DESOLATOR: “Sermon of Apathy”

ALBUM

Είδος: Death metal
Δισκογραφική: Black Lion Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 04 Σεπτεμβρίου 2020

Οι Σουηδοί Desolator συμπληρώνουν μια δεκαετία ύπαρξης και έπειτα από τέσσερα χρόνια κυκλοφοριακής αδράνειας μας προσφέρουν την δεύτερη ολοκληρωμένη τους δουλειά με τίτλο “Sermon of Apathy”. Μπαίνοντας στην διαδικασία ν’ ακούσω τις προηγούμενες δουλειές της μπάντας οφείλω να ομολογήσω ότι ουδόλως εντυπωσιάστηκα γεγονός που με έκανε να κρατάω μικρό καλάθι για την καινούργια τους δουλειά ελπίζοντας πως θα ανακαλύψω τα στοιχεία που θα κάνουν τις δουλειές των Desolator από μέτριες σε αρεστές τουλάχιστον. Η συμμετοχή του Karl Sanders (Nile) σε μία από τις συνθέσεις του δίσκου ίσως λειτουργούσε θετικά, σκέφτηκα.

Οι εφτά συνθέσεις που περιέχονται στο “Sermon of Apathy”, αγγίζουν σε διάρκεια τα 42 λεπτά και όπως καταλαβαίνεται πρόκειται για μακροσκελείς συνθέσεις. Συνθέσεις που για να δικαιολογήσουν την διάρκεια τους περνούν από χίλια μύρια κύματα και αμέτρητες εναλλαγές στον ρυθμό και το μουσικό ύφος. Το “μπερδεμένο” ηχητικό αποτέλεσμα των Σουηδών που αναμιγνύει στοιχεία από αμερικάνικο (βλέπε Nile, Immolation) και ευρωπαϊκό (βλέπε Vader, Bolt Thrower) death metal, δυστυχώς δεν καταφέρνει να ανέβει τον πήχη επιτυχημένης κυκλοφορίας. Ειλικρινά, δεν μπορώ να αναγνωρίσω το μέγα σφάλμα στο “Sermon of Apathy” αλλά πιστεύω πως η ασυνέχεια τον εναλλαγών μέσα στα κομμάτια και επί τούτου προσπάθεια να χωρέσουν σε μια κυκλοφορία όλα τα riffs που γράψανε όλα αυτά τα χρόνια δημιουργούν το μεγαλύτερο πρόβλημα. H brutal αισθητική δίνει άξαφνα την θέση της σε μία απέραντη ατμοσφαιρική μελωδία χωρίς κανέναν συντονισμό και χωρίς την απαραίτητη συνθετική ουσία που θα ενώσει όλα τα στοιχεία δημιουργώντας κάτι αρεστό.

Τελειώνοντας την ακρόαση του δίσκου έχεις ξεχάσει τι άκουγες πριν σαράντα λεπτά και επιστρέφοντας στην αρχή συνειδητοποιείς ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξαναπεράσεις την ίδια διαδικασία. Θα δώσω μερικά θετικά credits στην στιβαρή παραγωγή αλλά και στο γεγονός ότι στις πιο “γρήγορες” και επιθετικές στιγμές του άλμπουμ αναγνωρίζεις κάποια ποιότητα και ουσία. Δυστυχώς στο “Sermon of Apathy” η τάση της μπάντας είναι να δώσει περισσότερο βάση στα αργά, μακρόσυρτα, ατμοσφαιρικά σημεία, στοιχεία που κατ’ εμέ υστερεί σημαντικά. Οι Desolator μένουν για μια ακόμη φορά μετεξεταστέοι με μια κυκλοφορία που μετά βίας αγγίζει την βάση και σε καμία περίπτωση δεν την περνάει.

Website: https://desolatorsweden.bandcamp.com
Facebook: https://www.facebook.com/DesolatorSwe
Instagram: https://instagram.com/Desolatorofficial
Youtube: https://www.youtube.com/user/Desolatorswe

967

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.