VERBAL DELIRIUM: “Conundrum”

ALBUM

Είδος: Progressive rock
Εταιρεία: Bad Elephant Music
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 25 Νοεμβρίου 2022

Μια από τα πιο ευτυχείς εξελίξεις των τελευταίων ετών για την εγχώρια μουσική θα έλεγα πως είναι το ξεπέταγμα μιας progressive rock/metal σκηνής. Μακάρι να μεγαλώσει κι άλλο, όμως δεν είναι αμελητέο ότι πλέον τέτοια συγκροτήματα δεν τα μετράμε στα δάχτυλα του ενός χεριού. Δίχως αμφιβολία, ανάμεσα στα ονόματα που ξεχωρίζουν ήταν οι Verbal Delirium. Βέβαια, είναι κρίμα που είχαμε τόσο καιρό να ακούσουμε κάτι καινούργιο από αυτούς.

Ευτυχώς, όμως, φέτος αποφάσισαν να σπάσουν την εξαετή σιωπή τους και με το “Conundrum απαντούν με τον ιδανικότερο τρόπο στις αμφιβολίες για τη συνέχειά τους. Οκτώ συνθέσεις, συνολικής διάρκειας 48 λεπτών, που επεξεργάζονται ένα ευρύ φάσμα επιρροών και εξερευνούν το επόμενο βήμα στη συγκρότηση μουσικής ταυτότητας του συγκροτήματος.

Το “Conundrum” είναι μια αρκετά περιπετειώδης διαδρομή. Μια πορεία μέσα από γκρίζα περάσματα και σκοτεινά μονοπάτια, αλλά πολύ συχνά βγάζει σε εξόδους όπου υπάρχουν ανοιχτωσιές και ξέφωτα. Ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του album γίνεται σαφής ήδη από την αρχή, όταν η φόρτιση που χτίζει το εισαγωγικό “Falling”, με τον δυσοίωνο τόνο, τις βαριές κιθάρες, τα επιβλητικά χορωδιακά μέρη και την κραυγή “I am Death” ανοίγει τον δρόμο για το πιο αλέγρο, σαν μέρος μιας rock όπερας “In Pieces”, το οποίο ξεκινά με ήχους που συγγενεύουν με την “Road Salt” φάση των Pain of Salvation και με ένα τραγουδιστικό παιχνίδι που θυμίζει A.C.T. προτού υιοθετήσει μια φωτεινή εκφραστικότητα αλά Beatles και προς το φινάλε βυθιστεί και πάλι στο σκοτάδι.

Ο ιθύνων νους των Verbal Delirium, o Γιάννης “Jargon” Κοσμίδης, έχει στήσει όλες τις συνθέσεις με βάση τα πλήκτρα του, αλλά οι πλουραλιστικές ενορχηστρώσεις επιτρέπουν σε όλα τα όργανα να αναδειχθούν και, με τη σειρά τους, να αναδείξουν τις πολλές πτυχές και αρετές του album. Τα φωνητικά του Jargon είναι συχνά στο επίκεντρο, και δικαίως, καθώς έχει επιμεληθεί με πολλή φροντίδα κάθε στίχο που τραγουδά, μεταμορφώνεται διαρκώς ανάλογα με τις εκφραστικές ανάγκες κάθε τραγουδιού, αλλά η αισθαντικότητά του είναι αυτή που έχει το κραταιό στίγμα, όπως στο καταληκτικό “Fall from Grace”, μια συναισθηματική μπαλάντα απίστευτης ομορφιάς, που ξυπνά μνήμες από το μουσικό κάλλος του “Sudden Winter” στο ντεμπούτο της μπάντας.

Οι αλλαγές διάθεσης και ύφους είναι αδιάκοπες. Μια έντονη θεατρικότητα υπάρχει σε πολλά σημεία, αλλά στη δραματικότητα άξαφνα ανοίγονται ρωγμές που μπορεί να είναι πιο jazzy ή pomp rock, ακόμα και καρναβαλικές. Το ορχηστρικό ομώνυμο, για παράδειγμα, που αποτελεί μια πολύ ξεχωριστή στιγμή, περιέχει ένα τμήμα που παραπέμπει σε balkan jazz ήχο και, παράλληλα, μοιάζει με δεξιοτεχνική ουβερτούρα που εντελώς ανορθόδοξα τοποθετήθηκε στην καρδιά του “Conundrum”.

Ακόμη ένα γνώρισμα του “Conundrum” που μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον είναι η άτυπη απόδοση φόρου τιμής στις πολλές και πάντα προοδευτικές επιρροές του. Μάλιστα, πάντα γίνεται με έκδηλη αγάπη και τρυφερότητα, χωρίς να αφήνει περιθώριο για παρεξηγήσιμες προσλήψεις. Μου αρέσει που ανιχνεύω τη φασματική, πανταχού παρούσα πνοή ενός Peter Gabriel ή ενός Peter Hammill. Χαμογέλασα με ικανοποίηση στις νότες που «μυρίζουν» Queen. Απόλαυσα τη σύνδεση με τη μουσική ελληνικότητα του Χατζιδάκι. Ξαφνιάστηκα ευχάριστα όταν τα ηχοχρώματα των Cardiacs ξεμύτισαν απρόσμενα.

Ως προς τα «αρνητικά», δεν μπορώ να μην πω ότι έχω διαρκώς την εντύπωση πως οι Verbal Delirium δεν αφήνονται εντελώς ελεύθεροι να ιχνηλατήσουν περιοχές πιο… αλλόκοτες. Θα ήθελα να ακούσω από αυτούς κάτι πολύ πιο τολμηρό. Και παίρνω το θάρρος να το ζητάω επειδή είναι έκδηλο ότι μπορούν. Ίσως δεν είναι ακόμα η ώρα. Δεύτερον, σίγουρα θα μου άρεσε μια πιο εκτεταμένη χρήση των πνευστών (ταιριάζουν πολύ, υφολογικά) και θεωρώ ότι οι κιθάρες έχουν ό,τι πρέπει για να κρατήσουν πρώτο ρόλο, χωρίς αυτό να αποτελεί αίτημα για πιο metal κατεύθυνση.

Κάπου εδώ θα σταματήσω, αν και αντιλαμβάνομαι πως αφήνω εκτός –παραμελώ, αν προτιμάτε– μεγάλο μέρος του “Conundrum” που είναι άξιο αναφοράς σε μια δισκοπαρουσίαση. Όμως, κάποτε πρέπει να κλείσω αυτό το κείμενο και να σας αφήσω να σπεύσετε προς ακρόαση της νέας κυκλοφορίας των Verbal Delirium. Εγώ σίγουρα αυτό θα κάνω. Πάλι.

Facebook: https://www.facebook.com/VerbalDelirium/ 
Instagram: https://www.instagram.com/verbaldelirium/ 
Bandcamp: https://verbaldelirium.bandcamp.com/album/conundrum-2 

565

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.