eMOLECULE: “The Architect”

ALBUM

Είδος: Crossover progressive rock
Εταιρεία: InsideOut Music
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 10 Φεβρουαρίου 2023

Πάνε σχεδόν δέκα χρόνια από τότε που τα βλέμματα του παγκόσμιου prog rock/metal κοινού είχαν στραφεί με ενθουσιασμό στους Sound of Contact και στο μοναδικό album που κυκλοφόρησαν, με τίτλο “Dimensionaut”. Και ο λόγος δεν ήταν αποκλειστικά ότι επρόκειτο για ένα μουσικό σχήμα όπου συμμετείχε ο Simon Collins, γιος του prog τιτάνα Phil, στα φωνητικά και στα τύμπανα.

Το 2023 βρίσκει τον Collins και τον Kelly Nordstrom, κιθαρίστα και συνοδοιπόρο του στους Sound of Contact, να έχουν μεταπηδήσει σε ένα νέο project, με το οποίο πλοηγούνται επίσης στα ύδατα του prog rock, αλλά το σκαρί του το έχουν φτιάξει με κάπως διαφορετικά υλικά. Και το όνομα αυτού, eMolecule.

Το “The Architect”, λοιπόν, είναι το ντεμπούτο τους και στα 70 λεπτά που διαρκεί αφηγείται μια φουτουριστική, sci-fi ιστορία με πολιτική χροιά, κυβερνο-ηθικούς προβληματισμούς και μια κάποια έφεση στη συνωμοσιολογία. Κατά κύριο λόγο, οι eMolecule ντύνουν το concept τους με έναν crossover prog rock μανδύα –αναπόφευκτος προσανατολισμός αν έχεις Collins DNA– και εμβόλιμα μπαίνει το metal στοιχείο της κιθάρας του Nordstrom, ενώ ισχυρή και είναι μια electronica ροπή που μάλλον απορρέει φυσικά από τις μέρες που ο Simon Collins υπηρέτησε τα rave decks.

Οι prog rock/metal αντανακλάσεις φωτίζουν τη διαδρομή του genre στα 00s και ξυπνούν αισθήματα συνθετικής συγγένειας με το έργο του ώριμου Wilson ή και του supergroup των OSI, αλλά παντού ελλοχεύει η υπόνοια δεσμών με τον prog κολοφώνα των 70s ή τις λιγότερο δημοφιλείς neo-prog εποχές που ακολούθησαν. Διάσπαρτες υπάρχουν κάποιες pop και alt «αποκλίσεις» που αποσοβούν την προσχώρηση στην πουριστική στρυφνότητα. Οι υφολογικές προεκτάσεις σε electro και ήπιες industrial αποχρώσεις είναι τα απαραίτητα μουσικά props για την πειστική απόδοση του cyber-tech αφηγήματος, όμως πάντα ήταν έκδηλο πως οι rock ενορχηστρώσεις κουμπώνουν όμορφα σε προσεγγίσεις τύπου “Ultra” ή “Violator”.

Παρότι ενδέχεται το “The Architect” να γεννήσει εντυπώσεις «μπαγιάτικου» –δικαιολογημένα, έως έναν βαθμό– σε πολύ κόσμο, διακατέχεται από μια ποιότητα και μια στόφα που αναπόφευκτα θα το κάνουν να προσφέρει στιγμές αμιγούς απόλαυσης και ψυχαγωγίας στο prog κόσμο που δεν δέχεται αναντίρρητα την άνευ όρων εκχώρηση των προοδευτικών ηνίων στους «μνηστήρες» που έχουν την πυξίδα τους εμμονικά κολλημένη στα extreme σημεία του μουσικού ορίζοντα. Οι eMolecule απευθύνονται στην κοινότητα που φιλοξενεί στους κόλπους της άτομα με παλαιότητα, εμπειρία και τριβή, άτομα που θα αντιληφθούν ποια κενά έρχεται να καλύψει το “The Architect”.

Official Site: http://emoleculemusic.com/ 
Facebook: https://www.facebook.com/emolecule.official/ 
Instagram: https://www.instagram.com/emolecule_official/ 

317

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.