WE.OWN.THE.SKY

“Earths Collide” (review) ονομάζεται το πρώτο ολοκληρωμένο album των W.O.T.S., μιας μπάντας που όλο και κερδίζει περισσότερους fans με τα ισοπεδωτικά της live και την Παρασκευή 8 Απριλίου παρουσιάζεται ζωντανά στο An Club, με τους Afformance να ανοίγουν τη βραδιά. Το Rockway.gr και ο Δημήτρης Μαρσέλος βρήκαν την ευκαιρία λοιπόν, να επικοινωνήσουν με τον κιθαρίστα τους, Ηλία…

Καλημέρα! Την προηγούμενη φορά που μιλήσαμε μας είχατε αποκαλύψει τα σχέδια σας για το νέο album “Earth Collide”. Πως σας φαίνεται το αποτέλεσμα του τώρα που το χωνέψατε;
Γεια σου Δημήτρη! Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για το τελικό αποτέλεσμα, για να είμαι ειλικρινής, ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Και η ανταπόκριση του κόσμου έχει υπάρξει πολύ θερμή μέχρι στιγμής, οπότε κανένα παράπονο. Χαιρόμαστε που επιτέλους μοιραστήκαμε αυτά τα κομμάτια και τώρα κοιτάμε το επόμενο βήμα. 

Η παραγωγή του δίσκου πραγματικά του δίνει τόσο αέρα για να αναπνέει που φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά. Μπορείτε να μας πείτε δυο κουβέντες για τις ηχογραφήσεις και τις μίξεις; Ταλαιπωρηθήκατε ώστε να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα; 
Η παραγωγή και μίξη έγινε από τον τεχνικό ήχου μας, τον Άλεξ Κετεντζιάν, ο οποίος είναι το άτυπο έκτο μέλος της μπάντας και τον εμπιστευόμαστε με κλειστά μάτια. Οι ηχογραφήσεις είχαν τις κλασσικές δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει κανείς, ειδικά όταν σε πιέζει ο χρόνος. Πάντως εν συγκρίσει με το “Glass/Nails EP” κάναμε πολλά βήματα μπροστά, ψάξαμε πολύ περισσότερο τους ήχους, χρησιμοποιήσαμε ένα σωρό διαφορετικούς ενισχυτές για να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα και νομίζω το πετύχαμε. Ο Jens Bogren που έκανε το mastering ήρθε και έδωσε την τελική μορφή αυτού που ακούγεται, και απεδείχθη η καταλληλότερη επιλογή.

Κάποιοι τίτλοι τραγουδιών μου δημιουργούν απορίες και σα να μου φαίνεται πως κρύβουν κάποια ιστορία από πίσω όπως π.χ. το πρώτο με τους κυριλλικούς χαρακτήρες και το “yodatrainschewbacca”.
Η αλήθεια είναι όταν παίζεις ορχηστρική μουσική, η επιλογή τίτλων για τα κομμάτια σου είναι κάπως πιο δύσκολη, μιας και δεν υπάρχουν οι στίχοι να δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές. Εκ των πραγμάτων, λειτουργείς πιο αφαιρετικά. Έτσι, κοιτάζουμε συνήθως τι συναισθήματα “βγάζει” το εκάστοτε κομμάτι, αλλά για να είμαι ειλικρινής η επιλογή είναι κάπως τυχαία. Το “yodatrainschewbacca” ας πούμε, είναι ένας άτυπος φόρος τιμής στο υπερμέγιστο Star Wars. Από την άλλη, το intro τιτλοφορήθηκε «УВБ-76» ως αναφορά στο sample που ανοίγει το δίσκο, γνωστό και ως «the buzzer». Μία πρόχειρη έρευνα στο Google μπορεί να δώσει την απάντηση σε όποιον ενδιαφέρεται. (σ.σ. για να μην κουράζεστε link)

Πρόσφατα είχατε και κάποια αλλαγή σύνθεσης. Θα θέλατε να μας παρουσιάσετε το νέο μέλος της παρέας;
Ναι, έχουμε πλέον καινούργιο drummer. Πρόκειται για τον Στέφανο Σακελλαρίου, ο οποίος πέρα από εμάς παίζει και στους εξαιρετικούς 10 Code. Παίζουμε με τον Στέφανο από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς και πέρα από το ότι είναι φοβερός παίκτης, είναι και εξαιρετικός τύπος. Η προσθήκη του στις τάξεις της μπάντας μάς έδωσε την απαραίτητη ώθηση να συνεχίσουμε και μας ανανέωσε πλήρως.

Είχαμε συζητήσει θυμάμαι ότι υπήρχαν κάποιες ιδέες για video clip. Έχει προχωρήσει κάποια από αυτές προς υλοποίηση;
Έχουν γίνει κάποιες νύξεις, αλλά για να είμαι ειλικρινής το video clip δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητά μας, μιας και είμαστε πλήρως επικεντρωμένοι στην παρουσίαση του δίσκου που επίκειται ,αλλά και στην επερχόμενη ελληνική μας περιοδεία. Πιστεύω πάντως ότι θα γίνει εν ευθέτω χρόνω.

