Video Tribute: THE DUBROVNIKS

Καλοκαίρι πλησιάζει και η κίνηση στην Βόρεια Αδριατική Θάλασσα ολοένα και αυξάνεται.

Η πόλη Dubrovnik της Κροατίας είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, ειδικά αν έχεις σκάφος. Το 1979 η Unesco έβαλε την πόλη στη λίστα μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς και του έδωσε ακόμη περισσότερο prestige. Πολλά χρόνια πριν λοιπόν, σε εκείνη την πόλη των Δαλματικών ακτών γεννήθηκε δύο αγόρια, οι Roddy Radalj και Boris Sujdovic, αλλά σύντομα οι οικογένειες τους μετανάστευσαν, αφήνοντας την Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία για την άλλη γωνιά του χάρτη, το Perth στη Αυστραλία.

Εξαρχής, έδειξαν την αγάπη τους με τη μουσική και ήταν ενεργά μέλη της punk σκηνής της πόλης του Perth, σε συγκροτήματα σαν τους Exterminators, The Scientists, Rockets, Le Hoodoo Gurus.
Οι δύο Κροατικής καταγωγής μουσικοί, μετακόμισαν στο Sydney, όπου γνώρισαν τους James Baker (drums) και Peter Simpson, o οποίος μοιράστηκε κιθάρες και φωνητικά με το Roddy, ενώ το μπάσο κρατούσε ο Boris. Το 1986 γεννήθηκαν οι Adorable Ones, όνομα το οποίο αναγκάστηκαν να αλλάξουν λόγω συνωνυμίας με ένα συγκρότημα από το Brisbane, οπότε και προτάθηκε το όνομα The Dubrovniks, ως φόρος τιμής στην γενέτειρα πόλη των Radalj και Sujdovic.

To 1988 η Citadel Records αναλαμβάνει να κυκλοφορήσει το single τους “Fireball of Love” με τη διασκευή “My Coo Ca Choo” του Alvin Stardust να ακολουθεί λίγο αργότερα.

Το 1989 ήρθε η ώρα του ντεμπούτου full length “Dubrovnik Blues” που ήταν γεμάτο με τεράστιες επιτυχίες με έναν ήχο μεταξύ garage και punk που αν και τότε είχε αρχίσει να φθίνει πήρε μια φρεσκάδα με αυτό το album. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχει βγει στα ροκάδικα της αθηναϊκής νύχτας την τελευταία 20ετία και να μην έχεις ακούσει κομμάτια σαν το “Like Fire”.

To album αυτό προτάθηκε για βραβεία της ARIA, Αυστραλιανής Δισκογραφικής Ομοσπονδίας και ο εκλεκτικός του ήχος κέρδισε πολλά αυτιά σε όλον τον κόσμο.

Σε έκσταση επιτυχίας και σε μεγάλο συνθετικό οίστρο οι Dubrovniks επανέρχονται ένα χρόνο αργότερα (1990) με το “Audiosonic Love Affair”, που εκτός από το εκπληκτικό ομώνυμο κομμάτι περιείχε και τα τεράστια “Love is on the loose”,  “Something’s Not Right In This World” και “Promised Land”. 

O ήχος τους σκληραίνει και άλλο, ενώ ετοιμάζονται για την πρώτη τους ευρωπαϊκή περιοδεία. Το κομμάτι “She Got No Love” περνάει στις πρώτες θέσης των mainstream charts της Αυστραλίας.

Πέρασαν δύο χρόνια ως την κυκλοφορία του τρίτου album “Chrome” (1992) και το κομμάτι “Down to the Sea” θα εμφανιστεί σε μία από τις μεγαλύτερες ταινίες με θέμα το Surf, “The Green Iguana”. Την δεύτερη κιθάρα πλέον, αντί του κυρίου Simon χειρίζεται ο Glenn Armstrong και η μπάντα σε συνεργασία με την Mushroom Records κυκλοφορεί και δύο singles τα “Saigon Rose” και “French Revolution”. 

Οι Baker και οι Sujdovic έχουν ήδη παρατήσει τους Beasts of Bourbon για να δώσουν όλη τους την ενέργεια στους Dubrovniks, αλλά η Mushroom σπάει το συμβόλαιο (αν και κράτησε τα δικαιώματα διανομής στην Αυστραλία) και το τέταρτο album τους θα κυκλοφορήσει το 1994 από τη γερμανική Normal με τίτλο “Medicine Wheel”.

ΟΚ, αν ακούς τέτοια μουσική και δεν έχεις ακούσει την κομματάρα παραπάνω (“Hernandoe’s Hideaway”) πρέπει σίγουρα να πας σε ΩΡΛ! Κομμάτια όμορφα σαν το “Holy Town” και το “Under my Skin”, όμως οι Dubrovniks αν και επισήμως δεν είχαν ανακοινώσει διάλυση, τα μέλη τους άρχισαν να απομακρύνονται γεωγραφικά και έτσι, αναγκάστηκαν να σταματήσουν την πορεία της μπάντας.

20 χρόνια μετά τη διάλυση των Dubrovniks, όσα μέλη είχαν συμμετάσχει στα albums αποφάσισαν να ακούσουν τις φωνές που ζητούσαν μια reunion περιοδεία και τσουπ!

Την Παρασκευή 12 Ιουνίου στο Gagarin 205 (δελτιο τύπου) οι Αυστραλοί rockers θα παίξουν για το ελληνικό κοινό, με τους Sisters Of Your Sunshine Vapor να ανοίγουν τη συναυλία.

MHN TOYΣ ΧΑΣΕΤΕ!!!!

THE DUBROVNIKS ARE:
Boris Sujdovic
James Baker
Peter Simpson
Chris Flynn
Glenn Armstrong 

339

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2118 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.