SUNS OF THYME: “Cascades”

Μετά το ντεμπούτο τους “Fortune, Shelter, Love and Cure” το 2013, η πεντάδα απ’ τη Γερμανία επιστρέφει με το δεύτερο άλμπουμ τους, “Cascades”, από τη Napalm Records.

Κινούνται στα χνάρια του καλού ξεκινήματός τους και δίνουν ένα δίσκο που με το πρώτο άκουσμα αφήνει θετική εντύπωση και σε κάνει να επιζητάς να το ξανακούσεις.

Δύσκολο να τους κατατάξει κανείς σε ένα μουσικό είδος. Ανήκουν στο ρεύμα αναβίωσης μουσικών ειδών που μεσουράνησαν σε παλαιότερες εποχές, με την ειδοποιό διαφορά ότι δεν περιορίζονται σε ένα μόνο αλλά σε διάφορα, τα οποία αναμειγνύουν υπό την ομπρέλα του σύγχρονου alternative/indie rock ύφους: space rock και ψυχεδέλεια των 70s, new-wave και post-punk των 80s, shoegaze των 80s/90s. Θα λέγαμε ότι οι Suns of Thyme είναι το παιδί που προέκυψε απ’ τη σύζευξη των Black Angels και των Interpol – κάτι που δεν μπορεί παρά να είναι ενδιαφέρον.

Η ποικιλία των υφών της μουσικής τους σε κάνει να παρακολουθείς το πέρασμα των κομματιών με προσοχή: τα δύο πρώτα “Do or Die” και “Intuition Unbound”, gothy μα πιασάρικα, το “Ich träum von dir” με το χαρακτηριστικό ριφ και τα tribalistic τύμπανα, το  ψυχεδελικό “Schweben”, το έξοχο υβρίδιο “Deep Purple Rain” με εμβόλιμα synths βγαλμένα από τα 80s, το ποστπανκίζον “In Dreams Awake”, τα “The Field” και “Kiwani” με τις ανατολίτικες πινελιές.

Και θα μπορούσε κάποιος να σχολιάσει “τι αχταρμάς είναι αυτός;”, όμως η αλήθεια είναι πως οι SoT καταφέρνουν κάτι διόλου εύκολο, να εναρμονίζουν τέτοια –ετερόκλητα ή μη– στοιχεία με τρόπο προσεγμένο, σχεδόν ανεπαίσθητο, και να παρουσιάσουν ένα δίσκο που κάθε του κομμάτι είναι μια αξιοπρεπέστατη και καλοδουλεμένη σύνθεση.

Αν και ο ήχος τους παραπέμπει σε pop/indie κουλτούρα, οι SoT δείχνουν να μην αρκούνται σε απλουστευμένες catchy μελωδίες αλλά θέτουν τον πήχη σε κάτι αρκετά περισσότερο απ’ αυτό. Αξίζουν οπωσδήποτε την προσοχή μας και αρκετές ακροάσεις, μιας και φαίνεται πως χτίζουν σιγά σιγά τη θέση τους ανάμεσα στα ονόματα των άξιων εκπροσώπων της post-punk revival και νεο-ψυχεδελικής σκηνής.

477