SONATA ARCTICA: “Clear Cold Beyond”

REVIEW

Είδος: Power metal
Εταιρεία: Atomic Fire
Ημ. Κυκλοφορίας: 8 Μαρτίου 2024

Δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του “Stones Grow Her Name”, οι θρυλικοί Sonata Arctica επιστρέφουν με το “Clear Cold Beyond”, ένα άλμπουμ που φέρει μαζί του την αύρα και την ατμόσφαιρα της παγωμένης Φινλανδίας. Ξεχάστε τα ακουστικά πειράματα του “Acoustic Adventures”, εδώ οι Sonata Arctica επιστρέφουν στις ρίζες τους, προσφέροντας μια δόση power metal γεμάτη μελωδία, συναίσθημα και μαγεία.

Από τα πρώτα δευτερόλεπτα του “First In Line”, νιώθουμε την ενέργεια και το πάθος που διακατέχει το συγκρότημα. Ο Tony Kakko, με τη χαρακτηριστική φωνή του, μας ταξιδεύει σε χιονισμένα μέρη, ενώ οι κιθάρες και τα πλήκτρα δημιουργούν ένα ονειρικό ηχητικό τοπίο. Το “Clear Cold Beyond” αποτελεί φόρο τιμής στις πρώτες δουλειές των Sonata Arctica, με γρήγορο tempo και catchy ρεφρέν

Tο άλμπουμ αγγίζει μια ποικιλία θεμάτων, από τον θάνατο και την απώλεια (“A Monster Only You Can’t See”) έως την ελπίδα και την αισιοδοξία (“The Best Things”). Ξεχωρίζει το “Dark Empath”, ένα επικό κομμάτι 6 λεπτών που αποτελεί συνέχεια του “Don’t Say A Word” από το άλμπουμ “Silence”, και αφηγείται μια ιστορία με stalker, έρωτα και τραγωδία.

O Mikko Karmila, γνωστός για τη συνεργασία του με τους Sonata Arctica στα πρώτα τους άλμπουμ, επιστρέφει δίνοντας στο “Clear Cold Beyond” μια ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα. Η ισορροπημένη παραγωγή του αναδεικνύει όλα τα όργανα, προσθέτοντας βάθος στο ηχητικό τοπίο. Χαρακτηριστική είναι η χρήση vintage τεχνικών και στοιχείων που χαρίζουν στο άλμπουμ μια αναλογική αίσθηση.
Ο κιθαρίστας Elias Viljanen ξεδιπλώνει το ταλέντο του, συνδυάζοντας μελωδίες, riffs και solos. Κάθε κομμάτι φέρει τη δική του κιθαριστική ταυτότητα, από τα γρήγορα και μελωδικά solos έως τις ατμοσφαιρικές και ονειρικές κιθάρες. Η κιθάρα του Viljanen αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα δυνατά σημεία του άλμπουμ.
Τα πλήκτρα του Henrik Klingenberg προσθέτουν μια ονειρική και ατμοσφαιρική διάσταση. Δένουν αρμονικά με τις κιθάρες και τα φωνητικά, δημιουργώντας ένα πλούσιο ηχητικό τοπίο.
Ο Tony Kakko τραγουδάει με πάθος και συναίσθημα, ερμηνεύοντας άψογα τους στίχους του. Η γεμάτη δύναμη και μελωδικότητα φωνή του ταιριάζει ιδανικά με το ύφος του άλμπουμ. Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι ένας από τους κορυφαίους τραγουδιστές στο χώρο του power metal.

Το εξώφυλλο του “Clear Cold Beyond”, φιλοτεχνημένο από τον Niko Anttila, αγγίζει τέλεια την ατμόσφαιρα και τα θέματα του άλμπουμ. Ένα παγωμένο τοπίο, που θυμίζει τη Φινλανδική καταγωγή του συγκροτήματος, κυριαρχεί στον καμβά, αποπνέοντας την αίσθηση του χειμώνα που διαπερνά τη μουσική.

Ενσωματώνοντας διακριτικά ηχητικά στοιχεία από τις πιο πρόσφατες δουλειές τους όπως το “Pariah’s Child” και το “Talviyö”, το “Clear Cold Beyond” αποτελεί μια ώριμη και στιβαρή δουλειά από τους Sonata Arctica . Σίγουρα όχι το καλύτερο άλμπουμ τους, το “Silence” είναι από τα κλασικά άλμπουμ της Φινλανδικής power metal σκηνής, ωστόσο οι επιρροές από τα “Ecliptica” και “Winterheart’s Guild”, φέρνουν μια αίσθηση νοσταλγίας (και ανακούφισης) στους παλαιότερους fans.

Website: https://www.sonataarctica.info/
Facebook: http://www.facebook.com/sonataarctica
Instagram: http://www.instagram.com/sonataarcticaofficial

238

Avatar photo
About Δημήτρης Γαλάνης 13 Articles
Από μικρή ηλικία ένας metalhead. Έκτοτε, έχει βουτήξει σε κάθε υποείδος του metal, από thrash μέχρι black μέχρι doom μέχρι power, πάντα αναζητώντας νέα ηχητικά ερεθίσματα που θα ακουμπήσουν στην ψυχή του. To πάθος του για τη μουσική δεν έχει όρια και είναι πάντα ανοιχτός να ανακαλύψει φρέσκιες φωνές και καινοτόμες μπάντες που εξερευνούν τα όρια της heavy μουσικής.