HIGH ON FIRE: “Spitting Fire Vol. 1 + Vol. 2”

Η κυκλοφορία ενός live άλμπουμ σηματοδοτεί πολλές φορές την λήξη της συνεργασίας μιας μπάντας με μία δισκογραφική και ουσιαστικά γίνεται λόγω υποχρεώσεων κάποιου συμβολαίου κτλ για να λήξει το θέμα.

Από την άλλη στην ιστορία έχουν μείνει live κυκλοφορίες και συγκροτήματα έχουν διευρύνει το κοινό τους με τέτοιες ενέργειες. Λόγω αρπαχτής, υποχρέωσης με την εταιρία ή απλά επιθυμίας για ένα live άλμπουμ οι High On Fire κυκλοφορούν και αυτοί όπως και το 99,9% των συγκροτημάτων σήμερα ένα διπλό live δίσκο με τίτλο “Spitting Fire”.

Οι ηχογραφήσεις έλαβαν χώρα σε δύο χώρους (Bowery Ballroom και Music Hall Of Williamsburg) στην Νέα Υόρκη στις 30 Νοεμβρίου και 01 Δεκεμβρίου του 2012 αντίστοιχα. Στα 15 κομμάτια που εμπεριέχονται καλύπτονται ισάξια όλες οι κυκλοφορίες των High On Fire από την αρχή μέχρι και σήμερα. Εκπλήξεις δεν υπάρχουν. Ούτε ακυκλοφόρητες εκτελέσεις ούτε σπάνια ηχογραφημένα κομμάτια. Θα μπορούσε κάλλιστα το “Spitting Fire” να χαρακτηριστεί ένα Best Of εκτελεσμένο live.

Όπως συνηθίζεται τα κομμάτια είναι παιγμένα στην εντέλεια και οι μόνη επαφή με το κοινό από τον Mak Pite είναι για να προσφωνήσει κάθε φορά το επόμενο κομμάτι. Ο ήχος βγάζει όλη την σαπίλα, την βρωμιά και τον όγκο που χαρακτηρίζει τους High On Fire και το extra mix από τον Kurt Ballou έχει παίξει λογικά τον ρόλο του στο άρτιο ηχητικό αποτέλεσμα.

Σκέφτομαι λοιπόν δύο πράγματα. Πρώτον, εάν το “Spitting Fire” σου προκαλεί την αίσθηση του live και σε παροτρύνει να παρευρεθείς σε μια ζωντανή εμφάνιση των High On Fire και δεύτερον, σε ποιους απευθύνεται αυτή η κυκλοφορία.

Όσον αφορά το πρώτο, η αλήθεια είναι πως live αισθητική δεν υπάρχει στο 100% αλλά γνωρίζοντας ότι αυτό που ακούς είναι “ζωντανό” θέλεις να τρέξεις να βρεις το επόμενο live των HoF και να αγοράσεις εισιτήριο. Όσον αφορά το δεύτερο κομμάτι, αν αναλογιστούμε την κυκλοφορία σαν ένα best of θα μπορούσαμε να το προτείνουμε σε άτομα που δεν έχουν καμία επαφή με την μπάντα. Περιέχει όλες τις must συνθέσεις που θα τους βάλουν στον sludge/doom κλίμα των HoF και αποτελεί μια καλή πρώτη επαφή.

Σε ότι αφορά τους ήδη φίλους της μπάντας, δεν νομίζω ότι έχει πραγματικά να τους προσφέρει κάτι. Αυτοί γνωρίζουν καλά τι μπαντάρα είναι οι High On Fire και από την στιγμή που το “Spitting Fire” δεν περιέχει κάτι καινούργιο μπορούν απλά να συνεχίσουν να “λιώνουν” της προηγούμενες κυκλοφορίες τους.

420

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.