MASTODON: “Hushed & Grim”

ALBUM

Είδος: Progressive metal
Δισκογραφική: Reprise Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 29 Οκτωβρίου 2021

Άλλη μια επανεμφάνιση, από αυτές που συνηθίζεται να αποκαλείται “πολυαναμενόμενη”, άλλες φορές δικαίως και άλλες αδίκως. Πάντως για τους Mastodon θα έλεγα πολύ δίκαια να αναμένεις φίλε ακροατή / οπαδέ τους μιας και, τουλάχιστον την προηγούμενη δεκαετία, οι Αμερικανοί metallers δεν έκαναν κάτι λιγότερο από το να δημιουργούν αριστουργήματα. Κάτι που όπως κατέληξα μετά από τις ακροάσεις του νέου “Hushed & Grim” συνεχίζει να ισχύει, μετά τα φανταστικά “Emperor Of Sand” και “Crack The Skye”.

Θα ξεκινήσω με τον ήχο ο οποίος είναι πιο μαλακός από κάθε άλλη φορά. Αντιθετικός από την πλουραλιστικότητα των συνθέσεων οι οποίες παρουσιάζουν μια μπάντα που βρίσκεται στο απόγειο της εμπνεύσεώς της. Με έναν χαρακτήρα πιο progressive από ποτέ που συμπλέκεται με τα εξαιρετικά ρεφρέν που “εκλογικεύουν” την κάθε αυτοτελή οντότητα / track. Και παρότι smooth ηχητικά, τα κομμάτια συνεχίζουν να βρίσκονται στην heavy metal περιφέρεια χωρίς mainstream τάσεις. Αλάνθαστοι εκτελεστικά, πολυσχιδείς ρυθμικά και με τον Troy Sanders να είναι ο φωνητικός “ιεραπόστολος” όλης αυτής της Θείας Κοινωνίας που επιτελείται στο σύνολο του album.

Το “Hushed & Grim” δεν είναι διασκεδαστικό album, χρειάζεται πολλές ακροάσεις να μπεις στο πνεύμα του και να αφομοιώσεις την παρομοιώδη έκφραση στην μελαγχολία που το διαποτίζει. Το progressive metal και το αρχέγονο heavy metal μορφοποιούνται κάτω από το προσωπικό στίγμα των Mastodon και το αποτέλεσμα είναι άκρως ενδιαφέρον και ορίζει κατά κάποιο τρόπο μια νέα ρότα στον προοδευτικό ήχο (κάτι που μόνο το “The Congregation” των Leprous παρουσίασε σαν “νέα” πραγματικότητα τα τελευταία 10-15 χρόνια).

Αν και κάθε κομμάτι έχει ξεχωριστό DNA μέσα του, όλα θυμίζουν τους δημιουργούς τους στυλιστικά. “Sickle And Peace”, “Teardrinker” (ύμνος!), το φοβερό “Skeleton Of Splendor” που επανακαθορίζει τον όρο “metal ballad”, “Pushing The Tides” (κομματάρα), το “Peace And Tranquility” (το οποίο μου έφερε στο νου τους Sieges Even του Wolfgang Zenk) και “Had It All” ανάμεσα στα άλλα σπουδαία τραγούδια που έγραψαν οι Mastodon, θα καταχωρηθούν στη λίστα με τις καλύτερες ever στιγμές τους. Οι στιγμές μετριότητας ή αδυναμίας είναι μηδαμινές παρά την πληθώρα υλικού (κάτι που αντιτίθεται στα σύγχρονα δισκογραφικά δρώμενα, σε σχέση πάντα με την τρομακτική υπερπληθώρα μουσικών προτάσεων που βλέπουν το φως της ημέρας πλέον). 15 κομμάτια που κινούνται στις ράγες μιας διαδρομής μεταξύ “εξαιρετικών” και “αριστουργηματικών”.

Από τις μπάντες που εγχειρούν με βάση το μουσικό τους ταλέντο, απέχοντας από σταριλίκια και “αγριεμένα” photo shoot για το θεαθήναι που μαστίζει την “metal αντίληψη” εν έτει 2021. Οι Mastodon παραμένουν μια από τις σπουδαιότερες μπάντες που εμφανίστηκαν στον γαλάζιο, όμορφο πλανήτη μας και με το “Hushed & Grim” δεν κάνουν κάτι διαφορετικό από το να επανατεκμηριώνουν με λαμπρότητα αυτό το δεδομένο. Απόλυτα προτεινόμενο για όλους όσους λειτουργεί επαρκώς το ακουστικό τους σύστημα και φυσικά πολύ ψηλά στη λίστα στο τέλος της χρονιάς με σοβαρές πιθανότητες να πάρει την κούπα. Αυτά. Long live και τα ξαναλέμε στο επόμενο.

Facebook: http://facebook.com/mastodon
Official page: http://mastodonrocks.com

1163

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1163 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.