PUTA VOLCANO

Η μουσική είναι ανάγκη. Πρώτη ύλη για τη σωτηρία της ανθρώπινης ψυχής και όταν έρχεται από τα σπάργανα της, τότε μιλάμε για το ιδανικό. Ο κιθαρίστας των Puta Volcano, Άλεξ απαντάει τις ερωτήσεις του Δημήτρη Μαρσέλου, ενόψει της εμφάνισης στους στο επετειακό Rockwave Festival στις 30 Μαΐου. Δικός σας!

-Καλησπέρα από το Rockway.gr! Τι σχέση με τη μουσική μπορεί να έχει το αρχαιότερο επάγγελμα και ένα ηφαίστειο;

 Το ηφαίστειο είναι το προφανές κομμάτι της απάντησης, η μουσική δημιουργείται στα έγκατα της συνολικής προσωπικότητας των μελών μιας μπάντας και όταν έρθει η ώρα εκρήγνυται σε μια προσπάθεια να φτάσει σε όσα περισσότερα αυτιά μπορεί. Όσο για το αρχαιότερο επάγγελμα, υπάρχει ένας σαφής παραλληλισμός αφού και η μουσική από την αρχή της ήταν απαραίτητη για τον άνθρωπο, αλλά δεν λαμβάνει πάντα το σεβασμό που της αξίζει.

-Επειδή υπάρχει κόσμος που πιθανότατα δεν ξέρει ότι το ηφαίστειο σας είναι ενεργό, θα θέλατε να μας εξιστορήσετε το παραμύθι σας από το “Μια φορά και έναν καιρό” ως σήμερα;

Το ξεκίνημα έγινε γύρω στο 2010. Το πρώτο ΕΡ “Represent Victory Below Eye” σε παραγωγή του Chris Tsangarides, κυκλοφόρησε το 2011 μέσω bandcamp και σε περιορισμένα φυσικά αντίτυπα, Από τότε μέχρι και φέτος που κυκλοφόρησε το “Sun” έχουν περάσει αρκετά live και θα υπάρξουν ακόμα περισσότερα.

– Νέο, δεύτερο album με τίτλο “The Sun” λοιπόν, κυκλοφορεί από τον Απρίλιο. Είναι ένας φόρος τιμής στο ζωοδότη Ήλιο; Τι εμπειρίες αποκτήσατε δημιουργώντας το δεύτερο σας τέκνο;

Είναι οι σκέψεις μας πάνω στο πόσο διαφορετικές επιπτώσεις μπορεί να έχει ο ίδιος ήλιος στον άνθρωπο, ανάλογα με το εκάστοτε context. Όταν είσαι στην καυτή έρημο είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελες, αλλά μέσα σε ένα σκοτεινό σανατόριο μάλλον ανεβαίνει πιο ψηλά στη λίστα.

-Ο ήχος σας ακροβατεί μεταξύ του alternative, της desert rock και των 70s με τα γυναικεία φωνητικά να δίνουν αυτή τη διαφορετικότητα και φρεσκάδα σε ένα ιδίωμα που στη χώρα μας έχει γεμίσει τεστοστερόνη. Πως δέσανε όλα μαζί με αποτέλεσμα τους Puta Volcano;

Όπως δένει κάθε μπάντα φαντάζομαι, πειραματισμός και σύγκρουση εγωισμών μέχρι να βρεθεί κοινό έδαφος στο οποίο έχει ο κάθε ένας το χώρο που χρειάζεται για να εκφραστεί. Και σε κάθε album πρέπει να γυρνάς στο μηδέν. Τα γυναικεία φωνητικά είναι μια ενδιαφέρουσα πρόκληση σε αυτή τη σκηνή, γιατί πρέπει να ξεκλειδώσεις τον κόσμο που στηρίζει το κλισέ της τεστοστερόνης, αλλά όταν το καταφέρεις είναι μια επιβεβαίωση από μόνο του.

-Πόσο εύκολο είναι πλέον με όλη αυτήν την υπερπληροφόρηση του ακροατή να φτάσεις στα αυτιά του και να του κεντρίσεις το ενδιαφέρον έτσι ώστε να επενδύσει τα λίγα που διαθέτει σε σένα; Γίνονται περισσότερες αγορές στα live από ότι μέσω διαδικτύου;

 Η σημερινή ευκολία του να δείξεις στον κόσμο τη δουλειά σου μέσω internet, είναι αυτή που το καθιστά δύσκολο να την πουλήσεις. Στα δικά μου μάτια, ο κόσμος αγοράζει μουσική κυρίως για να δηλώσει την υποστήριξή του σε μια μπάντα παρά για την ίδια τη μουσική, αφού την βρίσκει εύκολα online. Οι πωλήσεις στα live είναι σαφώς περισσότερες, γιατί για όσο διαρκεί ένα live έχεις την σπάνια ευκαιρία να συγκεντρώσεις απόλυτα την προσοχή του κόσμου πάνω σου, δεν μπορεί να σε κλείσει με ένα click. Αυτό από μόνο του δίνει μια δίκαιη ευκαιρία στη μουσική.

