SHATTERED HOPE

Οι Shattered Hope, εδώ και σχεδόν 13 χρόνια, υπηρετούν πιστά το ιδίωμα του λεγόμενου funeral doom metal και αυτή τη στιγμή δικαίως θεωρούνται μια απ’ τις πιο υπολογίσιμες δυνάμεις του είδους παγκοσμίως. Με αφορμή το επερχόμενο “Doom Over Greece” όπου και θα εμφανιστούν με τους Procession, Dread Sovereign, Aeon Aphelion και The Temple, στις 17 και 18 Ιανουαρίου, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα, το Rockway συνομίλησε μαζί τους εφ’ όλης της ύλης.

Καλή χρονιά και καλώς ήρθατε στο Rockway.gr! Έχοντας κυκλοφορήσει το δεύτερο άλμπουμ σας “Waters of Lethe” μέσα στο 2014 και κάνοντας έναν γενικότερο απολογισμό, τί εντυπώσεις σας άφησε η χρονιά που μας πέρασε;
Καλή χρονιά, καταρχάς, και από εμένα και καλώς σας βρήκα! Κοίτα να δεις τι γίνεται… Ο δίσκος ηχογραφήθηκε το Δεκέμβρη του 2013 και κυκλοφόρησε στις αρχές του 2014, οπότε για ένα παράξενο λόγο κάθε φορά στο μυαλό μου το “Waters Of Lethe” υπάρχει ως κυκλοφορία της περασμένης χρονιάς. Τέλος πάντων… Γενικά, το 2014, μου άφησε καλύτερες εντυπώσεις από τα περασμένα δύσκολα χρόνια, όμως τα πράγματα δεν παύουν να είναι ζόρικα για όλους όσους απομείναμε σε αυτήν τη χώρα. Αντιθέτως, αν επικεντρωθούμε στο θέμα της ελληνικής metal σκηνής μπορώ να πω ότι οι εντυπώσεις είναι πολύ θετικές, καθώς είδαμε πολύ όμορφα πράγματα από εγχώριες μπάντες.

Πώς δέχθηκαν το “Waters of Lethe” τα media και, κυρίως, το doom/ death κοινό; Είστε ευχαριστημένοι απ’ τη μέχρι τώρα πορεία του κι αν υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε στο τελικό αποτέλεσμα, τί θα ήταν αυτό;
Μπορώ να πω πως δεν περίμενα τόσο θετική ανταπόκριση. Και ο λόγος είναι ένας. Το ”Waters Of Lethe” δεν είναι καθόλου εύκολος δίσκος. Θέλει πολλά ακούσματα για να μπει κάποιος στο νόημα και να μεγαλώσει μέσα του. Αυτό που θέλαμε από την αρχή, το πετύχαμε. Δηλαδή, ένα δίσκο που να αντικατοπτρίζει τις πιο ακραίες πτυχές του εαυτού μας. Από θέμα παραγωγής, επίσης, τα πράγματα εξελίχθηκαν ακόμα καλύτερα από όσο κι εμείς οι ίδιοι περιμέναμε. Σε αυτό ευχαριστούμε τους Χάρη Γερουλάκη και Μπάμπη Τζανιδάκη από τo Timeless Recording Studios που επιμελήθηκαν την παραγωγή και τον μεγάλο Greg Chandler από Εsoteric, o οποίος ανέλαβε τη μίξη και το mastering των κομματιών στο δικό του Priory Recording Studios.

Η νέα χρονιά μπαίνει πολύ δυναμικά για τους Shattered Hope, με τις δύο ημερομηνίες του “Doom Over Greece” όπου και θα εμφανιστείτε με τους Procession, Dread Sovereign, Aeon Aphelion και The Temple να πλησιάζουν, καθώς και μία προγραμματισμένη εμφάνιση στην Πάτρα για το Φεβρουάριο. Πέραν αυτών, μέσα στη νέα χρονιά, το σχήμα συμπληρώνει και την πρώτη δεκαετία της πορείας του. Ποιά είναι τα μέχρι τώρα σχέδια του σχήματος για το 2015; Υπάρχει περίπτωση να δούμε κάτι ιδιαίτερο από εσάς μέσα στη χρονιά με αφορμή την επέτειο των 10 χρόνων απ’ το σχηματισμό σας;
Πράγματι, η νέα χρονιά ξεκινάει με τον καλύτερο τρόπο και φέρνει στο μυαλό μου μέρες του 2010, όπου τότε είχαμε ξεκινήσει με τα δύο live με Draconian και Μy Dying Bride.Σε λίγες μέρες, λοιπόν, θα συναντηθούμε δεύτερη φορά επί σκηνής με τους Procession και τους Aeon Aphelion, ενώ ανυπομονώ να δω από κοντά τους Dread Sovereign και τους The Temple, με τους τελευταίους να με έχουν εντυπωσιάσει σε ό,τι έχω ακούσει από αυτούς. (Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά του Doom Over Greece, για την τιμή που μας έκαναν να μας συμπεριλάβουν στο line up). Μέτα, μέσα στο Φλεβάρη πάμε Πάτρα για να παίξουμε μαζί με δύο ανερχόμενες ελληνικές μπάντες, τους Ashodel και τους Clamor of Existence. Εδώ να σημειωθεί, ότι δέκα χρόνια συμπληρώνονται από την κυκλοφορία του πρώτου μας demo (Α View Of Grief) και όχι από το σχηματισμό της μπάντας, αφού αυτό θεωρητικά συνέβη το 2002. Τα σχέδιά μας για τη φετινή χρονιά περιορίζονται προς το παρών στη σύνθεση καινούριου υλικού και αν τα καταφέρουμε,  υπάρχει σαν σκέψη η ηχογράφηση ενός split μαζί με τους φίλους μας Cosmic Plunge.

