BELL WITCH: “Future’s Shadow Part I: The Clandestine Gate”

ALBUM

Είδος: Funeral doom metal
Εταιρεία: Profound Lore
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 21 Απριλίου 2023

Στον φυσικό κόσμο, η μεταβολή κάποιων γεγονότων και διαδικασιών πραγματοποιείται τόσο αργά, που γίνεται αντιληπτή ως ακινησία. Όμως, προϊόντος του χρόνου και υπό το κατάλληλο πρίσμα, επιβεβαιώνεται η καθολική ισχύς του νόμου της αλλαγής. Μια αντιστοιχία στη σφαίρα της metal μουσικής ίσως θα μπορούσε να θεωρηθεί το funeral doom των Bell Witch.

Έπειτα από το breakthrough –για τα δεδομένα του είδους πάντα– που έφερε το “Mirror Reaper” του 2017, το συγκρότημα από το Σιάτλ εκκινεί ένα μεγαλεπήβολο project που φέρει το γενικό τίτλο “Future’s Shadow” και φέτος κυκλοφορεί το πρώτο από τα τρία κεφάλαια που θα το συγκροτούν: το “The Clandestine Gate”.

Με το ιδιαίτερο, στερούμενο κιθάρας στήσιμο που θέλει τους Bell Witch να χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά μπάσο και τύμπανα και φωνητικά, το αργό σαν κίνηση παγετώνα metal της μπάντας εξωθείται σε νέα όρια βραδύτητας. Παράλληλα, ωστόσο, διαπιστώνεται μια εμβάθυνση στην εσωτερικότητα του ύφους, αξιοποιώντας μια εξωμουσική σπουδή που θεμελιώνεται στο σημείο τομής της ποιητικότητας και του φιλοσοφικού στοχασμού, όπως περίπου το τόλμησε η κινηματογραφική γλώσσα του Ταρκόφσκι, και εμπνέεται από την Αιώνια Επιστροφή του Νίτσε.

Και αν κατά βάση θεωρείται αδιανόητη η απουσία του εξάχορδου πυρήνα του ηλεκτρικού σκληρού ήχου, η βαρύτητα του “The Clandestine Gate” συνθλίβει και δεν γεννάται καμία εντύπωση ελλιπούς. Η αύρα είναι επιβλητικά τελετουργική, αν όχι θρησκευτική, πράγμα που εντείνουν οι σχεδόν βυζαντινές φωνητικές μελωδίες και η κομβική χρήση εκκλησιαστικού οργάνου. Τα drums μοιάζουν να μην κρατούν τους χρόνους των συνθέσεων, αλλά να μαρκάρουν το γλίστρημα των τεκτονικών πλακών, ενώ τα λιγοστά πλέον gutterals συντηρούν την αίσθηση κατακλυσμιαίου τρόμου.

Το “The Clandestine Gate” είναι μία ενιαία σύνθεση που πλησιάζει τη μιάμιση ώρα και απαιτεί ολοκληρωτικό δόσιμο και πεισματική στωικότητα για να ξεδιπλώσει τις συντριπτικά doomy χάρες της. Οι Bell Witch δημιουργούν ένα έργο πρόκληση για τον χαρακτήρα που έχει λάβει η αφομοίωση τέχνης στη σύγχρονη κουλτούρα. Με κάποιον τρόπο, στις νότες τους αντανακλάται η ιδέα ενός σπουδαίου Τσέχου συγγραφέα που υποστήριξε πως, εφόσον η ταχύτητα συνεπάγεται μη ικανοποίηση και λήθη, ο πραγματικός ρυθμός της απόλαυσης και της μνήμης δεν μπορεί παρά να είναι η βραδύτητα. Και εδώ έχουμε να κάνουμε με μια αποδεικτική περίπτωση.

Official Site: https://www.bellwitchdoom.net/
Facebook: https://www.facebook.com/BellWitchDoom
Instagram: https://www.instagram.com/bellwitchdoom/
Bandcamp: https://bellwitch.bandcamp.com/album/futures-shadow-part-1-the-clandestine-gate

544

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.