BRUJERIA: “Esto Es Brujeria”

ALBUM

Είδος: Death / Grind Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast
Ημ. Κυκλοφορίας: 15 Σεπτεμβρίου 2023

Αν ήταν εξτρεμιστική οργάνωση (που θα μπορούσε και να είναι εδώ που τα λέμε), θα τη χαρακτηρίζαμε από τις “αραχτές”. Τρία albums μέχρι το 2000, από εκεί και πέρα άλλα 16 χρονάκια μέχρι το επόμενο και 7 μετά από αυτό… “ξαναχτύπησαν” τώρα. Ο λόγος για τους Μεξικανούς χουλιγκάνους Brujeria που έχουν αποκτήσει έναν άλφα cult τίτλο στα πέριξ του παγκόσμιου death metal, με μια αξιοπρεπέστατη δισκογραφία και για να δούμε αν δικαιολογείται αυτή τη φορά το μεγάλο break τους.

Για αρχή, πολύ καλή παραγωγή. Για τα standards των Brujeria και για το υβριδικό, μπολιασμένο με Slayer και Sepultura, death / grind που παίζουν, ο ήχος είναι εξαιρετικός. Διαχέει τη βαρβαρότητα των Μεξικανών με smooth τρόπο έτσι ώστε να μην γίνεται το άκουσμα σε καμιά περίπτωση χαοτικό. Από εκεί και πέρα, εκτελεστικώς, τα αναμενόμενα. Γκαζάτο metal και πολύ ξύλο από τους Pat Hoed (drums) και Shane Embury (ναι, το αγόρι των Napalm Death είναι), γενικώς καλή riffολογία στα 16, μέσου όρου 3 λεπτών, κομμάτια και εξαλλοσύνες στα φωνητικά του Juan Brujo (ο οποίος είναι ιδρυτικό μέλος τους από 1989) και της “γλυκειά” ύαινας που ακούει στο όνομα Jessica Pimentel. Και καραγουστάρω τα ισπανόφωνα (όπως τέτοιο είναι και όλο το album) samples του Ciriaco Quezada.

Γενικώς δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα κομμάτια και θα έλεγα ότι το μοτίβο είναι επαναλαμβανόμενο. Όπως προείπα, πολύ Sepultura στα headbanging parts των κομματιών και πολύ Slayer όταν ανεβαίνουν οι ταχύτητες ενώ διάσπαρτα υπάρχουν πολλά doomy, αραχνιασμένα και λαμαρινένια κοψίματα (όπως για παράδειγμα στο “Odio que amo” που μάλλον κόβουν τη ροή που όμως, εν γένει, είναι χειμαρρώδης. “Bruja Encabronada” (με τα φωνητικά της Jessica να ακούγεται όπως η μανάβισσα όταν κράζει τον σύζυγο που κοιτάει σαν λιγούρης τη μιλφάρα που ήρθε να αγοράσει μπρόκολο για σαλάτα), το εναρκτήριο ομότιτλο track του album “Esto es Brujeria” (που θυμίζει στρατιωτικό εμβατήριο), το headbanging “Tu vida loca” και τα μπουκέτα που πέφτουν στο “Mexorcista” είναι πολύ καλά κομμάτια όπως και η “αλλού” διασκευή του “Cocaine” του J.J. Cale.

To “Esto es Brujeria” είναι αρκετά καλός δίσκος. Θα ικανοποιήσει τους brutalάδες του metal φάσματος που συγκινούνται με το ατέλειωτο, αμελωδικό σφυροκόπημα των Brujeria που συνεχίζουν να ακούγονται αξιοπρεπείς. “Καίνε” όπως οι πιπεριές που είναι η διατροφική βάση της πατρίδας τους (έχετε φάει ποτέ; Θα βλαστημήσετε την ώρα που έστω το σκεφτήκατε να το επιχειρήσετε). Για Δευτέρα πρωί, ιδανικό άκουσμα.

Facebook: https://www.facebook.com/Brujeria
Official website: http://www.brujeria.com/

297

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1171 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.