FAMYNE: “II: The Ground Below”

ALBUM

Είδος: Prog/ Doom Metal
Δισκογραφική: Svart Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 13 Μαίου 2022

Κάποτε υπήρχε μία διαφήμιση που έλεγε “ βλέπεις Νίκας είναι καλό”. Στα κιτάπια μας ακούς Svart Records σημαίνει όχι μόνο καλό και ποιοτικό, αλλά και με πιστοποίηση ISO 4/20 μουσικό προϊόν.

Η Φινλανδική εταιρεία με το βεβαρημένο βαρυμεταλικό Doom μουσικό μητρώο έχει απλώσει τα δίχτυα της στη Βαλτική, ή ακόμα πιο ταιριαστά έχει αποστείλει τις γητείες της προς το Βρετανικό έδαφος. και έτσι έπειτα από τους ανερχόμενους Green Lung υποδέχεται στους καταλόγους της μαζί με τους υπόλοιπους σεσημασμένους καλλιτέχνες, το next Doom big thing που ακούει στο όνομα Famyne, ερχόμενοι από την καρδιά της Αγγλίας και συγκεκριμένα, την πόλη του Canterbury.

Έχοντας στο παλμαρέ τους ένα EP, τον πρώτο τους δίσκο, μία συμμετοχή στο Bloodstock Open Air το 2016, μεταξύ πολλών άλλων εμφανίσεων, εισέρχονται δυναμικά στην νέα δεκαετία με το επικό και μελαγχολικό πόνημα “The Ground Below”, ταράσσοντας τα νερά και βρίσκοντας τον δρόμο τους καθώς απομακρύνονται από το underground αλλάζοντας τις ισσοροπίες της σκηνής.

Οι Βρετανοί προτάσσουν τα δυνατά χαρτιά της χώρας τους, με τη μουσική τους να κατακλύζεται πρωτίστως από τους Warning, Pagan Altar, Paradise Lost, Anathema, Cathedral, πάντα υπό την ανεξίτηλη και βαθειά χαραγμένη Σαμπαθική σφραγίδα και αναμφίβολα, με την έγκριση του one and only Hand of Doom. Η μουσική του “Ground Below” θα σε συνθλίψει συναισθηματικά και θα σε συνταράξει ψυχολογικά, ενόσω χαράσσει τη δική της πορεία στον χάρτη την μεταλικής παράδοσης. Την ίδια στιγμή οι φωνητικές ερμηνείες του συγκλονιστικού Tom Vane, θα σε καθηλώσουν και θα σου προκαλέσουν ανατριχίλες και ρίγη συγκίνησης, όσο θα ποτίζουν δόσεις δυναμισμού και μελαγχολίας σε όλο σου το είναι.

Από την έγχορδη πλευρά οι κιθάρες των Martin Emmons και Tom Ross “μεμψιμοιρούν πένθιμα υπνωτιστικές μελωδίες”, καθόσω επιδίδονται σε μία κατάσταση re-riffing των Doom κανόνων μέσω ευρείας γκάμας ήχων και επιρροών. Η πλάστιγγα των riffs και των ενορχηστρώσεων βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία μεταξύ της αριστερής Iommi-κης πλευράς, και της δεξιάς προοδευτικής Akerfeldt-ικης μεριάς, δημιουργώντας ένα “ηχητικό αλισβερίσι” με τη χώρα των Σκανδιναβών, κάτι που δεν σταματά μόνο εκεί. Πέραν τoυ progressive και του πάθους των Opeth, περνάει στα χέρια των Famyne η άλλοτε πένθιμη και άλλοτε μελωδική ατμόσφαιρα των έταιρων Σουηδών Katatonia, επαναπροσδιορίζοντας τον πατροπαράδοτο Doom ήχο και θυμίζοντάς μας πόσο καινοτόμο μπορεί να υπάρξει το ιδίωμα, με μερικές μαγγανείες πειραματισμού και open-minded αντίληψης.

Οι Famyne κατάφεραν να υψώσουν το Βρετανικό Doom ανάστημα με ένα modern classic δίσκο παλιακής κοπής στερεωμένο σε σύγχρονα ακλόνητα θεμέλια. Με το “Ground Below” σκάλισαν το δικό τους ηχητικό ογκόλιθο στους μονολιθικούς του μέλλοντος και του Doomhedge της πατρίδας τους.

Facebook: https://web.facebook.com/famyneuk
Bandcamp: https://famyne.bandcamp.com/album/ii-the-ground-below

632

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 301 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...