PURE REASON REVOLUTION: “Eupnea”

ALBUM

Είδος: Progressive Rock
Label: InsideOutMusic Records
Ημερ. Κυκλοφορίας: 3 Απριλίου 2020

Αρκετοί εκπρόσωποι του προοδευτικού rock/ metal ήχου που απείχαν πολλά χρόνια από τα μουσικά τεκταινόμενα, επέστρεψαν και επιστρέφουν δισκογραφικά εντός της περιόδου 2019 και 2020. Την αρχή την έκαναν οι Tool με το “Fear Inoculum”, ακολούθησαν οι Disillusion με το “The Liberation” και οι Psychotic Waltz με το “The God Shaped Void”. Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές οι οπαδοί του είδους αναμένουν αγωνιωδώς την επερχόμενη κυκλοφορία “Leaves of Yesteryear” των Green Carnation και για πιο underground και χαλαρωτικές καταστάσεις το “Eupnea” των Pure Reason Revolution για τους οποίους θα αναφερθούμε παρακάτω.

Όσοι γνωρίζουν την μουσική των Βρετανών prog rockers PRR, θα έχουν ακούσει το μέγα έπος και ντεμπούτο τους, “The Dark Third”, του 2006 το οποίο κυκλοφόρησε μέσω της SonyBMG και συγκαταλέγεται μέχρι και σήμερα στα “must listen” albums του εν λόγω είδους. Ακουστική απόδειξη της συνθετικής δεινότητας του συγκροτήματος αποτελεί το “The Bright Ambassadors of Morning” , ένα τραγούδι που είναι επηρεασμένο από έναν στίχο του “Echoes” των Pink Floyd και παραμένει κλασικό μετά από μιάμιση δεκαετία. Οι Jon Courtney (φωνητικά, κιθάρα, πλήκτρα) και Chloë Alper (φωνητικά και πολυοργανίστρια) χωρίς να γνωρίσουν την επιθυμητή εμπορική επιτυχία (εξ ου και ο χαρακτηρισμός underground), κυκλοφόρησαν αργότερα τα “Amor Vincit Omnia” (2009) και “Hammer and Anvil” (2010), με αποτέλεσμα της ανεπιτυχίας τους να βάλουν μετά από λίγο “στον πάγο” την μπάντα τους. Οι PRR επιλέγουν δέκα χρόνια μετά να μας μαγέψουν ξανά, δισκογραφικά, με την τέταρτη κυκλοφορία τους, “Eupnea” για φέτος. Το ερώτημα λοιπόν εδώ είναι: “Συνιστά αυτό το album καλή συντροφιά κατά τη διάρκεια της καραντίνας (και μετέπειτα) ή απλά θα περάσει και δεν θα ακουμπήσει;”.

Πρώτο κομμάτι του δίσκου, το “New Obsession”. Μέσα σε πέντε λεπτά απόλυτης μελωδικότητας το συγκρότημα κάνει περάσματα από το prog, το post και την εναλλακτική rock μαζί. Το duo των Jon και Chloë στα φωνητικά και το ξέσπασμα στην γέφυρα με τις κιθάρες και τα πλήκτρα κατορθώνουν να γίνουν η καινούρια ηχητική πώρωση για την χρονιά που διανύουμε και να δώσουν στο τραγούδι το αίσθημα της ολοκλήρωσης που του αρμόζει. Η σύνδεση επιτυγχάνεται με το “Silent Genesis”, το πρώτο single του “Eupnea”, το οποίο έχει μια αργή και ατμοσφαιρική εξέλιξη στην εισαγωγή του, θυμίζοντας πολύ το “Anesthetize” των συμπατριωτών τους, Porcupine Tree. Φέρνει αισθητά στο νου τους επίσης μελωδικούς και σπουδαίους Crippled Black Phoenix και τους Massive Attack ενώ κι εδώ η γέφυρα του ενέχει κάτι το μοναδικό καθώς αποτελεί μνεία στους τεράστιους Pink Floyd. Χωρίς αμφιβολία, το “Silent Genesis” ακολουθεί την πεπατημένη του “The Bright Ambassadors of Morning” κι άμα με ρωτήσετε, καλά κάνουν.

Όσον αφορά το επόμενο track, “Maelstorm”, πρόκειται για ένα mid-tempo κομμάτι που κορυφώνεται στο προτελευταίο λεπτό με τα δυναμικά, μελωδικά του riffs και με τα drums ν’ ακολουθούν. Η συνέχεια επέρχεται με το σκοτεινό και ατμοσφαιρικό “Ghosts and Typhoons”. Το περισσότερο μέρος του “αγγίζει” τις παρυφές του post rock καθώς κι εδώ δίνεται ένα αίσθημα ολοκλήρωσης στο σύνολο του με τις εμπνευσμένες και όμορφες φωνητικές ερμηνείες των Courtney και Alper. Οι εναλλαγές προς πιο εναλλακτικά rock ακούσματα είναι άξιες αναφοράς ως προς τη συνθετική δεινότητα του group και επαναληπτικών ακροάσεων. Με το μπαλαντοειδές “Beyond Our Bodies”, οι Pure Reason Revolution μας γαληνεύουν και μας ξεκουράζουν πριν επέλθει το τέλος του μουσικού τους ταξιδιού με το ομότιτλο τραγούδι. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος της ύπαρξης του κομματιού ωστόσο η ροή του δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο στα υπόλοιπα.

Στο τελευταίο “Eupnea” το συγκρότημα στην αρχή τραγουδάει σχεδόν acapella σαν να πρόκειται για κάποιον ύμνο. Οι επιρροές στα πλήκτρα αλά Pink Floyd κάνουν την εμφάνιση τους εδώθε και εκείθε σε συνδυασμό με τον σύγχρονο και χαρακτηριστικό ήχο του, δημιουργώντας ένα αρεστό και μεστό ηχητικό αποτέλεσμα. Τα στοιχεία από τη δεκαετία των ‘70s και οι κορυφώσεις των riffs στις κιθάρες καθ’ όλη τη διάρκειά του “Eupnea” πρόκειται για ένα συναισθηματικό, βιωματικό, μουσικό ταξίδι, με σκοπό την κάθαρση της ψυχής.

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα λοιπόν είναι πως ναι. Το album αποτελεί μοναδική συντροφιά κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού και μετά απ’ αυτόν καθώς στέκεται στο ίδιο ποιοτικό επίπεδο με εκείνο του “The Dark Third”. Οι Pure Reason Revolution είναι ξανά κοντά μας κι αυτή τη φορά με περίσσεια όρεξη και έμπνευση για ποιοτικό και συναισθηματικό prog rock. Όσοι είσαστε λάτρεις, επενδύστε άφοβα.

525

Avatar photo
About Δικαία Οικονομάκη 83 Articles
Μεταξύ ημέρας και νύχτας η νοσηλεύτρια του περιοδικού απολαμβάνει στον ελεύθερό της χρόνο να ακούει μελωδικές metal μουσικές Σκανδιναβικής προέλευσης που εστιάζουν έντονα στην μελαγχολία και στην ατμόσφαιρα. Βέβαια ποτέ δεν λέει όχι και σε άλλα subgenres της metal μουσικής και στο ευρύ και πολυποίκιλο είδος του rock. Α, και στον καφέ!