NECRORGASM

Οι Necrorgasm είναι αφανείς ήρωες της εγχώριας underground σκηνής ακραίου metal. Δημιουργήθηκαν το 2004 και με πυξίδα μπάντες όπως οι Obituary και οι Cannibal Corpse, δύο demos, δύο full length cd, ένα split και κάμποσες αλλαγές line-up έφτασαν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους να κυκλοφορήσουν το “Cannibalism” και να κερδίσουν μία θέση ως support στο live των Grave/Malevolent Creation την Πέμπτη, 12/11/2015 στο 8ball στη Θεσσαλονίκη (FB Event). Παρακάτω ο Μάριος (φωνητικά) απαντάει στο Rockway για τις δυσκολίες του να παίζεις death  metal στην Ελλάδα.

Τι έχει αλλάξει τόσο εντός της μπάντας όσο και στα τεκταινόμενα στο περιβάλλον της μπάντας από τη δημιουργία σας μέχρι σήμερα; Οι συνθήκες και τα μέσα έχουν βελτιωθεί;

Οι αλλαγές στη μπάντα από τη δημιουργία της μέχρι και σήμερα είναι αρκετές και σίγουρα μας έχουν επηρεάσει σε όλα τα επίπεδα. Καταρχάς σε όλη τη διάρκεια ζωής της μπάντας έχουν γίνει αρκετές αλλαγές σε μέλη. Το γεγονός αυτό έχει επηρεάσει την εξέλιξη του ήχου μας, χωρίς να χάνουμε βέβαια το χαρακτήρα μας, μιας και κάθε μουσικός βάζει και το δικό του λιθαράκι. Έχουν υπάρξει περίοδοι που κάθε μέλος ζούσε σε διαφορετική πόλη οπότε υπήρχαν δυσκολίες στο να δουλέψουμε πιο συστηματικά , να κάνουμε πρόβες, live κλπ. Κάθε εμπόδιο για καλό όμως μιας και δεν τα παρατήσαμε ποτέ. Πλέον είμαστε όλοι στην Αθήνα, εκτός του Jo Doe (κιθάρα) που μένει Θεσσαλονίκη, οπότε μπορούμε να συνεννοούμαστε καλύτερα και να έχουμε εξαιρετικά δραστήρια διάθεση. Σε μουσικό επίπεδο έχουμε ακολουθήσει μια εξελικτική πορεία που γίνεται εμφανής σε κάθε καινούρια μας δουλειά. Εξελισσόμαστε ως μουσικοί και ως άνθρωποι και αυτό φαίνεται και εκφράζεται μέσα από τη μουσική που δημιουργούμε.
Και οι συνθήκες και τα μέσα έχουν βελτιωθεί αναμφίβολα. Αυτό συμβαίνει και λόγω της εξέλιξης του ακραίου χώρου και της αντιμετώπισης από τον κόσμο αλλά και λόγω της εμπειρίας που έχουμε αποκτήσει με την πάροδο των χρόνων. Υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες να κάνουμε κάποια σημαντικά live, περισσότεροι χώροι με αξιοπρεπή εξοπλισμό για να παίξεις και γενικά καλύτερη ποιότητα σε ότι έχει να κάνει με την υποστήριξη μιας μπάντας σε τεχνικά ζητήματα.

Οι αλλεπάλληλες μεταβολές  στη σύνθεση μιας μπάντας είναι ζημιογόνες για τη συνοχή της ή απαραίτητες για την εξέλιξη της ;

