NEBULA: “Livewired in Europe”

LIVE ALBUM

Είδος: Desert/ Psych Rock
Δισκογραφική: Heavy Psych Sounds
Ημ. Κυκλοφορίας: 27 Οκτωβρίου 2023

Υπάρχουν κάποιες κυκλοφορίες όπου δεν επιδέχονται κριτική παρά μόνο μπαίνουν στο πρωτόκολλο της παρουσίασης για να αποκτήσουν τη δημοσιότητα και την αναγνώριση που τους αντιστοιχεί. Πιθανά αίτια για αυτό θα μπορούσε να είναι η έλλειψη αντικειμενικότητας από την πλευρά του εκάστοτε γράφοντος λόγω καθαρής οπαδικής σκοπιάς και αγάπης, είτε λόγω του ότι αυτό που πραγματεύεται και πηγάζει είναι πιο δυνατό και ουσιώδες από νούμερα και λέξεις.

Μία αντίστοιχη περίπτωση που ταιριάζει στην κατηγορία όσων περιγράψαμε παραπάνω είναι και η καινούργια ζωντανή ηχογράφηση των Καλιφορνέζων Nebula με τον τίτλο “Livewired in Europe”. Η ανακοίνωση της κυκλοφορίας ήρθε χρονικά σχεδόν την ίδια περίοδο με την είδηση του θανάτου του επί χρόνια μπασίστα της μπάντας (όπως επίσης και των Blaak Heat Shuja) Tom Davies μετά από μάχη με την λευχαιμία. Η είδηση του θανάτου σκόρπισε λύπη και στενοχώρια στο συγκρότημα και στους οπαδούς, για το χαμό ενός τόσο νέου ανθρώπου και συνάμα ταλαντούχου μουσικού.

Όμως αυτή η είδηση ήρθε σε αντιδιαστολή με τη νέα κυκλοφορία που με τη σειρά της απάλυνε κατά κάποιον τρόπο το τραγικό γεγονός στα πλαίσια μιας κατάστασης χαρμολύπης. Όχι σε καμία των περιπτώσεων δεν τα τσουβαλιάζουμε όλα, πόσο μάλλον όταν έχει να κάνει με την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Όμως μέσα από τη μουσική παρακαταθήκη του ίδιου του Tom και με κάθε κυκλοφορία των Nebula, είτε υπάρχει στα credits είτε όχι (όπως στη δεδομένη) το πνεύμα του θα ζει μέσα από τη μουσική, τα τραγούδια και τις αναμνήσεις χωρίς να υπάρχει ο φόβος να χαθεί στη λήθη.

Το Desert Psych trio με τη μεταπήδηση του στην Heavy Psych Sounds, ζει σε μία δεύτερη καλλιτεχνική νιότη και αριθμεί σε τέσσερα χρόνια δύο studio δουλειές αλλά και δύο ζωντανές ηχογραφήσεις συμπεριλαμβανομένου και του επικείμενου νέου live album. Έτσι μετά τη σειρά των ζωντανών εμφανίσεων “Live In The Mojave Desert” ακολουθεί το “Livewired in Europe” ηχογραφημένο κάπου μεταξύ Σουηδίας και Ολλανδίας την περασμένη άνοιξη στα πλαίσια της προώθησης του “Transmissions From Mothership Earth”.

Το συγκρότημα θέλοντας να γιορτάσει με τους οπαδούς αλλά και να αποτυπώσει τη συγκεκριμένη τριαδική μορφή των μουσικών που την απαρτίζει, σχεδίασε ένα best of setlist καλύπτοντας όλη τη δισκογραφία, με έμφαση στις τελευταίες δύο κυκλοφορίες, μην αφήνοντας κανέναν παραπονεμένο. Ή για να είμαστε ακριβείς, σχεδόν κανέναν διότι ακόμα και τώρα που γράφονται αυτές οι λέξεις ο γράφων δεν μπορεί να χωνέψει την απουσία του “To The Center”, μία εκ των κορυφαίων συνθέσεων (αν όχι η κορυφαία) στο ευρύτερο φάσμα της Desert σκηνής.

Η συμμορία των 12 (Deserts 12) συνθέσεων προβάλλει το ελευθεριάζον πνεύμα του συγκροτήματος που τους ακολουθεί από τις πρώιμες μέρες και το οποίο ακόμα και σήμερα καλά κρατεί. Dazed and Distorted ηλιοκαμένες μελωδίες επηρεάζουν ενεργά την κλιματική αλλαγή, ξηραίνοντας το τοπίο ακροάσεως μας πετυχαίνοντας την αφύγρανση μας σαν κορινθιακή σταφίδα.

Η κιθάρα του αρχηγού Eddie Glass εκπέμπει σε ψυχεδελικές Fuzz συχνότητες προς αναζήτηση Space σημάτων και προσκαλεί των κάθε ενδιαφερόμενο γήινο η μη, to the center ώστε να βιώσει την απόλυτη ζωντανή εμπειρία μέσω της jammin οδού και της αυτοσχεδιαστικής του ικανότητας να εμπλουτίζει τις δικές του συνθέσεις ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις περιστάσεις. Ο δίσκος δεν έχει υποστεί κάποια ψηφιακή παρέμβαση ή ιδιαίτερη τεχνική επεξεργασία διατηρώντας τα οποιαδήποτε πιθανά “ψεγάδια” ατόφια, και για το λόγο αυτό έχει έντονο το “ζωντανό συναίσθημα” με τα κομμάτια να διαδραματίζονται σε πραγματικό χρόνο μπροστά από τα ηχεία σου.

Μην χρονοτριβείς λοιπόν, plug in σε κάποιο μέσο ακροάσεως…πάτα play…και Takin’ off to the center of the universe …

Facebook: https://www.facebook.com/NebulaBand
Bandcamp: https://heavypsychsoundsrecords.bandcamp.com/album/nebula-livewired-in-europe

352

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...