SMOKE AND MIRRORS: “One song, One day”

ALBUM

Είδος: Metal
Δισκογραφική: Smoke And Mirrors Productions
Ημ. Κυκλοφορίας: Μάρτιος-Απρίλιος 2020

Μπορείς άραγε να ολοκληρώσεις ένα metal κομμάτι μέσα σε μια ημέρα, από την αρχή του ως το τέλος; Την ίδια απορία είχαν οι Jeramie Kling (VENOM INC, MASSACRE, THE ABSENCE) και Taylor Nordberg (MASSACRE, THE ABSENCE), οπότε εν μέσω καραντίνας έστρωσαν κώλο στο ιδιόκτητο studio τους, Smoke & Mirrors Productions, με βοήθεια γνωστών και αγνώστων συναδέλφων τους, φτιάχνοντας τραγούδια για κάθε γούστο.

Ξεκινώντας την πρώτη ημέρα (21/3), οι δυο τους δημιούργησαν το “Eternal Unlight” ένα Obituary-κό death κομμάτι και στις 23/3, με τον Pontus Samuelsson (Entrails) στα φωνητικά μπήκαν σε πιο melodeath χωράφια (“Grief Eater”), δείχνοντας πως ποιοτικά θα ανεβαίνουν κάθε μέρα. Τρίτη μέρα (25/3), ήταν ημέρα Judas Priest αφού με τον Marc Lopes (Ross The Boss) στα φωνητικά και τον Mantas (Venom) στην κιθάρα, σκέφτηκαν να πιάσουν άλλο κοινό. Τέταρτη μέρα εγένετο Sabbath, με κάποια κυρία Deidra Kling στα φωνητικά, και ένα κομμάτι επιταφιακού doom ονόματι “Terror In The Shape Of Suns”. Πιάνουν λίγο από Gamma Ray στο “The Echo Mirror” με τη συνδρομή των Gabriel Guardiola (Immortal Guardian), Olof Wikstrand (Enforcer) και Bill Hudson (NorthTale), τιμούν και πάλι τη γενέτειρα του Φλόριδα και το death metal της με το “Drag them to the guillotine” (guests οι Riley McShane (Allegaeon)-και Chase Bryant (Warbringer) τις επόμενες δυο μέρες και η εβδομάδα κλείνει με το μοτορχεντικό “Stay Clean for me” ( Tony “Demolition Man” Dolan (Venom, inc.) και Nick Cageao (Mutoid Man).

Η καλύτερη στιγμή αυτού του ιδιαίτερου εγχειρήματος είναι η όγδοη μέρα και το πείραμα του σκανδιναβικού black metal. Με τους Eric Rhodes (Infernaeon) και Sven Karlsson (Soilwork) να συνδράμουν, δημιουργούν ένα εξαιρετικό μαυρομεταλικό κομμάτι που θυμίζει τα πρώτα βήματα των Arcturus. H ημέρα 9 έχει hardcore στο menu (Paul Zinay (Blackguard) και Christian “Speesy” Giesler (former Kreator) στο κόλπο) για τους φίλους των Earth Crisis, ενώ ξημερώνει η δέκατη με d-beat crust με την πολύτιμη βοήθεια του Andreas “Drette” Axelson των Skitsystem/Disfear/Edge of Sanity.

H ενδέκατη ημέρα έχει υπογραφή του Matt Harvey (Exhumed/Gruesome) και το “Dying Day” θα σας πάει πίσω στα ωραία χρόνια των In Flames και της γιγάντωσης του NWOSDM και η συλλογή τελειώνει με το “A Silent War”, σε συνεργασία Brian Stephenson (Old James) και Noah Martin (Arsis), με στόχο το Bay Area Thrash, με το κομμάτι να ακούγεται σαν τους πρώτους δίσκους των Megadeth.

Αν και υπήρχε ο περιορισμός του 24ώρου για κάθε κομμάτι και ο ήχος τους ίσως να είναι λίγο πρόχειρος, αλλά όχι τσαπατσούλικος, κάθε κομμάτι έχει την ομορφιά του, ενώ κάποια από αυτά είναι μοναδικά για το είδος τους. 12 ημέρες, 12 τραγούδια, που πωλούνται προς 1 δολάριο έκαστο (σύνολο 12 δηλαδή) μέσω Bandcamp, που αποδεικνύουν πως το πείραμα των δυο συνεργατών, είναι παραπάνω από πετυχημένο.

Δεν μπορείς βέβαια, να το δεις σαν κάποιο ολοκληρωμένο album ενός συγκεκριμένα σχεδιασμένου μουσικού σχήματος, αλλά περισσότερο σαν μια συλλογή που σχεδίασε μια παρέα φίλων. Δεν υπάρχει ηχητική συνοχή μεταξύ κομματιών, μα ο σκοπός τους δεν ήταν αυτός. Για αυτό και δεν υπάρχει ένα εξώφυλλο για το project, αλλά ένα για κάθε ημερήσιο τραγούδι, από τα οποία απλά διάλεξα ένα που μου κάνει για το σύνολο.
Αξίζει την προσοχή σας και μια απλή ακρόαση, μπορεί και να σας βάλει σε ιδέες!

Bandcamp: https://smokeandmirrorsproductions.bandcamp.com/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/3D2zU2oPVHPCiijfA4GOFH

408

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2114 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.