Αναλόγως… το να είσαι σταθερά με τα ίδια μέλη προσφέρει οπωσδήποτε καλύτερη συνοχή και μεγαλύτερο δέσιμο. Εξαρτάται βέβαια και από τα άτομα και τι σχέσεις υπάρχουν μεταξύ των μελών. Όταν είσαι φίλος εκτός από απλά μέλος της ίδιας μπάντας τότε όλα είναι καλύτερα. Ζημιογόνες είναι οι αλλαγές επειδή κάθε νέο μέλος πρέπει να μάθει τα κομμάτια από το μηδέν και σιγά σιγά να συγχρονιστεί με το υπόλοιπο σύνολο. Άλλες φορές έχουμε μείνει χωρίς μέλη για αρκετό διάστημα γεγονός που μας εμπόδιζε να κάνουμε εμφανίσεις και να δείξουμε τη δουλειά μας. Σκέψου ότι το Cannibalism κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2015 και εμείς κάναμε πρώτη εμφάνιση πριν λίγες μέρες επειδή είχαμε μείνει για μήνες χωρίς ντράμερ. Απαραίτητες για την εξέλιξη της μπάντας δεν είναι οι αλλαγές αλλά μπορούν πολλές φορές να οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα.
Κάπου εδώ θέλω να αναφέρω και τα καινούρια μας μέλη μιας και έχουμε παραμείνει σταθεροί μόνο εγώ και ο Jo Doe, που είναι και το ένα από τα δυο ιδρυτικά μέλη της μπάντας. Στα τύμπανα επέστρεψε, μόλις πριν δυο εβδομάδες, ο Νίκος Αργυρόπουλος (Tardive Dyskinesia) με τον οποίο παίζαμε και παλαιότερα παρέα στους Necrorgasm, 2008-9 αν θυμάμαι καλά, και δυστυχώς λόγω δουλειάς τότε είχε αποχωρήσει. Με το Νίκο έχω συνεργαστεί προσωπικά και σε άλλες μπάντες, από τα χρόνια που ήμασταν φοιτητές ακόμα, και είμαστε πολύ καλοί φίλοι ακόμα περισσότερα. Δεύτερη κιθάρα είναι ο Πάνος Λαμπρόπουλος (Mallediction) που τα τελευταία χρόνια είναι επίσης καλό φιλαράκι οπότε η προσθήκη του στη μπάντα μας χαροποίησε ιδιαιτέρως. Τέλος στο μπάσο είναι ο Στέλιος Tragos (Black Soul Horde, ex-LLOTH). Με το Στέλιο έχουμε συνεργαστεί και σε ένα side-project (Gravebane), είναι εξαιρετικός μουσικός και άνθρωπος οπότε και έδεσε στο όλο πακέτο μαζί με τους υπόλοιπους.

Πολλοί θεωρούν εδώ και χρόνια ότι το death metal είναι πλέον παρωχημένος ήχος. Ισχύει; Η έλευση άλλων μορφών ακραίας μουσικής αποτέλεσε τροχοπέδη για το DM;

Το ακριβώς αντίθετο θα έλεγα. Το Death Metal έχει αρκετά ρεύματα και εκφράσεις τα οποία μπορούν να καλύψουν κάθε ακροατή. Από παραδοσιακό old school DM μέχρι και πιο “μοντέρνες” εκφράσεις του είδους. Θεωρώ πως παραμένει σύγχρονο και έχει να προσφέρει πολλά ακόμα ως ήχος. Η σκηνή παραμένει δυνατή καθώς υπάρχουν ακόμα παλιές μπάντες του χώρου που ακόμα βγάζουν εξαιρετικές κυκλοφορίες καθώς και πολλές νέες μπάντες με νέες ιδέες και πολύ καλούς μουσικούς.
Κάθε μορφή ακραίας μουσικής έχει τους οπαδούς της. Οι οπαδοί του DM είναι φανατικοί και σταθεροί στα ακούσματα τους και δε νομίζω πως επηρεάζονται στα γούστα τους ή ότι δε θα ακούσουν πια DM επειδή υπάρχουν και άλλες μορφές ακραίας μουσικής. Όλοι στη μπάντα ακούμε πολλά και διαφορετικά ήδη είτε στον ακραίο χώρο είτε όχι. Αυτό δε μας απομακρύνει από την αγάπη μας για το DM.

Ως προς τη διαμόρφωση του ήχου , η Ευρώπη ή Αμερική είχε πιο καθοριστικό ρόλο;

Και οι δυο θα έλεγα. Κάθε ήπειρος έχει βγάλει μεγάλα ονόματα τα οποία έχουν δημιουργήσει διαφορετικά ρεύματα και σχολές στον ήχο. Ονόματα από Αμερική όπως οι Cannibal Corpse, Obituary, Deicide, Morbid Angel κλπ αλλά και από Ευρώπη όπως Bolt Thrower, Entombed, Napalm Death, Amon Amarth κλπ. Όλες μπάντες στο χώρο του DM αλλά και μια σχολή από μόνη της η κάθε μια.

