MDOU MOCTAR – Funeral For Justice | Κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το νέο άλμπουμ των Mdou Moctar, “Funeral For Justice”, κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες από την Matador λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές.

Οι New York Times πρόσφατα έκαναν ένα μεγάλο αφιέρωμα στο συγκρότημα. Μάλιστα, ο Kirk Hammett, κιθαρίστας των Metallica, δήλωσε σε συνέντευξή του για το συγκριμένο άρθρο: «Εμείς, οι δυτικοί κιθαρίστες έχουμε το ίδιο βασικό μουσικό λεξιλόγιο και τα ίδια στερεότυπα. Η μουσική των Mdou είναι σχεδόν απαλλαγμένη από όλα αυτά. Γι’ αυτό και ακούγεται πιο αυθόρμητη. Ακούγεται φρέσκια. Είναι εκπληκτική.»

Το προηγούμενο single τους “Imouhar” βρίσκεται στο playlist του BBC 6. Το κουαρτέτο θα πραγματοποιήσει την περιοδεία του αυτό το καλοκαίρι στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α, ενώ θα εμφανιστεί σε φεστιβάλ του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως τα: Glastonbury, End Of The Road, Manchester Psych Fest, Moseley Folk Festival.

To άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο κλείσιμο της περιοδείας τους για το άλμπουμ “Afrique Victime” που κράτησε σχεδόν δύο χρόνια. Σε αυτό το άλμπουμ, το κουαρτέτο ακούγεται ακόμα πιο δυναμικό, ασυγκράτητο και δεν κάνει σε τίποτα πίσω. Η μουσική τους είναι πιο δυνατή, πιο γρήγορη και πιο άγρια ενώ οι στίχοι είναι άκρως πολιτικοποιημένοι.

Τα τραγούδια στο “Funeral For Justice” μιλούν για τα δεινά του Νίγηρα και των Τουαρέγκ. «Αυτό το άλμπουμ είναι πραγματικά διαφορετικό για μένα», εξηγεί ο Moctar, τραγουδιστής και αναμφισβήτητα εμβληματικός κιθαρίστας του συγκροτήματος, που έχει δώσει και το όνομά του σε αυτό. «Τώρα τα προβλήματα της τρομοκρατικής βίας είναι πιο σοβαρά στην Αφρική. Όταν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ήρθαν εδώ, είπαν ότι θα μας βοηθήσουν, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι πραγματικά διαφορετικό. Δεν μας βοηθούν ποτέ να βρούμε μια λύση.»

Οι Mdou Moctar είναι πρώτα και κυρίως ένα συγκρότημα. Εκτός από τον Moctar, αποτελείται από τον κιθαρίστα Ahmoudou Madassane, τον ντράμερ Souleymane Ibrahim και τον Αμερικανό μπασίστα και παραγωγό Mikey Coltun.

Το συγκρότημα ξεκίνησε παίζοντας σε παραδοσιακούς γάμους. Πρόκειται για εκδηλώσεις υψηλής ενέργειας – οι ενισχυτές φτάνουν μέχρι το 11 και ολόκληρη η πόλη καλείται να παρευρεθεί. «Μεγάλωσα στην πανκ σκηνή της DC και αυτό δεν είναι διαφορετικό», εξηγεί ο Coltun. «Είναι ένα DIY πανκ σόου: οι άνθρωποι φέρνουν γεννήτριες, στροβιλίζουν τους ενισχυτές τους. Τα πράγματα είναι χαλασμένα, αλλά τα κάνουν να δουλέψουν.»

Η μεταφορά αυτής της ενέργειας και της αίσθησης της κοινότητας σε ένα νέο κοινό ήταν ένας σημαντικός στόχος για το συγκρότημα. Οι πρώτες τους συναυλίες στις Η.Π.Α. μερικές φορές, κατά λάθος, οργανώνονταν για καθήμενους. Αυτό δεν ισχύει πλέον. Σε πάνω από 100 συναυλίες, έχουν αποδείξει πως είναι ένα από τα πιο ζωηρά ροκ συγκροτήματα στον κόσμο – ένα γκρουπ που έχει τις ρίζες του στην παράδοση των Τουαρέγκ αλλά αναμφισβήτητα έχει δικό του μοναδικό ύφος. Μια συναυλία των Mdou Moctar αναγνωρίζεται πλέον ως μια ευκαιρία για χορό, το λιγότερο.

Τον Ιούλιο του 2023 – μετά την ολοκλήρωση του “Funeral For Justice” – η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Νίγηρα καθαιρέθηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα. Ο πρόεδρος τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό και το έθνος βυθίστηκε σε κατάσταση χάους και αβεβαιότητας. Οι Γάλλοι αποσύρθηκαν. Η περιοχή συνεχίζει να απειλείται από την τρομοκρατία. Το συγκρότημα – που τότε βρισκόταν σε περιοδεία στις ΗΠΑ – δεν μπορούσε για κάποιο διάστημα να επιστρέψει στις οικογένειές του.

“Δεν υποστηρίζω το πραξικόπημα”, εξηγεί ο Mdou, “αλλά ποτέ στη ζωή μου δεν μου άρεσε η ύπαρξη της Γαλλίας στη χώρα μου. Δεν μισώ τη Γαλλία ή τους Γάλλους, δεν μισώ ούτε τους Αμερικανούς, αλλά ούτε υποστηρίζω τις χειραγωγικές πολιτικές τους και αυτό που κάνουν στην Αφρική. Το 2023 θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι, πρέπει να χαμογελάμε, καταλαβαίνετε;”


STREAM/BUY

http://lnk.to/ffjustice

Κυκλοφορεί από την Matador Records με την υποστήριξη της The Hubsters

Ακολουθήστε μας στα social media και στο You Tube

YouTube || Instagram || Facebook || Spotify || Souncloud

108