BLAZE

Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το φετινό Up The Hammers, το Rockway πιάνει κουβεντούλα με τον κιθαρίστα των headliners της πρώτης βραδιάς, των Ιαπώνων Blaze. Ο Hisashi Suzuki μας μιλάει μεταξύ άλλων για την ιστορία της μπάντας του, το νέο ep αλλά και την επικείμενη εμφάνισή τους στο UTH.

Καλώς ήρθες στις σελίδες του Rockway. Πως αισθάνεστε σα μπάντα για την επερχόμενη εμφάνιση σας στο Up The Hammers festival ως οι headliners της πρώτης ημέρας; Αυτή είναι η πρώτη σας εμφάνιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα, τι γνωρίζετε για την χώρα και την metal σκηνή της;
Ανυπομονώ να έρθω στο Up The Hammers festival. Ναι, αυτή είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα και την Ευρώπη. Δεν γνωρίζω πολλά για την χώρα σας, έμαθα πως ευημερούσατε από αρχαίους χρόνους και πως υπάρχουν πολλά μνημεία από τότε. Επίσης δεν γνωρίζω την Ελληνική metal σκηνή, αλλά έχω μάθει από τους φίλους μου πως το Ελληνικό κοινό είναι πολύ ενθουσιώδες.

Ποια είναι η ιστορία των Blaze; Πως ξεκίνησε η μπάντα και ποια είναι η σύνθεση της αυτή τη στιγμή;
Σχηματιστήκαμε πίσω στις αρχές του 1998 και ξεκινήσαμε να δραστηριοποιούμαστε την επόμενη χρονιά. Ηχογραφήσαμε ένα demo 2 κομματιών σε Cdr το 2001. Ο αρχικός ντράμερ αποχώρησε ένα χρόνο μετά. Αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες στα επόμενα χρόνια αλλά καταφέραμε το 2007 και κυκλοφορήσαμε μόνοι μας το πρώτο μας άλμπουμ. Ενάμιση χρόνο μετά είχαμε πάλι αποχώρηση του ντράμερ ώσπου το 2009 ο Takashi Funabiki έγινε μέλος μας. Το 2012 η Γερμανική High Roller Records επανακυκλοφόρησε το άλμπουμ στην Ευρώπη και όπως επίσης και το καινούργιο μας ep 6 κομματιών “The Rock Dinosaur”. H τρέχουσα σύνθεσή μας είναι Wataru Shiota φωνητικά, Hisashi Suzuki κιθάρες, Kenichi Kuwahara μπάσο και Takashi Funabiki τύμπανα.

Συγχαρητήρια για το εν λόγο ep, θεωρείται πως είναι μια νέα αρχή για εσάς; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας, ετοιμάζετε για παράδειγμα πλήρες δίσκο;
Σε ευχαριστώ. Ναι, ελπίζω το νέο ep “The Rock Dinosaur” να αποτελέσει μια νέα αρχή. Και φυσικά θα ήθελα να κάνουμε 2ο κανονικό άλμπουμ, ελπίζω να “διεγερθούμε” από την εμφάνισή μας και το Ελληνικό κοινό στο Up The Hammers και να ανέβουν τα κίνητρά μας.

Η παραγωγή στα τραγούδια σας είναι συνυπεύθυνη για αυτό το retro ήχο που έχετε. Μπορείς να μας δώσεις μερικές πληροφορίες σχετικά με την στρατηγική ηχογράφησης και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείτε;
Δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη στρατηγική στις ηχογραφήσεις επειδή έχουμε μικρή εμπειρία και τεχνογνωσία σχετικά. Γι’ αυτό το λόγο ηχογραφούμε απλά. Αν και δεν στοχεύω να πετύχω αυτό τον retro ήχο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μου αρέσει. Βγαίνει απλά φυσικά για εμένα. Χρησιμοποιώ μια Gibson 1974 Les Paul Standard και μια τροποποιημένη 1973 Les Paul Deluxe. Και οι 2 Les Paul έχουν λαιμό mahogany 3 μερών. Ο ενισχυτής μου είναι ένας Marshall 1959 κατασκευασμένος το 1974. Όσο για τα πετάλια χρησιμοποιώ τα γερμανικά H.B.E. και τα Jen Crybaby και Boss OD-1.

Τι άλλες επιρροές έχετε εκτός από τις προφανείς από πρώιμους Scorpions και NWOBHM;
Έχω επηρεαστεί περισσότερο από πολλές rock μπάντες παρά από heavy metal. Μου αρέσουν τα μεγάλα rock ονόματα των 60’s και 70’s όπως οι Beatles, Kinks, Stones, Led Zeppelin, Jethro Tull, Cactus, Mountain, Rory Gallagher, Kodomo band και πολλά ακόμη που είμαι βέβαιος αν τα γράφαμε όλα δεν θα μας έφτανε ο χώρος. Ειδικότερα, έχω επηρεαστεί από τους Status Quo, Thin Lizzy, UFO και Wishbone Ash.

Ποιο είναι το κλειδί για τους Blaze ώστε να παίζουν τόσο πετυχημένα με τον hard rock ήχο των 70’s και 80’s και παρόλα αυτά να είναι ζωντανοί στο 2014 και να παράγουν δίσκους με μουσική που φέρνει την ξεχωριστή προσωπική τους σφραγίδα;
Δεν ξέρω ποιο είναι το κλειδί αλλά δεν στοχεύσαμε στην επιτυχία εξαρχής. Αντίθετα, το μόνο που ήθελα ήταν να παίζω ένα κομμάτι που θα ήθελα να ακούσω. Δεν έχει αλλάξει κάτι και όλο αυτό βγαίνει φυσικά για εμένα.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από εσάς επί σκηνής;
Χμμμμ… θα ήμουν ιδιαίτερα ευχαριστημένος αν απολαμβάνατε το ροκ μας κι εγώ θα το απολαύσω μαζί σας.

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και ανυπομονώ να σας δω στην σκηνή του UTH.
Κι εγώ ανυπομονώ, θέλω να δημιουργήσουμε μια ένδοξη νύχτα στο UTH, σε ευχαριστώ πολύ.

245