BLACK PYRAMID: “The Paths of Time Are Vast”

ALBUM

Είδος: Stoner/Doom Metal
Δισκογραφική: Totem Cat Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 3 Μαίου 2024

Μεθ’ ορμής ακάθεκτου πλέοντας στα Stoner Metal ύδατα, και προερχόμενοι από το Northampton της Μασαχουσέτης, οι αγαπημένοι Black Pyramid επιστρέφουν έπειτα από δέκα χρόνια στα δισκογραφικά δρώμενα (με ενδιάμεσο σταθμό το split με τους Enhailer το 2020), και μας αφηγούνται μια επική ιστορία απώλειας και λύτρωσης, θανάτου και αναγέννησης, διασχίζοντας μονοπάτια μέσα από την φωτιά και τον πάγο.

Όσον αφορά την περίπτωση τους, μου είναι δύσκολο να παραμείνω αποκλειστικά στο αντικειμενικό πλαίσιο της παρουσίασης του νέου δίσκου, ζητώντας μεταμέλεια προκαταβολικά, και πιθανόν να εμφανιστούν ορισμένα ψήγματα υποκειμενικότητας. Όμως με κάποια συγκροτήματα αποκτάς βίους παράλληλους και έρχεσαι πιο κοντά για τους εκάστοτε λόγους και που πιθανόν να αποκτήσεις και διαπροσωπικές σχέσεις, καλή ώρα.

Μετά και την εκπληκτική τους και μνημειώδη (όχι μόνο για μένα αλλά και για μεγάλο ποσοστό οπαδών) εμφάνιση στο afterburner του 2011, το συγκρότημα έφτασε σε συνθετικό και συναυλιακό ζενίθ, με ότι συνεπάγεται αυτό από πλευράς φήμης κάτι που στην περίπτωση τους λειτούργησε ανάποδα, σε σχέση με τη φυσιολογική ροή των πραγμάτων, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε προστριβές και εσωτερικές αλλαγές.

Χίλια μύρια κύματα, όχι μακριά από το Αϊβαλί, πέρασε η μπάντα με αλλαγές μελών, απώλειες συγγενικών προσώπων, εσωτερική πάλη με τους δαίμονες του καθενός, κάτι που οδήγησε στην απομάκρυνση του ηγετικού και ιδρυτικού μέλους Andy Beresky (και προσωρινή αντικατάσταση αυτού με τον Darryl Shepard των Kind και The The Scimitar).

Όλα αυτά όπως πλέον ανήκουν στο παρελθόν με ευτυχή κατάληξη και το συγκρότημα με την επιστροφή του ασώτου και την πιο πρόσφατη τριαδική του μορφή να είναι το πιο μακροχρόνιο, υγιές και γεμάτο δημιουργικότητα και ιδέες σύνολο , έρχεται για να μείνει και να παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό με την καινούρια του δισκογραφική απόπειρα “ The Paths of Time Are Vast” μέσω της Totem Cat Records, στο ρόστερ της οποίας ανήκουν οι Dopethrone και Sons of Otis.

Ο δίσκος εμφανίζει μία blast from the past κατεύθυνση και έχει άμεσες ηχητικές ομοιότητες με το ανεπανάληπτο ντεμπούτο τους, που είχε κυκλοφορήσει από την Meteorcity και επανακυκλοφόρησε από την δική μας Labyrinth of Thoughst προ ολίγων ετών. Έντονη επική διάθεση μέσα από μακροσκελείς συνθέσεις με επιθετική και ασταμάτητη ριφολογία που ορίζει την διάθεση μας κάθε στιγμή, χωρίς να βαλτώνουν τα κομμάτια επουδενί. Αλλεπάλληλες αλλαγές εντάσεων και δυναμικών που σε κρατάνε σε εγρήγορση, με αμείωτο το ενδιαφέρον, ακόμα και στις δεκάλεπτες και περισσότερο χρονικά εξερευνήσεις τους.

Η μπάντα είναι ριφοκεντρική και επικεντρώνεται σε μεγαλοπρεπή riffs που ενισχύονται από έντονη παραμόρφωση, γρανιτένια χτυπήματα στα δέρματα που προσδίδουν στιβαρότητα και ενεργητικές και ρευστές μπάσο γραμμές που δίνουν ροή στα κομμάτια. Και φυσικά όλο το πακέτο ολοκληρώνεται με τα παθιασμένα φωνητικά του Andy που ζωντανεύουν τους εσωκεντρικους του στίχους.

Το πλήρωμα του χρόνου για τους Black Pyramid τους έχει οδηγήσει να ταξιδέψουν πέρα από το κλασικό Stoner Doom συνεχές και πλέον με την συνδρομή και του Justin Pizzocerrato (Elder, Dinosaur.Jr, Witch) πειραματίζονται σε περίεργες Space Rock, Post Metal και ψυχεδελικές φόρμες όπου ακροβατούν μεταξύ συγκροτημάτων όπως Mastodon, Palace in Thunderland και Elder μεταξύ άλλων, με τον ήχο τους να αποκτά μία κοσμική διάσταση.

Ο νέος δίσκος είναι ένα must listen άκουσμα για τους απανταχού λάτρεις του Stoner Metal, του Doom ιδιώματος και της βαριάς ψυχεδέλειας, καθώς επίσης και για οποιονδήποτε σέβεται την καλή και ποιοτική σκληρή μουσική.

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100044506896594
Bandcamp: https://blackpyramid.bandcamp.com/album/the-paths-of-time-are-vast

257

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 301 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...