Οι Shattered Hope φαίνεται να έχουν δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις εμφανίσεις στο εξωτερικό, μιας κι έχετε ταξιδέψει έξω ουκ ολίγες φορές. Κατά πόσο σας έχει ωφελήσει αυτό σαν συγκρότημα και ποιές θα λέγατε πως είναι οι κυριότερες διαφορές μεταξύ διοργανώσεων του εξωτερικού και του εσωτερικού, εάν υπάρχουν τέτοιες; Υπάρχει κάποιο ταξίδι στα σχέδια;
To γεγονός ότι έχουμε παίξει αρκετές φορές στο εξωτερικό δεν είναι κάτι στοχευμένο. Απλά, το είδος μουσικής που μας εκφράζει (τουλάχιστον μέχρι τώρα) δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο και διαδεδομένο στην Ελλάδα. Από τη στιγμή λοιπόν που διοργανωτές από ξένες χώρες δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον στο να μας κλείσουν κάποια live, τα πράγματα έρχονται από μόνα τους. Γούστα είναι αυτά, τι να κάνουμε; Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν ξεχωρίζουμε ή βάζουμε παραπάνω μια εμφάνιση στο εξωτερικό από μία στην Ελλάδα. Μη σου πω, ότι εγώ προσωπικά, χαίρομαι περισσότερο με τις εγχώριες εμφανίσεις. Από όλη αυτήν την εμπειρία στα… ξένα, πάντως, κρατάω τις γνωριμίες που έχουμε κάνει με μπάντες που κάποτε απλώς ακούγαμε και τις λατρεύαμε ( Saturnus, Mourning Beloveth, Ahab, Αtaraxie κ.ά.) και την ευκαιρία που μας δόθηκε να διαδώσουμε τη μουσική μας σε όλο και περισσότερο κόσμο. Προς το παρών δεν υπάρχει κάποιο ταξίδι στα σχέδιά μας, αφού αυτό που θα μας απασχολήσει κυρίως είναι η σύνθεση νέων κομματιών.

Υπάρχουν σχέδια για το επόμενό σας άλμπουμ ή είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μιλάμε για κάτι τέτοιο;
Όπως ανέφερα και παραπάνω βρισκόμαστε στη διαδικασία νέων συνθέσεων , όμως στο μυαλό μας δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, όσον αφορά  κάποια καινούρια κυκλοφορία. Όλα θα έρθουν στον καιρό τους…

Μιας και είθισται στο τέλος της χρονιάς να γίνεται και μια μουσική ανακεφαλαίωση, ποιές ήταν οι 5 νέες κυκλοφορίες που άκουσες περισσότερο μέσα στο 2014;
Χαίρομαι γιατί μου αρέσουν αυτού του είδους οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις λίστα κλπ. Χαίρομαι, όμως, ακόμα περισσότερο γιατί μέσα σε αυτή βρίσκονται -κυρίως- ελληνικές μπάντες. Κάτι έχει να πει αυτό, πιστεύω. Λοιπόν, οι κυκλοφορίες που απόλαυσα περισσότερο μέσα στο 2014 είναι:
i) Need – Orvam: A Song For Home (Για μένα, ίσως, ο καλύτερος δίσκος της χρονιάς)
ii) Universe217 – Ease
iii) 1000mods – Vultures
iv) Yob – Clearing The Path To Ascend
v) Ataraxie – L’Être Et La Nausée
* Cosmic Plunge – Wanderers On The Face Of The Earth (Αν δεν είχε κυκλοφορήσει τόσο αργά μέσα στο 2014, σίγουρα θα ήταν στη λίστα, γιατί από τότε που αγόρασα τον δίσκο παίζει σχεδόν καθημερινά).

Αυτά από εμένα και το Rockway.gr, εύχομαι η νέα χρονιά να φέρει για τους Shattered Hope τα καλύτερα. Ο τελευταίος λόγος δικός σας!
Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, αλλά και για αυτήν τη συνέντευξη! Από τη μεριά μας θέλουμε να ευχηθούμε σε όλο τον κόσμο να έχει την υγειά του (ψυχική και σωματική) πάνω απ’ όλα και μετά τα υπόλοιπα θα έρθουν! DOOM ON!

261