Video Tribute: BACKFIRE!

Οι Ολλανδοί Backfire! είναι σίγουρα μια από τις σημαντικότερες hardcore μπάντες της ευρωπαϊκής ηπείρου και με ύμνους σαν το “Still Dedicated”, έχουν επηρεάσει πολλούς μουσικούς να ακολουθήσουν ένα είδος, το οποίο για την πλειοψηφία του μουσικού τύπου μοιάζει να μην υπάρχει.

Το 2009 δήλωσαν πως διαλύονται όμως, τρία χρόνια μετά κυκλοφορούν του “My Broken World”, που περιέχει το κομμάτι “This one is for us”, με ένα στίχο επεξηγηματικό: “It’s not a comeback, it’s an encore”.

Πριν πάνω από μια δεκαετία, μου είχαν πάρει τα μυαλά και είχαν την ευτυχία να τους παρακολουθήσω στο An club, το οποίο αν και δεν είχε κατακλυστεί από κόσμο, είχε αρκετό κόσμο για να ματώσουμε (κυριολεκτικά μου άνοιξε η μύτη). Δύο χρόνια μετά την εμφάνιση τους στο 7sins (live report), επιστρέφουν στην Αθήνα και το Texas στις 15 Απριλίου (FB event) και στις 16 Απριλίου στο Eightball στη Θεσσαλονίκη (FB Event).

20 χρόνια πέρασαν από την πρώτη τους δισκογραφική απόπειρα “Rebel 4 Life” (1996) και οι Backfire! είναι ακόμα εδώ. Το κομμάτι του δίσκου “Straight outta M-town” δημιουργεί απορίες σε μερικούς που δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι το Μ-town που ακολουθεί το όνομα τους και στην επίσημη σελίδα τους στο Facebook (link). H απάντηση είναι απλή M, όπως Maastricht.

To δεύτερο τους album “All Bets are off” ήρθε ένα χρόνο αργότερα με ένα εκπληκτικό εξώφυλλο που δείχνει έναν Σταυροφόρο να χάνει τη μάχη και είναι τότε που το όνομα των Backfire! ορθώνεται στεντόρειο στην Ευρωπαϊκή hardcore σκηνή. 

Το 2000 όμως, ήρθε ένα album που θα γινόταν κλασικό για το είδος και θα είχε ευρεία διανομή στις ΗΠΑ μέσω της σημαντικής Victory Records. To “Still Dedicated” είναι εκείνο από τα κομμάτια τους που κάνουν τα pits να σείονται και τα κορμιά μας να μελανιάζουν.  Δεν είναι μόνο εκείνο όμως!

Τρία χρόνια πέρασαν και για το επόμενο τέταρτο τους χτύπημα “Change the Game” (2003), το οποίο άφησε όλους τους οπαδούς του χώρου ικανοποιημένους. 

Μια πενταετία μεσολάβησε και το 2008 ήρθε το “In Harm’s way” με καλεσμένο στο ομώνυμο του τραγούδι τον Stephen Bessac των Kickback. Οι γνώμες διίστανται για το ποιόν του album αυτό, αλλά οι περισσότερες γνώμες παραπάνω από θετικές υπήρξαν. Ένα χρόνο αργότερα, το συγκρότημα δηλώνει παύση δραστηριοτήτων.

Μη μπορώντας να μείνουν και πολύ μακρυά από τη μουσική, αποφασίζουν και πάλι να δισκογραφήσουν και μας προσφέρουν το “My Broken World” το 2012 και ξεκινούν πάλι τις συναυλίες. Όπως δήλωσε ο κιθαρίστας τους Wyb Brouwer δύο χρόνια μετά στο Rockway (link) “οι συναυλίες που παίζουμε τώρα, είναι κάτι σαν encore, όχι comeback. Ένα εξτραδάκι στα 20 χρόνια παρουσίας μας”.

Ο Wyb είχε σχολιάσει και τη συμπεριφορά των νέων Hardcore οπαδών αρκετά γλαφυρά, λέγοντας “όλες αυτές οι beatdown μπάντες, αυτοί οι κλόουν με το violent dancing και τις ελεεινές συμμορίτικες εμφανίσεις τους. Αλήθεια φίλε, δεν ξέρω τι να κάνω. Να τους λυπηθώ ή να γελάσω πολύ δυνατά; Αν ακούς Minor Threat, Slapshot ή Gorilla Biscuits και όλες αυτές τις παλιές hardcore μπάντες, που έγινε το λάθος;

3 χρόνια αργότερα, το έτος που έφυγε οι Backfire! κυκλοφόρησαν το νέο τους “Where we belong” και με αυτό στα μπαγκάζια τους θα μας επισκεφτούν για μια ακόμη φορά. 

Επιμέλεια κειμένου: Δημήτρης Μαρσέλος

251

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2118 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.