MØL: “Diorama”

ALBUM

Είδος: Post Blackened Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast
Ημ. Κυκλοφορίας: 5 Νοεμβρίου 2021

Προσωπικώς ομιλών, βρήκα την παρούσα χρονιά σε σχέση με τα δισκογραφικά τεκταινώμενα πολύ “ουδέτερη”. Και ξέρεις φίλε αναγνώστη, όταν κάτι χαρακτηρίζεται έτσι, η εννοιολογική χροιά σχεδόν πάντα τείνει προς το αρνητικό τεταρτημόριό της. Από την άλλη, είμαι πολλά χρόνια συντάκτης στον λογοτεχνικό φορέα που ονομάζεται Rockway.gr και ξέρω ότι σχεδόν στο τέλος κάθε χρονιάς (ίσως για εμπορικούς, λόγω Χριστουγέννων) σκάνε μαζεμένα πολλά “τούβλα” που εξομαλύνουν την γενικότερη εικόνα.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το πρόσφατο παρελθόν. Μέχρι και πριν από έναν μήνα, είχα ήδη λάβει την απόφαση να ζητήσω από το site να μη βγάλω φετινή Top λίστα με τα καλύτερα albums. Γιατί τα πονήματα καλλιτεχνών που βγάζουν τα ματάκια τους για να βγάλουν ένα δίσκο, δεν με ενθουσίασαν, τουλάχιστον όχι σε τέτοιο βαθμό που θα τα ενέγραφα σε μια κορυφαία στήλη, ως αντιπροσωπευτικά της μουσικής του 2021. Και ξαφνικά έσκασαν οι Cradle Of Filth, οι Mastodon (και έπονται και άλλα και σημαντικά όπως κρίνω από τα δείγματα) και λίαν προσφάτως οι Møl, μια δανέζικη ομάδα μουσικών που δεν την είχα καν ακουστά και οι οποίοι μου έδωσαν τα σώψυχα στο χέρι.

Τι μουσική παίζουν; Πολύ μελωδικό υβριδικό black metal με ισχυρότατες δόσεις post. Μια μπάντα που τουλάχιστον στο “Diorama” εμφανίζει καταπληκτική έφεση στην τραγουδοποιΐα και ευθαρσώς δικαιούνται να μοιραστούν τον θρόνο του εν λόγω ρεύματος με τους επίσης θαυμάσιους Harakiri For The Sky με των οποίων τη μουσική συγγενεύουν σε μεγάλο βαθμό μεν, χωρίς υποψία μιμητισμού δε. Οι Møl έχουν συγχωνεύσει με εκπληκτικό τρόπο τις επιρροές τους και η συρραφή που φτάνει στα αυτιά του ακροατή είναι σαγηνευτική, συναρπαστική, με τρομερό ενδιαφέρον και πανύψηλο απομνημονευτικό βαθμό.

Οι Nicolai Hansen / Frederik Lippert στις κιθάρες κεντούν κομψοτεχνήματα και έχουν χαρακτήρα στον ήχο τους, απομακρυσμένοι πλήρως από την πλαστικούρα στην οποία έχει βαλτώσει το σύγχρονο metal σε όλες τις εκφάνσεις της παραγωγής του. Αποδεικνύουν ότι έχουν κατανοήσει πλήρως και τους δυο όρους που απαρτίζουν το metal τους και το εμβαπτίζουν με θαυμάσια δομικά post περάσματα. Όλα – μα όλα – τα κομμάτια έχουν δικό τους αυτόνομο χαρακτήρα ρυθμικώς, το δίδυμο των Holger Rumph-Frost (μπάσο) και Ken Klejs (drums) επενδύει άριστα το background και στα speed μέρη ακούγεται απολαυστικό. Με μαεστρία εναλλάσσουν τις ταχύτητες. Αιχμή του δόρατος ο Kim Song Sternkopf με το σχετικά καθαρό gargoyle-like growl του, προσφέρει την black συνιστώσα στη μουσική των Møl, ιδανικός performer για τα όσα διαδραματίζονται πίσω του.

Δεν υπάρχει ούτε ένα αδιάφορο δευτερόλεπτο, ικανή συνθήκη να αναγορεύσεις ένα σύνολο ως “δισκάρα”. “Fraktur”, “Photophobic” (με τα φοβερά φωνητικά της Mirza Radonjica), “Serf”, “Vestige”, “Redacted”, “Itinerari”, “Tvesind” και το ομότιτλο “Diorama” (ομοίως με τη συνοδεία της Kathrine Shepard, άλλο ένα καταπληκτικό κομμάτι που θυμίζει Anathema στα καλύτερα της πρόσφατης ιστορίας τους) που κλείνει πανάξια αυτό το θαυμάσιο album, κομμάτια ενός ενιαίου puzzle όχι και τόσο δύσκολο στην ετυμολογία του αλλά τόσο τραβηχτικό όσο μια πανέμορφη κοπέλα που θα συναντήσεις στην σουρουποβόλτα σου και το κεφάλι θα μπει σε trip what if σεναρίων μέχρι το επόμενο πρωϊνό.

Δεν έχω να συμπληρώσω κάτι άλλο, το “Diorama” είναι ένας σπουδαίος δίσκος και στα αυτιά του γράφοντος ήδη “κλασικός” και τοποθετημένος, για πάντα πλέον, στην ισόβια fav list του. Συνίσταται για όλους. Αν είσαι “ευαισθητούλης”, θα το ερωτευθείς. Αν είσαι κάφρος, ίσως σου αλλάξει την έννοια που έχεις για τη μελωδία στο metal και αυτό μόνο να σε εμπλουτίσει έχει ως αποτέλεσμα. Σίγουρα μέσα στην πρώτη πεντάδα για φέτος, σε πολύ υψηλή θέση. Και επιτέλους, έναν λόγος για πραγματικό ενθουσιασμό μέσα σ’ αυτή την κωλοχρονιά, ένα ένμουσο αντικείμενο συζήτησης με τον φίλο μου τον Dallas που δεν θα μας κάνει να κουνάμε το κεφάλι πάνω-κάτω με ύφος γάμησέτα από αμηχανία ή από αδυναμία να υπερασπιστούμε σθεναρά αγαπημένες μπάντες και καλλιτέχνες. Και πόσο μου έχει λείψει η καλλιτεχνική σιγουριά ρε φίλε τα τελευταία χρόνια…

Facebook: https://www.facebook.com/moeldk/

829

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.