OBSIDIOUS: “Iconic”

ALBUM

Είδος: Technical death metal, progressive metal
Εταιρεία: Season of Mist
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 28 Οκτωβρίου 2022

Σχεδόν ένα έτος πέρασε από το πρώτο single των νεοσύστατων Obsidious. To “Iconic” είχε teas-άρει άσχημα τους fans του τεχνικού, προοδευτικού death metal και ιδίως το κοινό των Obscura, καθώς πρόκειται για ένα μουσικό σχήμα που φτιάχτηκε από τρία πρώην μέλη των Γερμανών prog deathsters. Έφτασε, λοιπόν, η ώρα να ακούσουμε την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά και να μάθουμε αν θα ικανοποιηθούν οι προσδοκίες που δημιουργεί μόνο και μόνο το roster της μπάντας.

Το καλό νέο, ήδη από την πρώτη ακρόαση, είναι ότι οι Obsidious δεν είναι μια ρεπλίκα των Obscura δίχως τον ηγέτη τους Steffen Kummerer και χωρίς στίχους με επιρροές από τον Γερμανικό Ιδεαλισμό. Σαφώς, υπάρχουν πολλά κοινά σημεία. Ο άταστος ήχος του μπάσου του βιρτουόζου Linus Klausenitzer συνοδεία των υπερηχητικών sweep και tapping arpeggios του Rafael Trujillo και του tech drumming του Sebastian Lanser φτάνουν και περισσεύουν για να εγείρουν μνήμες από τα “Akróasis” και “Diluvium”.

Σε πρώτο επίπεδο, ειδοποιό διαφορά συνιστούν τα φωνητικά του Javi Perera, ο οποίος δεν περιορίζεται σε growls και τραχιά φωνητικά, αλλά κατέχει όμορφη καθαρή χροιά, με μεγάλη έκταση, και ξέρει να την αξιοποιεί αρκετά καλά. Χάρη στη φωνή του, οι Obsidious δύνανται να μην εγγραφούν αποκλειστικά στο tech death genre αλλά στο progressive, γενικότερα. Παράλληλα, οι φωνητικές γραμμές που συνθέτει, δυστυχώς, δεν είναι πάντα πολύ άρτιες ή ευφάνταστες, και αυτό αφαιρεί κάποιους πόντους από το τελικό αποτέλεσμα.

Ο μουσικός πυρήνας που συγκροτούν τα άλλα τρία μέλη καταφέρνει να μην περιχαρακωθεί στα στενά πλαίσια του τεχνικού death metal. Εύκολα διακρίνεται μια πιο ανοιχτή προσέγγιση και ένα πιο μοντέρνο touch, που μπορεί να παραπέμψουν στον όγκο των Meshuggah, στον επιθετικό λυρισμό των πιο πρόσφατων Haken και στον μαξιμαλισμό του Devin Townsend. Στο ντεμπούτο των Obsidious, βέβαια, συμπεριλαμβάνονται ακόμα και prog στοιχεία που έχουν λανσάρει οι Dream Theater, οι Between The Buried And Me ή και οι Protest The Hero. Αυτό, ωστόσο, όπως είναι αναμενόμενο, δεν επιτρέπει να διαφανεί με σαφήνεια ποιο είναι το στίγμα των ιδίων των Obsidious ή αν υπάρχει καν.

Συνεπώς, θα χρειαστεί να περιμένουμε τον διάδοχο του “Iconic” για να συμπεράνουμε με περισσότερη ασφάλεια αν οι Obsidious έχουν ό,τι απαιτείται για να πατήσουν σταθερά στα πόδια τους και να μας απασχολήσουν με σοβαρότητα ή αν οι δουλειές τους θα είναι μονάχα collector’s items για θιασώτες του είδους. Έως τότε, μπορούμε να εμπιστευόμαστε το “Iconic” ως fun μουσική εμπειρία για fans, αλλά δεν θα τικάρει όλα τα κουτάκια που συναντάμε στις υποψηφιότητες για την κατηγορία next big thing.

Official Site: https://obsidious-band.com/ 
Facebook: https://www.facebook.com/ObsidiousBand 
Instagram: https://www.instagram.com/obsidious_band/ 

432

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.