MISÞYRMING: “Með Hamri”

Είδος: Black Metal
Εταιρεία: Norma Evangelium Diaboli
Ημ. Κυκλοφορίας: 16 Δεκεμβρίου 2022

Η ισλανδική σκηνή είναι πλέον γνωστή στους φίλους του extreme ήχου, μιας και τα τελευταία χρόνια έχει παραγάγει κάποια αδιαμφισβήτητης ποιότητας και αξίας έργα ακραίου metal. Από τους βασικούς εκπρόσωπους και πρωτεργάτες αυτού (πέραν των Svartidauði που είναι μάλλον οι ξεκινητές) είναι οι Misþyrming, που, λίγο πριν το 2022 περάσει στην ιστορία για πάντα, κυκλοφορούν τον τρίτο full-length δίσκο τους “Með Hamri”. Έχουν περάσει 7 χρόνια από την κυκλοφορία του ντεμπούτου τους, που προκάλεσε αίσθηση, απασχόλησε έντονα και θεωρείται δικαίως ένα modern classic στο black metal, και οι Misþyrming δείχνουν πως δεν υπάρχουν όρια στη νοσηρή δημιουργικότητά τους και δεν εφησυχάζουν στη στασιμότητα του δοκιμασμένου, καταφέρνοντας επιτυχώς να φτάνουν σε νέα επίπεδα (ή τρίσβαθα) ακρότητας και υπεροχής και να επαναπροσδιορίζουν τον εαυτό τους, διατηρώντας ταυτόχρονα τον χαρακτήρα τους.

Ο ιθύνων νους και ψυχή της μπάντας είναι ο D.G. (κιθάρα-φωνή), ο οποίος γράφει όλο το υλικό σχεδόν αποκλειστικά μόνος του, αναλαμβάνει την μίξη και παραγωγή του δίσκου, και παράλληλα έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην διαμόρφωση αυτού του ισλανδικού ήχου ως παραγωγός στις περισσότερες από τις black metal δουλειές που βγήκαν από τη χώρα. Σημειωτέον ότι, ενώ και τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας παραμένουν τα ίδια, έχουμε την αποχώρηση του αρχικού drummer της μπάντας H.R.H. και την αντικατάστασή του από τον drummer των Svartidauði, Μ.S. (οι οποίοι έχουν επισήμως διαλυθεί).

Ο δίσκος ξεκινάει χωρίς πολλά-πολλά. Ένα λιτό, σκοτεινό, θορυβώδες intro και με μιας προχωράμε σε αδυσώπητο riffing και ανελέητο σφυροκόπημα. Αμέσως γίνεται αντιληπτό το χαρακτηριστικό χαοτικό στυλ των Ισλανδών, με τις αδιαπέραστα πυκνές συνθέσεις, τον σπηλαιώδη ήχο και τα βιτριολικά φωνητικά. Αυτόματα και αναπόφευκτα μας έρχονται στο μυαλό οι Funeral Mist, αλλά και ο ορθόδοξος black metal ήχος που τόσα χρόνια έχει χτίσει η NoEvDia, το label τους, του οποίου θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε ως πνευματικά παιδιά. Ο ήχος είναι πολύ δουλεμένος, υπάρχει αυτό το γνωστό χάος, όμως όλα ακούγονται όσο καθαρά χρειάζεται και γενικά επικρατεί ένα straightforward και οργανικό συνολικό συναίσθημα. Είναι σίγουρα ένα βήμα παραπέρα από τις προηγούμενες κυκλοφορίες τους σε αυτόν τον τομέα.

Η ροή του Með Hamri είναι συνεχής και δεν αφήνει περιθώρια για επανάπαυση. Η εναλλαγή μεταξύ αργών, mid-tempo και γρήγορων σημείων γίνεται με υποδειγματική μαεστρία και η παράλληλη χρήση noise/ambient αλλά και πιο συμφωνικών ιντερλουδίων προσδίδει στον δίσκο συνολικά αυτό το επιπλέον βάθος και μας δείχνει τον μυαλωμένο τρόπο που οι Μisþyrming χτίζουν τη μουσική τους.
Το εξώφυλλο του δίσκου έρχεται δια χειρός Manuel Tinnemans. Ένα κτίριο αρχαιοελληνικού ρυθμού που στέκει αλαζονικά επιβλητικό, πλήρως αφιλόξενο και απόλυτα εκφοβιστικό, με θύρες ερμητικά κλειστές και τα δυσοίωνα ουράνια να δεσπόζουν ψηλά, είναι αυτό ακριβώς που πρέπει να είναι: η εξωτερική πρόσοψη του δίσκου αυτού. Υπεράνω ημών.

Η ισλανδική λέξη “Μisþyrming” μεταφράζεται ως “κακοποίηση”. Και ο τίτλος “Með Hamri” σημαίνει “με σφυρί”. Αλληλοσυμπληρώνονται κάπως ύποπτα τέλεια, δε νομίζετε; Πάντως σίγουρα δείχνουν τις διαθέσεις των Ισλανδών, οι οποίοι εξαπολύουν μια ολοκληρωτική επίθεση στο υπάρχον. Αν αυτό είναι το τίμημα για να ακούμε τόσο καλή μουσική, τότε είναι καλοδεχούμενο.

Οι Μisþyrming μόλις κυκλοφόρησαν ένα σύγχρονο black metal ορόσημο και ταυτόχρονα αντιπροσωπεύουν το πραγματικό old school: παραδοσιακό, ασυμβίβαστο και συνάμα διερευνητικό. Black metal που προκαλεί δέος, στην πιο μεγαλειώδη και ζοφερή μορφή του.

Facebook: https://el-gr.facebook.com/Misthyrming/
Bandcamp: https://misthyrming.bandcamp.com/

633

Avatar photo
About Δημήτρης Κωνσταντινίδης 50 Articles
Ερωτευμένος με το σκληρό metal από μικρή και ευαίσθητη ηλικία, όταν μια μοιραία στιγμή άκουσε το "Ride The Lightning" από παλιά κασέτα Maxell. Έπειτα ανακάλυψε τους Slayer και έπαθε πώρωση σε βαθμό μανίας. Μουρμουράει συνεχώς κάποιο riff και παίζει ρυθμούς drums με τα δάχτυλά του. Με ιδιαίτερη αδυναμία επίσης: στο black metal, σε οτιδήποτε obscure, στο d-beat, στον ζύθο, στις grim μέταλ πόζες, στον Stanley Kubrick, στον Dario Argento, στο DIY, στις ωραίες μυρωδιές. A metalhead to the punks, a punk to the metalheads.