GREEN YETI: “Necropolitan”

ALBUM

Είδος: Psychedelic\Stoner Doom
Εταιρεία: Self-Released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 17 Μαρτίου 2023

To Yeti αποφάσισε να εμφανιστεί ξανά στις 17 Μαρτίου και το δώρο που κρατούσε ήταν το “Necropolitan”. Όπως μας είχαν ενημερώσει οι Green Yeti μέσα από τα teasers και τα promo του album, το “Necropolitan” είχε ως έμπνευση τα χρόνια της πανδημίας και του εγκλεισμού και καλλιτεχνικός συνοδοιπόρος τους σχήματος, ήταν ο Alfian Setyo ο οποίος σχεδίασε το εξώφυλλο του δίσκου καταφέρνοντας να εικονοποιήσει το κλίμα του. O Setyo οραματίστηκε στο εξώφυλλο του Necropolitan να βρίσκεται ένα Yeti βγαλμένο από ένα πιο artistic comic book, σε μία δυστοπική τοποθεσία η οποία θα μπορούσε να λέγεται και “Necropolis”.

Η ιστορία των Green Yeti ξεκινά αρκετά χρόνια πίσω και σαν σχήμα αλλά και με την συμμετοχή των 3 μελών του σε πολύ ιστορικές μπάντες του χώρου. Πέρα από τα υπόλοιπα σχήματα που ο καθένας ήταν μέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο μπασίστας των Green Yeti ήταν μέλος των πολύ αγαπημένων μου Brotherhood of Sleep. Για μία ακόμα φορά αναφέρομαι σε μπάντα που συμμετείχε στην συλλογή της Spinaloga Records: “Miss Fortune Was A Henhouse Manager”. Δικαιολογημένα την έχω χαρακτηρίσει ως το Big Bang του σκληρού ήχου στην Ελλάδα.

To “Necropolitan” είναι η τρίτη ολοκληρωμένη κυκλοφορία των Green Yeti και είναι self-released, δηλαδή δεν έχει την υποστήριξη κάποιας εταιρείας στο στάδιο της παραγωγής αλλά και στο promotion της μουσικής τους, το οποίο έχει στηριχτεί σε κανάλια του YouTube που στηρίζουν την σκηνή και στον κόπο των ίδιων. Το “Necropolitan” ηχογραφήθηκε live και το συγκρότημα ανέλαβε την παράγωγή, το mastering, την μίξη, γενικά οτιδήποτε αφορούσε τον ήχο του δίσκου.

Η ποιότητα του τελικού αποτελέσματος, αποδεικνύει περίτρανα ότι το μεράκι, το πάθος και η αγάπη για την τέχνη είναι τα βασικά συστατικά και όχι οι ακριβές παραγωγές. Από το εναρκτήριο κομμάτι γίνεται ξεκάθαρο ότι οι Green Yeti δεν έκαναν καμία έκπτωση στο ηχητικό αποτέλεσμα. Σε όλη την διάρκεια του δίσκου κάθε όργανο έχει την θέση του είτε για να χαρίσει απλόχερα βαριά riff είτε ηλεκτρονικές ψυχεδέλειες.

Το “Necropolitan” είναι μια πολύ προσεγμένη εξέλιξη του ήχου των Green Yeti. Για μια ακόμα φορά έχουμε μπροστά μας ένας ξεκάθαρο Psychedelic Stoner Doom album, αλλά αυτήν την φορά η παραγωγή είναι πολύ πιο προσεγμένη και βγάζει πιο μπροστά την φωνή. Υπάρχουν σημεία που μου θυμίζουν τον Billy Corgan (Witch Dive) ή τον John Garcia στην τοποθέτηση της φωνής. Στο μουσικό κομμάτι, υπήρξαν αρκετά σημεία που έβρισκα ξεκάθαρες επιρροές από σχήματα του χώρου και όμως το Necropolitan κατάφερε να ξεχωρίσει στην θάλασσα ήχων που έχουμε πλέον στην διάθεσή μας.

Αν εξαιρέσουμε το κομμάτι της παραγωγής, οι Green Yeti δεν έχουν προσπαθήσει να πρωτοπορήσουν, ούτε να κάνουν κάποιο μεγάλο άλμα και αλλαγή στον ήχο τους. Κάνουν αυτό που έκαναν ακόμα καλύτερα και το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ απολαυστικό album.

Facebook: https://www.facebook.com/greenyetiband/
Instagram: greenyetiband
Bandcamp: https://greenyeti.bandcamp.com/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/4gdQH0Cib9BjTq6MkDLxG2?si=DztZLPemQCChZLThFHf6mg&nd=1

630

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 118 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.