KVAEN: “The Great Below”

ALBUM

Είδος: Melodic black metal
Εταιρεία:Black Lion Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 25 Μαρτίου 2022

Οι Kvaen, δηλαδή η one-man band του Σουηδού Jakob Björnfot, ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν τη δεύτερη full-length δουλειά τους με τίτλο “The Great Below”. Δύο χρόνια μετά το ντεμπούτο “The Funeral Pyre” λίγα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει. Ουσιαστικά, ακούμε ένα αρκετά μελωδικό black με κάποια πιο thrashy διαλείμματα και leads με μετρημένο pagan/folk ηχόχρωμα. Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής ανακηρύσσονται οι κιθάρες· απανωτά riffs πολλών ταχυτήτων, tremolo picking και σολάρισμα με παλιακό shred χαρακτήρα. Τα φωνητικά είναι βασικούλικα black, κάπως επίπεδα και πολύ Shagrath-ικά. Μολονότι άρτιο τεχνικά το drumming, που αυτήν τη φορά έχει αναλάβει ο Tommi Tuhkala, ούτε αυτό ξεχωρίζει. Η παραγωγή είναι πεντακάθαρη και τα πάντα διακρίνονται ανεμπόδιστα, όμως δύσκολα βγάζει ψυχή.

Στα 38 λεπτά των οκτώ τραγουδιών του “The Great Below” συναντάμε και πολλές συμμετοχές-κράχτες από πασίγνωστους και λιγότερο γνωστούς καλεσμένους: Mike Wead (Mercyful Fate, Memento Mori, Hexenhaus), Jeff Loomis (Arch Enemy, Nevermore), Sebastian Ramstedt (Necrophobic, Nifelheim), Angus Norder (Witchery), Nephente Fridell (Netherbird) και Mathias Lillmåns, aka Vreth (Finntroll, …and Oceans). Βέβαια, εκτός από το fun της υπόθεσης, κανένας guest δεν καταφέρνει να προσδώσει κάτι που θα απογειώσει στο τελικό αποτέλεσμα, αν και αυτό δεν πρέπει να χρεωθεί σε εκείνους.

Ομολογώ πως οι Kvaen δεν με πείθουν και δυσκολεύομαι να απολαύσω τη μουσική τους. Πρωτίστως, με ενοχλεί η μόνιμη αίσθηση ότι έχω ακούσει και ξανακούσει ακόμη και την παραμικρή ιδέα που εμφανίζεται μέσα στον δίσκο. Τίποτα δεν με ωθεί να επαναλάβω ακροάσεις έστω και μίας σύνθεσης. Είναι λες και κάνω μουσικό κουίζ “Πού το έχετε ξανακούσει αυτό;” (spoiler: συχνά η απάντηση είναι στους post-2000s Dimmu Borgir, αν βγει από την εξίσωση η majestic ενορχήστρωση).

Ασφαλώς, θα υπάρχει ακόμα κοινό για αυτό που επιχειρούν οι Kvaen, και ελάχιστα θα το επηρέαζαν όσα γράφω παραπάνω. Πάντως, εγώ οφείλω να σας μιλήσω με μπέσα. Ακούω αυτό το album όσο ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας καλά κρατεί, η Γερμανία θα διαθέσει 100 δισ. ευρώ για τον επανεξοπλισμό της και ότι θα προβεί σε πολεμική συνεργασία με τη Γαλλία, ενώ ο Πούτιν έδωσε εντολή να τεθούν σε ετοιμότητα τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας. Δεν ξέρω πού θα οδηγήσει όλο αυτό, αλλά μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι, αν μετράμε αντίστροφα για τον απόλυτο όλεθρο, δεν μου περισσεύει χρόνος για να αφιερώσω σε μουσικές με τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Facebook: www.facebook.com/OFFICIALKVAEN
Instagram: www.instagram.com/officialkvaen
Bandcamp: www.blacklionrecords.bandcamp.com

667

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.