OPIUM WARLORDS: “Nembutal”

ALBUM

Είδος: Drone/Doom/Avant-garde Metal
Εταιρεία: Svart Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 4 Δεκεμβρίου 2020

Sami Albert Hynninen, γνωστός και ως Albert Witchfinder: Φινλανδός μουσικός που έγινε μουράτος από τη θητεία του στους εμβληματικούς doomsters Reverend Bizarre, οι οποίοι έπαψαν να κυνηγούν τις μάγισσες το 2007.

Μονάχος του πλέον, εμπνευσμένος από την αυτοβιογραφία του Dee Dee Ramone, αποφάσισε να δώσει ζωή στους Opium Warlords. Τον φετινό Δεκέμβριο λοιπόν, του πονεμένου ετούτου έτους, φτάνει αισίως στο πέμπτο του album, που βαφτίστηκε “Nembutal”.

Τα πρώτα πράγματα που διακρίνει κάποιος όταν έρχεται σε επαφή με το “Nembutal” είναι το περίεργο εξώφυλλο (ένα ξαπλωμένο, σε καναπέ, κορμί σκεπασμένο με κουρτίνα), η τεράστια διάρκεια του (περί τα 75 λεπτά) και η περίφημη φωνή του Albert, που κάνει την ακρόαση του πέμπτου πονήματος των Opium Warlords λίγο πιο ενδιαφέρουσα.

Αυτή τη φορά, ο Witchfinder αποφάσισε να επιστρέψει λίγο κοντύτερα στις ρίζες του που είναι θαμμένες στο χώμα των Reverend Bizarre, ξεσκονίζοντας λίγο από τον drone πειραματισμό που κάλυπτε τους ώμους του σαν πυτιρίδα.

Η έναρξη με το “A Heavy Heart” βάζει στο κλίμα ακόμη και τους πιο απλούς doom ακροατές, πριν αφαιρέσει την όποια άνεση ένιωσες, με αργόσυρτα drone περάσματα στο “Threshold of your Womb”. Αν δεν έχεις προηγούμενες επαφές με τους O.W., η εναλλακτική doom πλευρά του εναρκτήριου κομματιού, μεταμορφώνεται σε ένα δύσβατο στενό μονοπάτι προς την κορφή του Kovddoskaisi (ενός από τα ψηλότερα βουνά της χώρας). Αν δεν έχεις προμηθευτεί τα κατάλληλα εφόδια, η απότομη άνοδος της ατμοσφαιρικής πίεσης μπορεί να σου κόψει την ανάσα.

Αμέσως μετά, έρχεται ένα πέρασμα από πιο επιταφιακούς ρυθμούς που γλυκαίνει και πάλι τον ακροατή, θυμίζοντας του πως παρόλη την ανάγκη για πειραματισμό, ο Sami κατά βάση, κινείται γύρω γύρω από το doom (αν και το “Destroyer of Filth” ακούγεται βγαλμένο από τα γυρίσματα του Conan του βάρβαρου).

Για να μην πλατειάζω, μιας που θεωρώ πως στα πρώτα τρία κομμάτια, οι O.W. έχουν απλώσει όλα τους τα χαρτιά, να δηλώσω πως από κει και πέρα, είναι θέμα εμπειρίας ακροατή. Οι άβγαλτοι θα ξαφνιαστούν με τις συνεχείς αλλαγές μουσικής λογικής και δεν θα ξέρουν αρχικά πως να νιώσουν, ενώ οι μυημένοι θα μπερδευτούν για ακόμη μια φορά.

Το “Nembutal” είναι σαν εκείνα τα εκθέματα σε Μουσεία σύγχρονης τέχνης, που ανάλογα με τη διάθεση που βρίσκεσαι εκείνη τη στιγμή, μπορεί να σε κατακτήσει ή να σε κάνει να γελάσεις. Εμένα πάλι, με ωθεί στο να ανοίξω κάποιο βιβλίο!

Facebook: https://www.facebook.com/OpiumWarlords
Bandcamp: https://opiumwarlords.bandcamp.com/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/7sKTdlKlMNNllLWt1NOB0T

547

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2117 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.