GALLO’S POLE: “Blow Jam”

ALBUM

Είδος: Blues / ’70s Hard Rock
Δισκογραφική:Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημ. Κυκλοφορίας: 7 Οκτωβρίου 2022

O εκ Θεσσαλονίκης Σάκης Gallo, session κιθαρίστας με ένα κάρο συνεργασίες πίσω του και ταυτόχρονα καθηγητής ηλεκτρικής και ακουστικής κιθάρας, προφανώς έφτασε σε ένα πλήρωμα χρόνου και αποφάσισε να φτιάξει ένα σχήμα στο οποίο θα ηγείται ο ίδιος και να διαθέσει στο κοινό τον πρώτο δίσκο του. Με συνεργάτες τον Κώστα Μπαξεβάνη στο μπάσο και τον Γιώργο Μπαλτά πίσω από το drumkit (Mother Turtle, Conspiracy Of Zero και δυο κάρα συνεργασίες) σχημάτισε τους Gallo’s Pole και οι τρείς τους μας παρουσιάζουν το “Blow Jam”.

Το “Blow Jam” είναι ένα σύνολο 6 κομματιών που βρωμάνε από χιλιόμετρα ’70s μουσική. Πέρα από την έκδηλη αγάπη του κιθαρίστα για το blues / hard rock της συγκεκριμένης δεκαετίας αναδύονται επίσης και οι τάσεις ενός επίσης ακμαιότατου εκείνη την εποχή μουσικού είδους που δεν είναι άλλο από το progressive rock.

Εκτελεστικώς αναμενόμενα δεν υπάρχει το παραμικρό ψεγάδι μιας και όλοι τους είναι φτασμένοι παιχταράδες και αυτό που μου άρεσε είναι η live αίσθηση της ηχογράφησης στα Blueberry Production Co. Studio με τον Κώστα Κωφίνα πίσω από την κονσόλα (από τους σύγχρονους guru της παραγωγής της συμπρωτεύουσας).

Στα κομμάτια αναγνώρισα πολλά “πνεύματα” να παρελαύνουν, με ισχυρότερη παρουσία – τουλάχιστον κιθαριστικώς – αυτήν του θεούλη Andrew Latimer των Camel οι οποίοι “χρωματίζουν” διάσπαρτα όλα τα κομμάτια είτε σε solo είτε σε intro / outro parts. Όπως στο φινάλε του “Jerico” που ενώ σε προδιαθέτει στην αρχή για AC/DC-ικό boogie rock, η αισθητική του παραπέμπει στους Thin Lizzy ενώ αποπνέεται ένας prog αέρας από τους Rush. Ή στο ομότιτλο track “Blow Jam” που σε κάνει να αναρωτιέσαι πως θα ακουγόντουσαν οι Camel αν έπαιζαν Lynyrd Skynyrd-ικό southern rock (πολύ καλή δε η Pink Floyd γέφυρα) ή ακόμη και στο “Zivo” που ακούγεται σαν οι Pink Floyd να είχαν ως κιθαρίστα τον Gary Moore.

Από εκεί και πέρα πολύ καλά κομμάτια και το “Drank That Funk” (που δείχνει εξόφθαλμα προς τους αρχέγονους ZZTop), το “Touch On Tosh” που θα μπορούσες να πεις ότι είναι το νόθο παιδί του Frank Zappa μετά από συνουσία με τον Eric Clapton και το “Bold Experience” που άνετα θα μπορούσε να ανήκει σε υλικό φτιαγμένο από τους Yes ή τους Emerson, Lake & Palmer.

Συνοψίζοντας, το “Blow Jam” είναι ένα άψογο σύνολο παλιακής μουσικής, ιδανικό για rock μπαράκια που δεν φοβούνται να εντάξουν στο dj πρόγραμμά τους κάτι διαφορετικό από τα “Χολ λότα λοβ” και “Σουίτ χομ αλαμπάμα” (επίτηδες τα έγραψα στα ελληνικά γιατί το σχόλιο είναι ειρωνικό φυσικά – και θεωρώ ότι είμαι και πολύ επιεικής προς τους “djs” και “μαγαζάτορες” αυτού του είδους μιας και είναι για σφαλιάρες / για τον πέοντα για να το πω στην καθομιλουμένη). Μελετημένη αλλά και οικειέστατη μουσική για παλαίουρες αλλά και για νεολαίους που πολλοί από αυτούς έχουν – προς τιμήν τους – αποκερώσει τα αυτιά και τον νου τους από ταμπέλες που δεν λένε απολύτως τίποτα σε συναισθηματικό επίπεδο. Ο κύριος καθηγητής και οι Gallo’s Pole του με το “Blow Jam” παρουσιάζονται επαρκέστατοι και τίμιοι ως προς το αντικείμενο που αντιπροσωπεύουν και σίγουρα αξίζουν τις αυτιές ενός ποικίλου και ευρείας γκάμας ακροατηρίου.

Bandcamp: https://sakisgallo.bandcamp.com/
Facebook: https://www.facebook.com/sakisgallo
Instagram: https://www.instagram.com/sakis_gallo/

525

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1160 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.