Υπάρχουν εγχώριες μπάντες που έχουν εξελίξει το συγκεκριμένο ήχο; Τι ακούτε αυτόν τον καιρό;

Η ελληνική σκηνή τα τελευταία χρόνια έχει να δείξει όλο και περισσότερες μπάντες διαμάντια. Έχουμε πολύ καλούς μουσικούς και κυκλοφορίες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από μεγάλες μπάντες του εξωτερικού. Περί εξέλιξης θα σου αναφέρω για παράδειγμα το τελευταίο άλμπουμ των Terrordrome ” The Day Of Sacrilege” που για μένα είναι από τα πιο ενδιαφέροντα άλμπουμ των τελευταίων χρόνων. Άκουσε το και θα καταλάβεις τι εννοώ με το “περί εξέλιξης”.
Τελευταία να σου πω την αλήθεια δεν ακούω πολύ μουσική. Σε μουσικό επίπεδο έχουμε αρκετή δουλειά με τη μπάντα οπότε δε μένει και πολύς χρόνος για να ακούσω κάτι άλλο. Όποτε βρίσκω χρόνο θα ακούσω διάφορα πράγματα αναλόγως τη διάθεση. Από Brutal Death μέχρι και blues ξέρω εγώ. Στο αυτοκίνητο ας πούμε τελευταία έχω κουμπωμένο usb που θα βρεις μέσα Megadeth, Cannibal Corpse, Savatage, Flogging Molly, I Declare War, In Extremo, Hypnos 69, Dead Soul Tribe και διάφορα άλλα πράγματα άσχετα μεταξύ τους.

Υπάρχει πιθανότητα να εγκαταλείψετε τις δουλειές και να βιοπορίζεστε μόνο από την μπάντα;

Καλά αυτό είναι το όνειρο κάθε μουσικού. Να ζει από αυτό που αγαπάει. Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα βέβαια με τη μουσική βιομηχανία αποτελεί ένα άπιαστο όνειρο. Ακόμα και μεγάλες μπάντες ακόμα πολλές φορές πρέπει να έχουν και κάποια άλλη απασχόληση για να μπορούν να βγάζουν τα προς το ζην. Συνεπώς όπως το βλέπω μάλλον θα κρατήσουμε τις δουλειές μας ως έχουν, μιας και αυτές τις αγαπάμε επίσης,  και θα συνεχίζουμε να κάνουμε το μεράκι μας με τη μουσική όποτε και όπως μπορούμε. 

Πόσο καιρό βλέπεις τον εαυτό σου να το κάνει αυτό;

Μέχρι να γεράσω τόσο που δε θα μπορώ πια να κάνω brutal φωνητικά στο γηροκομείο που θα είμαι γιατί θα μου κλέβουν τη μασέλα τα υπόλοιπα γερόντια. Ως τότε θα σας ζαλίζω τα αυτιά. χαχαχα

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Τι προσδοκίες έχετε από το live της Πέμπτης;

Αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση να προχωρήσουμε σε live εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και να προωθήσουμε το “Cannibalism”. Ήδη κάναμε την αρχή στο BOS Deathfest το προηγούμενο Σάββατο, θα συνεχίσουμε την Πέμπτη 12 του μηνός ανοίγοντας τα θηρία Malevolent Creation και Grave στη Θεσσαλονίκη και σύντομα θα ανακοινώσουμε ημερομηνίες για τα επερχόμενα live. Παράλληλα σιγά σιγά ξεκινάμε να δουλεύουμε καινούριες ιδέες για την επόμενη κυκλοφορία, που θέλουμε να πιστεύουμε πως δε θα αργήσει πάρα πολύ αυτή τη φορά.
Το live της Πέμπτης είναι για εμάς μια σημαντική εμφάνιση μιας και θα μοιραστούμε τη σκηνή με δυο αγαπημένες μεγάλες μπάντες της παγκόσμιας σκηνής.
Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά από την Krisis Productions για την κίνηση που έκαναν να φέρουν τις συγκεκριμένες μπάντες στην Ελλάδα για δυο εμφανίσεις, Αθήνα μαζί με Soulskinner, και Θεσσαλονίκη με εμάς, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που συναντάνε πλέον τέτοιες ενέργειες. Το βασικό είναι να κάνουμε μια καλή εμφάνιση προθερμαίνοντας τον κόσμο που θα βρίσκεται στο μαγαζί και ύστερα να απολαύσουμε το υπόλοιπο σκηνικό πίνοντας μπύρες και γουστάροντας. 

165