KHEMMIS: “Deceiver”

ALBUM

Είδος: Doom Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 19 Νοεμβρίου 2021

Μουσική.
Αυτό το μαγικό νόμισμα που με την μια του όψη, σου χαρίζει έναν παράδεισο καλύτερο από αυτόν που έχεις φαντασιωθεί, ενώ με την άλλη μπορεί να σε βασανίσει μέχρι να λατρέψεις την σιωπή.

Συνήθως, το νόμισμα θα πέσει ή από την μια ή από την άλλη, όπως υπαγορεύουν οι νόμοι της φυσικής. Έλα που στους Khemmis και στο νέο τους δημιούργημα, το νόμισμα έχει glitches και τρεμοπαίζει και στις δύο όψεις…

Να πω την «κατάμαυρη» αλήθεια μου, όταν μου δόθηκε το “Deceiver” για review (θενκς, τσιφ Μήτσο), την παραμικρή ιδέα για το Coloradoom (ναι, είναι από το Colorado) των Khemmis είχα. Αν και από το 1988 με ελκύει όσο τίποτα κάθε “κηδειορυθμός”, τα τελευταία…είκοσι χρόνια αποφεύγω να ακούσω κάθε ντουμιά που κυκλοφορεί, γιατί εξαιτίας του μαστουρωμένου της subgenre (sic) ή των «βόθρων» που ανοίγουν με το στόμα τους οι τραγουδιστές πολλών doom/death σχημάτων, ξέρω πως θα απογοητευτώ.

Πήρα λοιπόν μια γεύση από παλαιότερους Khemmis, για να έχω μια καλύτερη εικόνα του τι θα αντιμετωπίσω, και μετά από 2-3 τραγούδια τους και μια διασκευή σε Dio, κατάλαβα πως δεν θα τα πάμε και πολύ καλά με το “Deceiver”.

Τελικά, το νεογέννητό τους δεν ήταν τόσο μαστουροντουμίλα όπως τα παλαιότερα, πράγμα που με ικανοποίησε αρκετά. Και τολμώ να πω πως μερικές στιγμές του, ειδικά στα “Avernal Gate” και “Shroud Of Lethe”, ήταν τρομερές, ακόμα και για repeat.
Οι Khemmis αναμειγνύουν το παραδοσιακό, σχεδόν vintage doom τους με το άλλο, το βαρετομαστούρικο αλλά και με ολίγη από black growls και ταχύ επικό μέταλλο και σε σημεία, είναι καλοί, αρκετά καλοί.

Όμως έστω και δύο ολόκληρα τραγούδια με μερικές αναλαμπές σε μερικά ακόμα, σε ένα album των έξι τραγουδιών και 42 λεπτών, δεν σώζει την κατάσταση και η βαρεμάρα, η κούραση και η λήθη, έπεσε σαν πέπλο – όχι, σαν πάπλωμα πάνω μου κατά την διάρκεια της ακρόασης.

Αν λοιπόν σας αρέσει η αμερικανοποστντουμμαστουρέσιο κατάσταση, αλλά φυσικά και οι Solitude Aeternus, οι Albez Duz και οι Atlantean Kodex σε έναν αχταρμά «υψηλών λιπαρών», “go for it”.
Αν από την άλλη, είσαι κανένας γεροπαράξενος σαν και μένα, που θέλει το doom του τρου, ανόθευτο και κλασσάτο, ε, για αυτό υπάρχει ο ΕσυΣωλήνας, πατάς το play και το stop κατά βούληση – ή κοιμάσαι πάνω στο πληκτρολόγιο.

Bandcamp: https://khemmis.bandcamp.com/

865

Avatar photo
About Σπύρος Χονδρογιάννης 84 Articles
Ένα Δωμάτιο χτισμένο από σάρκα, αίμα και νότες. Συνήθως μαύρο, ενίοτε γκρι, ίσως κλειδωμένο αλλά κυρίως ανοιχτό για να μοιραστεί τους ήχους του με αυτούς που θέλουν να ακούσουν.