερο κοινό, το οποίο εδώ και χρόνια έχει κουραστεί να του σερβίρουν επιτηδευμένα τεχνικό και ξαναζεσταμένο φαγητό.

Ως τότε, από το νέο album θα ακούω τα “L’appel du Vide”, “Monochrome”, “I Travers le Miroir” και “The Light, The Fire”, αναμένοντας για το κάτι παραπάνω στην επόμενη δουλειά τους.

517

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.