STELLAR VOID: “Chrysalis”

EP

Είδος: Symphonic extreme metal
Δισκογραφική: Inverse Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 26 Νοεμβρίου 2021

Έχω πει πολλές φορές πως ο Sigmund και η Melaer, το ντουέτο από το Saint Petersburg της Ρωσίας δηλαδή που βρίσκεται πίσω από το goth/doom σχήμα των Inner Missing, είναι καλλιτέχνες με όλη την σημασία της λέξεως. Το αποδεικνύουν με κάθε νέα κυκλοφορία της μπάντας εδώ και 13 χρόνια, αλλά και με κάθε τους ζωντανή εμφάνιση. Έμπνευση, ήθος, δημιουργικότητα και ποιότητα, όλα ανόθευτα και αστείρευτα.

Μέχρι την επόμενη δημιουργία των IM λοιπόν (η οποία είναι «στα σκαριά» για το πρώτο τρίμηνο του 2022, αλλά δεν το μάθατε από μένα), το ζευγάρι βρήκε την ευκαιρία να εξερευνήσει μια διαφορετική πτυχή του ήχου του, πιο συμφωνική και ακραία στην έκφρασή της, αλλά και τόσο μελωδική και εσωτερική όσο και αυτή στους IM.

Το όνομα του νέου σχήματος, Stellar Void. Εδώ, οι ρόλοι έχουν κάπως αλλάξει, μια που η Melaer κρατάει τα ηνία με τις συνθέσεις, τα οπερατικά φωνητικά και όλες τις ατμόσφαιρες των πλήκτρων όπως και το μπάσο, φυσικά, να ανήκουν σε εκείνη. Ο Sigmund γράφει τους στίχους και με την «βαθιά», μπάσα φωνή του αλλά και τα growls του, συνοδεύει εξαιρετικά την Melaer στο “Chrysalis”, αυτό το πρώτο τους ταξίδι τεσσάρων κεφαλαίων, ένα αναγνωριστικό EP που όχι απλά συστήνει την μπάντα, αλλά επιδεικνύει το φάσμα συναισθημάτων αλλά και το μεγαλείο που μας περιμένει πατώντας το play.

Δεν θα μπορούσα να κατατάξω εύκολα τους Stellar Void σε κατηγορίες (μάλλον έχετε καταλάβει ήδη πόσο τις μισώ και δεν μου αρέσει να τις χρησιμοποιώ, ούτε καν για να συνεννοηθούμε), όμως ακόμα και το “symphonic extreme metal” το βρίσκω φτωχό για να τους περιγράψει. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει βάθος και πάθος στις συνθέσεις αλλά και στην άψογη εκτέλεσή τους και σε αυτές τις περιπτώσεις, κατηγορίες, είδη και ταμπέλες είναι φτώχεια.
Οι συνθέσεις της Melaer σε συνδυασμό με τα πανέμορφα φωνητικά της, μου έφεραν αμέσως στο μυαλό τους Elend, αλλά με κιθάρες και μαυρομεταλλικό περίβλημα, ειδικά στο “Chrysalis” και το “The Seer”. Εκτός από αυτό το εξωγήινο σχήμα (είναι γεγονός πως δεν έχω ακούσει κάτι τελειότερο από τους Elend σε ολόκληρη την ζωή μου), οι Stellar Void έχουν συγγένεια και με τους Dimmu Borgir (τί εννοείς ποιας εποχής; Πάντα είναι τρομεροί οι Dimmu Borgir), τους Advent Sorrow (του πρώτου EP) αλλά και τους Shade Empire – μόνο που οι Stellar Void δεν δίνουν έμφαση στο black ή το death ως αυτοσκοπό, αλλά χρησιμοποιούν την δύναμη και την έντασή τους, όπως και την ατμόσφαιρα του συμφωνικού, νεοκλασικού στοιχείου για να μας περιγράψουν λεπτομερώς τις κοσμικές, συμπαντικές ιστορίες τους και να μας ενσωματώσουν σε αυτές κατά τη διάρκεια των μουσικών αυτών ταξιδιών τους.

Δεν ξεχωρίζω κανένα τραγούδι από τα τέσσερα, το ΕΡ «καταπίνεται μονορούφι» και σηκώνει πολλές επαναλήψεις, αν είσαι λάτρης των ανωτέρω στοιχείων που περιγράφω τόση ώρα.

Για μένα, αν δεν έχουμε εκπλήξεις μέσα στους δύο μήνες που απέμειναν για να αποχαιρετίσουμε το έτος, σίγουρα το καλύτερο ντεμπούτο μικρής διάρκειας του 2021 και μάλιστα με διαφορά.

“Chrysalis” tracklist:
Shifting Sands
Chrysalis
The Oath
The Seer

Bandcamp: https://stellarvoidmetal.bandcamp.com/

551

Avatar photo
About Σπύρος Χονδρογιάννης 84 Articles
Ένα Δωμάτιο χτισμένο από σάρκα, αίμα και νότες. Συνήθως μαύρο, ενίοτε γκρι, ίσως κλειδωμένο αλλά κυρίως ανοιχτό για να μοιραστεί τους ήχους του με αυτούς που θέλουν να ακούσουν.