DAEVA: “Through Sheer Will And Black Magic…”

ALBUM

Είδος: Black/Thrash Metal
Εταιρεία: 20 Buck Spin
Ημ. Κυκλοφορίας: 14 Οκτωβρίου 2022

Η 20 Buck Spin δικαίως θεωρείται ένα από τα καλύτερα label σήμερα. Όλες οι κυκλοφορίες της, που καλύπτουν ένα μεγάλο ηχητικό φάσμα (από κλασικό heavy ως ακραίο metal, μέχρι doom, industrial αλλά και ως το hardcore), έχουν ένα υψηλό στάνταρ ποιότητας και το label έχει καταφέρει να δημιουργήσει και να διατηρεί χαρακτήρα και ένα αυθεντικά σωστό attitude στο πως κάνει τα πράγματα. Συνεπώς, αυτόματα με χαροποιεί πάντα να ακούω τις νέες κυκλοφορίες της.

Οι DAEVA λοιπόν έρχονται από τις ΗΠΑ, με μέλη τους να έχουν συμμετοχή και σε άλλες πολύ καλές μπάντες όπως οι heavy/doom μύστες CRYPT SERMON και οι black metal πάνκηδες INFERNAL STRONGHOLD, και αυτό είναι το ντεμπούτο τους (έχουν κυκλοφορήσει μόνο ένα ΕΡ πιο πριν). Ξεκινάω κοιτώντας το artwork του εξωφύλλου (δια χειρός Karmazid), το οποίο μου βγάζει κάτι τελείως διαολεμένα αρρωστημένο. Κάτι που θα μπορούσε να βρίσκεται στη γωνία ενός πίνακα του Bosch ή σε ένα sketchbook με σκηνές από τη Θεία Κωμωδία. Άρα έχουμε αρχίσει πολύ καλά. Και συνεχίζω στην ακρόαση…

Κόλαφος! Έχω νικηθεί.

Ως πρώτο track έχουμε ένα σκοτεινό intro που προϊδεάζει για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, δημιουργώντας στον ακροατή ένα σασπένς ότι κάτι κακό (δηλαδή καλό) θα συμβεί. Και αμέσως μετά ξεκινάει ο ασταμάτητος black/thrash οχετός που είναι αυτός ο δίσκος. Στη βάση του βρίσκεται το black metal του πρώτου κυρίως κύματος και πάνω σε αυτή χτίζεται -με thrash σφυρί και death αμόνι- o ολοκληρωτικός θρίαμβος της επικράτησης του Σατανά. Τα τύμπανα σφυροκοπούν ασταμάτητα και ανελέητα, δίνοντας τον bestial ρυθμό για το πεδίο της μάχης. Ο τραγουδιστής Edward Gonet ξερνά κατάρες και απόκοσμες κραυγές αγωνίας και οδύνης. Και μετά έχουμε τα riff… Ω τα riff! Μιλάμε για ένα μπαράζ από αδυσώπητες ριφάρες, εμπνευσμένα κιθαριστικά θέματα που διαδέχονται το ένα το άλλο με απόλυτη φυσικότητα και συνοχή, κρατώντας το ενδιαφέρον αμείωτο και τα επίπεδα πώρωσης πολύ ψηλά. All in all, μιλάμε για έναν δίσκο ωδή στο ακραίο metal εν γένει.

Βασικές επιρροές των DAEVA είναι ξεκάθαρα οι AURA NOIR (ιδίως “Black Thrash Attack” εποχής) και οι ABSU των τριών πρώτων δίσκων. Ταυτόχρονα εντοπίζουμε στοιχεία από πρώιμους DODHEIMSGARD, NIFELHEIM, BATHORY, VOIVOD και άλλα συναφή. Νομίζω ότι πιάνετε το νόημα. Ο ήχος είναι οργανικός σε όλα τα επίπεδα και ταιριάζει απόλυτα με το όλο concept και αισθητική του δίσκου. Στην παραγωγή εξάλλου βρίσκουμε τον Arthur Rizk και αυτό λέει πολλά, καθώς θεωρείται από τους πλέον αξιοσέβαστους και παραγωγικούς νεότερους sound engineers και μουσικούς στη metal σκηνή.

Ιδού λοιπόν! Οι DAEVA μέσω Καθαρής Θέλησης και Μαύρης Μαγείας δίνουν το ηχηρό έναυσμα για την Εωσφορική Επιστροφή και διακηρύττουν: Non Serviam!

Facebook: https://www.facebook.com/daevablackthrash
Bandcamp: https://listen.20buckspin.com/album/through-sheer-will-and-black-magic

407

Avatar photo
About Δημήτρης Κωνσταντινίδης 46 Articles
Ερωτευμένος με το σκληρό metal από μικρή και ευαίσθητη ηλικία, όταν μια μοιραία στιγμή άκουσε το "Ride The Lightning" από παλιά κασέτα Maxell. Έπειτα ανακάλυψε τους Slayer και έπαθε πώρωση σε βαθμό μανίας. Μουρμουράει συνεχώς κάποιο riff και παίζει ρυθμούς drums με τα δάχτυλά του. Με ιδιαίτερη αδυναμία επίσης: στο black metal, σε οτιδήποτε obscure, στο d-beat, στον ζύθο, στις grim μέταλ πόζες, στον Stanley Kubrick, στον Dario Argento, στο DIY, στις ωραίες μυρωδιές. A metalhead to the punks, a punk to the metalheads.