Τι feedback έχετε λάβει από το εξωτερικό; Υπάρχουν σχέδια περιοδείας εκτός των συνόρων μας;
Υπάρχουν σταθερά άνθρωποι από το εξωτερικό που γουστάρουν αυτό που κάνουμε και στηρίζουν έμπρακτα. Από όσο έχω δει, το “Earths Collide” έτυχε πολύ καλής αντιμετώπισης στους underground κύκλους του εξωτερικού, αν κρίνουμε και από το ότι είχαμε την τιμή να βρεθούμε σε κάποιες λίστες με τα καλύτερα post rock albums, όπως του Post-rock Facebook Page και του Post rock Essentials.  Όσον αφορά στο θέμα της περιοδείας, αυτό είναι κάτι που επιθυμούμε διακαώς και πλέον έχουμε νομίζω καλύτερα εφόδια για να το κυνηγήσουμε. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στο να βρεθούν promoters στο εξωτερικό, πρόθυμοι να στηρίξουν μια μικρή ελληνική μπάντα, ιδίως στον δικό μας ήχο. Είμαι αισιόδοξος όμως ότι αργά ή γρήγορα θα τα καταφέρουμε.

Εμφανιστήκατε στη συγκινητική τελευταία εμφάνιση των Maybeshewill στην Αθήνα και τώρα, θα παρουσιάσετε το νέο σας album στο An Club; Ποια είναι η πιο δύσκολη περίσταση; Να ανοίγεις τη συναυλία για ένα σημαντικό συγκρότημα ή να πρέπει να σταθείς στο ύψος σου μόνος σου, ειδικά όταν πρέπει να βγάλεις το σωστό συναίσθημα νέων συνθέσεων;
Το live με τους Maybeshewill ήταν από τις καλύτερες μέχρι τώρα συναυλιακές εμπειρίες μας, ενώ ήταν μάλιστα το βάπτισμα του πυρός για τον Στέφανο. Θα παρουσιάσουμε και επίσημα το “Earths Collide” την Παρασκευή 8 Απριλίου, στο An Club των Εξαρχείων, όπως είπες. Ως απάντηση στην ερώτησή σου, θα έλεγα ότι τόσο το να ανοίγεις για να ένα γνωστό και αγαπημένο σου συγκρότημα, όσο το να κάνεις ένα δικό σου live, έχουν αμφότερα τις δικές τους δυσκολίες. Στην πρώτη περίπτωση, πρέπει να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων και να κερδίσεις τον κόσμο, που σε μεγάλο βαθμό έχει έρθει για να παρακολουθήσει το «κυρίως πιάτο». Πρέπει να προσπαθήσεις διπλά για να κερδίσεις το ενδιαφέρον του.
Από την άλλη, σε ένα headline gig, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για παρουσίαση δίσκου, ξέρεις ότι ο κόσμος έχει έρθει για να δει εσένα και οφείλεις να το αντιμετωπίσεις με ακόμα περισσότερη σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Τα 2 τελευταία είναι βασικές αρχές στον τρόπο που προσεγγίζουμε τις εμφανίσεις μας, και μάλιστα το επερχόμενό μας live θα είναι η πιο μεγάλη και προσεγμένη παραγωγή που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής, από το gear μέχρι τον ήχο και τα φώτα. Και φυσικά προσπαθούμε πάντα να δίνουμε το 110% του εαυτού μας πάνω στη σκηνή, είναι αυτό που αγαπάμε και το να το μοιραζόμαστε με άλλους ανθρώπους είναι για μας μια υπερβατική εμπειρία.

Αν σας προσέγγιζε κάποιος και ζητούσε να γράψετε μουσική για ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τους πρόσφυγες, τι θα απαντούσατε;
Αρχικά το να μας προσέγγιζε κάποιος για να ντύσει μουσικά ένα ντοκιμαντέρ ή μια ταινία θα ήταν πολύ μεγάλη τιμή για εμάς, οπότε κατά πάσα πιθανότητα θα δεχόμασταν. Ωστόσο, επιλέγουμε συνειδητά να αποσυνδέουμε τη μουσική μας απ’ το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, μιας και θεωρούμε ότι οι προσωπικές μας απόψεις για τα τεκταινόμενα δεν έχουν σχέση με αυτό που κάνουμε και προσπαθούμε να περάσουμε ως μπάντα. Οπότε η συμμετοχή μας ή όχι θα εξαρτιόταν ίσως από το συγκεκριμένο περιεχόμενο. Επί παραδείγματι, δε θα μπορούσαμε να συναινέσουμε στο να αποτελεί η μουσική μας το soundtrack ενός πολιτικού ντοκιμαντέρ.

Αν αφιερώνατε ένα από τα κομμάτια σας σε όλους αυτούς που ταλαιπωρούνται και ξεριζώνονται από τα σπίτια τους, ποιο θα ήταν αυτό;
Με δεδομένο ότι η μουσική μας δεν έχει στίχους, είναι κάπως δύσκολο το να αφιερώσεις ένα κομμάτι, πολλώ δε μάλλον για ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο ζήτημα. Ίσως το «Retrospect» από τον τελευταίο μας δίσκο να ήταν μια καλή επιλογή, γιατί σε μεγάλο βαθμό το έχουμε συνδυάσει με τη δύναμη που έχει χρειαστεί για να αντεπεξέλθουμε πολλές δυσκολίες στις δικές μας ζωές. 

168

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2124 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.