 -Μεγάλη τιμή σας έγινε με την πρόσκληση σας στην πρώτη μέρα του επετειακού Rockwave Festival με μεγάλα συγκροτήματα εντός και εκτός συνόρων. Πόσο σημαντικό θεωρείς πως είναι για ένα σχετικά νέο συγκρότημα κάτι τέτοιο; Τι να περιμένει κανείς από τους Puta Volcano εκείνη τη μέρα και τι περιμένετε εσείς από εκείνη τη μέρα

Κάθε ευκαιρία που δίνεται σε μία μπάντα να παίξει σε ένα μεγάλο open-air festival είναι ανεκτίμητη γιατί αποτελεί σημείο αναφοράς για το βιογραφικό της. Επίσης, είναι μια ευκαιρία να δει κανείς πως δουλεύουν μεγάλες παραγωγές με πολύ σφιχτά προγράμματα. Το φετινό Rockwave φαίνεται ακόμα πιο σημαντικό γιατί κλείνει τα 20 χρόνια του και το φωνάζει με μεγάλα ονόματα. Σαν Puta Volcano εκείνη τη μέρα, οφείλουμε να δείξουμε με ένα πολύ δυνατό performance, ότι δεν ανεβήκαμε τυχαία στο stage. Εμείς περιμένουμε μια μέρα με πολύ ήλιο, κόσμο και rock. 

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδια των P.V. ;

Σίγουρα ένα tour για να σπρώξουμε το “Sun” και παράλληλα ξεκινάμε σχέδια για το επόμενο album. 

-Υπάρχουν σκέψεις για κάποιο video clip; Αν ναι, πες μας δυο πράγματα, αν όχι πως θα φανταζόσουν ένα video clip σας;

Οπωσδήποτε θα γίνει κάποιο video. Στο μυαλό μας αυτό το album είναι σαν μια συλλογή από πίνακες, οπότε κάπου εκεί θα πρέπει να είναι και το βίντεο που θα το υποστηρίξει. Λιτά πλάνα, με φύση και τη σωστή δόση ήλιου. 

-Μια αλυσίδα ερωταπαντήσεων έχει αναπτυχθεί μέσα από τις συνεντεύξεις μου, όπου ο συνεντευξιαζόμενος απαντά την ερώτηση του προηγούμενου και θέτει μια στον επόμενο, χωρίς να ξέρει ποιος είναι. Η ερώτηση έρχεται από τον τραγουδιστή των Anal Veritas, Θαναση: “Αν ερχόταν κάποιος manager και σου πρότεινε ένα μεγάλο οικονομικό συμβόλαιο που θα σε ανάγκαζε να αφήσεις τους υπόλοιπους σύξυλους και να παίξεις ως εσύ και η μπάντα σου, τι θα απαντούσες;”

Ένα μεγάλο καλό του internet είναι ότι έχει σπάσει πολλές από τις φούσκες στις οποίες βασίσαμε τα όνειρα μας για arena rock καριέρες. Ξέρουμε πλέον ότι δεν υπάρχει ο εύκολος δρόμος του ενός συμβολαίου και ότι ακόμα και μεγάλες μπάντες περνάνε ζόρια για να συνεχίσουν να βγάζουν τη δουλειά τους όπως θέλουν. Επίσης, αν ο manager ήταν καλός στη δουλειά του θα αναγνώριζε ότι το προϊόν που θέλει να σπρώξει είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας άρα δεν ξέρουμε που θα οδηγούνταν από ένα μόνο κομμάτι της μπάντας.

-Και η ερώτηση σου στον επόμενο είναι….

 Αν αύριο ξαφνικά σταματούσε να υπάρχει ρεύμα άρα και ίντερνετ, πως θα προσπαθούσατε να παίξετε τη μουσική σας για να βγάλει το ίδιο συναίσθημα στον κόσμο ,πως θα προωθούσατε τα live σας και τι δουλειά θα βάζατε τον ηχολήπτη σας να κάνει;

-Για τέλος, θα ήθελα να αφιερώσετε κάποιους στίχους από το νέο σας album στους αναγνώστες μας, μαζί με ένα κάλεσμα για το Rockwave Festival του Σαββάτου 30 Μαΐου.

“I’m your king I’m your sun I’m the sky
I’m the snake I will always revolve round my self
I shall rise up the waves and will fall
down the rain I’m so quiet invisible I stay” 

181

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2124 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.