JORDABLOD: “The Cabinet Of Numinous Song”

ALBUM

Με το πρώτο τους άλμπουμ “Upon My Creation Pyre” το 2017, το Σουηδικό τρίο που ακούει στο όνομα JORDABLOD έμμελε να συγκεράσει μουσικά στοιχεία τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, διατηρώντας όμως στον πυρήνα της μουσικής τους τη black metal αισθητική και τη death metal στη θεματική και τη στιχουργία.

Κάπου ύστερα από αυτή τη δουλειά, έρχεται το 2020 το νέο τους άλμπουμ “The Cabinet Of Numinous Song” να δώσει ένα τόνο μεγαλύτερης εσωτερικής ανάτασης και δείγματα σοφίας.

Στο πρώτο κομμάτι του δίσκου “A Grant Unveiling” η μυστηριακή black metal ατμόσφαιρα συνδυάζεται με μελωδικά κιθαριστικά ριφ που θυμίζουν μια alternative post-rock αισθητική. Τα σπαρακτικά φωνητικά δίνουν έναν έντονο χρωματισμό σ’ένα κομμάτι με ιδιαίτερη, χαοτική γκρούβα.

Συνεχίζοντας την ακρόαση, άλλο ένα κομμάτι του δίσκου που εντυπωσιάζει είναι το “Hin Ondes Mystar”. Mε μεγαλοπρεπές ξεκίνημα και πομπώδες κιθαριστικό ύφος, καθηλώνει τον ακροατή από τις πρώτες νότες. Οι μελωδικές γέφυρες του κομματιού προετοιμάζουν για την επερχόμενη “έκρηξη” τόσο στα φωνητικά, όσο και στη μελωδία.

Πολύ ιδιαίτερο μελωδικά ύφος, με μια καθηλωτική και συνάμα λυπηρή έναρξη υπό τις νότες του πιάνου και της κιθάρας, μας επιφυλλάσει το κομμάτι “The Beauty Of Every Wound”. Με μια doom-death ύφους ενορχήστρωση που φλερτάρει με τον black metal σφυγμό του άλμπουμ, δίνει στον ακροατή τη μοναδικότητα του ήχου των JORDABLOD σε όλο του το εύρος.

Το “The Cabinet Of Numinous Song” αποτελεί ένα χαοτικό instrumental κομμάτι που χαρακτηρίζει τον ήχο της συγκεκριμένης δουλειάς. Ξεκινά με μελωδικές κιθάρες που αγγίζουν μια πιο folk ατμόσφαιρα, περνά, μέσω πειραματισμού, σε μια death κλιμάκωση και, εν τέλει, καταλήγει σε ένα κλείσιμο με σαφώς υποδηλωμένη τη θολή και μυστηριακή ατμόσφαιρα του δίσκου.

Με folk πινελιές ξεκινά και το τελευταίο κομμάτι του δίσκου “To Bleed Gold”. H απογείωση κι η έντονη κλιμάκωση τόσο στα φωνητικά, όσο και στην ενορχήστρωση είναι δεδομένη. Ως τη στιγμή που ξαφνιάζεσαι απολαμβάνοντας, γύρω στα μέσα του κομματιού, τη γέφυρα από τις νωχελικές μελωδίες των JORDABLOD, έως το ξέσπασμα του γνήσιου μεταλλικού τους ήχου.

Η θολή και νεφελώδης ατμόσφαιρα παραμένει το χαρακτηριστικό ιδίωμα αυτού του δίσκου, είτε μεταφράζεται σε post-rock επιρροές, είτε σε black metal αισθητική, με τις πινελιές του death και του folk να μη λείπουν από τη συνταγή. Μια συνταγή στιβαρή και συμπαγής που αξίζει, σίγουρα, της προσοχής σας.

“The Beauty Of Every Wound” is what matters most…

http://www.facebook.com/Jordablod

http://www.ironbonehead.de

http://ironboneheadproductions.bandcamp.com

http://www.facebook.com/IronBoneheadProductions

444

Avatar photo
About Ειρήνη Νόση 15 Articles
Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε. Πρωτάκουσε heavy metal και έκανε τα πρώτα της head banging, ήδη από το δημοτικό, χάρη στα μεγαλύτερα αδέλφια της. Αργότερα, στο πανεπιστήμιο, όπως όλοι αναζητούμε τρόπους έκφρασης, ασχολήθηκε με τη jazz και τη rhythm’n’blues… αλλά το μικρόβιο της metal σκηνής ήταν αυτό που τελικά την κέρδισε.