DOWNFALL OF GAIA: “Silhouettes of Disgust”

ALBUM

Είδος: Crust, Post Black Metal
Εταιρεία: Metal Blade Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 17 Μαρτίου 2023

Οι Γερμανοί Downfall Of Gaia στις 17 Μαρτίου θα κυκλοφορήσουν το “Silhouettes of Disgust”, το οποίο αποτελεί το διάδοχο album του “Ethic of Radical Finitude” το οποίο κυκλοφόρησε το 2019.

Το “Silhouettes of Disgust” είναι από τα album το οποίο με δυσκόλεψε πάρα πολύ για να του κάνω review. Κάθε επόμενη ακρόαση που έκανα, έδινε και μία καινούργια διάσταση του ήχου τους, μου αποκάλυπτε και μια ακόμα πτυχή του συγκροτήματος που δεν είχα ανακαλύψει. Δεν θα κρύψω ότι είμαι φανατικός οπαδός του συγκροτήματος, και τους ακολουθώ από τις πρώτες κιόλας άγουρες προσπάθειές τους. Όταν κάποιος είναι οπαδός, μπορεί είτε να εκθειάσει οτιδήποτε κυκλοφορήσει το συγκρότημα που ακολουθεί, είτε να είναι πολύ αυστηρός με κάθε κυκλοφορία τους. Με τους Downfall Of Gaia βρίσκομαι στο δεύτερο κομμάτι, είμαι πάρα πολύ αυστηρός με ό,τι κυκλοφορούν γιατί πιστεύω σε αυτό το συγκρότημα. Για αυτόν τον λόγο θεωρώ ότι το προηγούμενο album “Ethic of Radical Finitude” δεν έπεισε, παρά το γεγονός ότι τους πήρε πάνω από 16 μήνες να το ηχογραφήσουν.

Το 2019 επέστρεψε στο συγκρότημα το ιδρυτικό μέλος και κιθαρίστας, Peter Wolff και η επιρροή στο συγκρότημα είναι εμφανέστατη. Οι Downfall Of Gaia δεν έκαναν βαρύγδουπες δηλώσεις ότι επιστρέφουν στις ρίζες τους και στο magnum opus τους, “Suffocating in the Swarm of Cranes”. Αντιθέτως, στο “Silhouettes of Disgust” αποφάσισαν να κάνουν πολλά βήματα μπροστά και να εξελίξουν τον πολύ ιδιαίτερο ήχο τους.

Το “Silhouettes of Disgust” είναι ένα concept album, το οποίο αφηγείται την ιστορία 8 διαφορετικών ατόμων οι οποίοι κατοικούν στην ίδια πόλη, αλλά ο καθένας παλεύει με τους δικούς του δαίμονες και άγχη. Το συγκρότημα είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: “ Οι χαρακτήρες του δίσκου παλεύουν με την μοναξιά, τις καταχρήσεις, τον φόβο για την επόμενη μέρα, την πίεση και το άγχος που επιβάλλει η κοινωνία και η δουλειά. Καταστάσεις που βιώνουμε και εμείς στην καθημερινότητα μας. Πρέπει να καταφέρεις να ανταπεξέλθεις αλλιώς αν πέσεις μέσα σε όλα αυτά, θα είναι δύσκολο να σηκωθείς. Είσαι μία μονάδα περικυκλωμένος από εκατομμύρια αηδιαστικές φιγούρες (Silhouettes of Disgust) και από πράγματα και καταστάσεις που θες να αποφύγεις. Τα τελευταία χρόνια μας έχει γίνει ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε να περιμένουμε πολλά από την ανθρωπότητα.“.

Η δήλωση του συγκροτήματος αντικατοπτρίζει όλη την ατμόσφαιρα του δίσκου και τις συναισθηματικές μεταπτώσεις που έχει η μουσική τους. Είτε αναφέρονται σε κάποιον που βρίσκει πρόσκαιρη γαλήνη στις καταχρήσεις (“The Whir Of Flies”), είτε σε κάποιον που βρίσκεται στην δίνη των ψυχικών ασθενειών (“Eyes To Burning Skies”), οι Downfall Of Gaia καταφέρνουν να το μεταδώσουν με περίτεχνο τρόπο, χωρίς να φοβηθούν τους πειραματισμούς και δημιουργώντας αισθητά μικρότερες σε διάρκεια συνθέσεις, συγκριτικά με τις προηγούμενες δουλειές τους. Οι fan του συγκροτήματος θα παρατηρήσουν μια μικρή διαφοροποίηση και στα φωνητικά, τα οποία προφανώς στο μεγαλύτερο μέρος του δίσκου κινούνται μεταξύ crust, hardcore και black metal, αλλά σε πολλά σημεία βρίσκουμε μια πιο post metal προσέγγιση και σπαραγμό που θυμίζει Amenra.

H γνώριμη για το συγκρότημα ανάμειξη, crust και post black-metal είναι βασικό συστατικό του “Silhouettes of Disgust” και σε κάθε σημείο που κάποιος πιστεύει ότι δεν μπορεί να γίνει πιο βαρύ ή πιο σκοτεινό, το συγκρότημα τον διαψεύδει κι έχει καταφέρει να σπρώξει στα άκρα τον πόλεμο της μουσικής τους. To συγκρότημα όμως δεν έμεινε εκεί. Έχει κατεβάσει ρυθμούς αρκετά και βρίσκουμε πλήκτρα και γυναικεία φωνητικά σε πρώτο πλάνο. Τα υψηλά επίπεδα βίας της μουσικής τους συναντούν έντονα συναισθηματικά ηχοτοπία, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό αποτέλεσμα.

Είναι αρκετά νωρίς για να δηλώσω σε ποια θέση προτίμησης κατατάσσω το “Silhouettes of Disgust”, πόσο μάλιστα για να δηλώσω ότι έχουμε μπροστά μας την καλύτερη δουλειά τους μέχρι τώρα. Ωστόσο, αυτό που θέλω να γίνει ξεκάθαρο σε αυτόν που θα πατήσει το play, είναι ότι είναι ένα βαρύ άκουσμα και μπορεί να φέρει τον ακροατή στα συναισθηματικά του όρια. Είναι τόσο έντονο το συναισθηματικό βάρος της μελωδίας, που υπήρξαν στιγμές που δεν άντεχα να ακούσω άλλο. Θα μπορούσα να γράφω για ώρες, αλλά σταματάω εδώ με μια μικρή ελπίδα ότι θα έρθουν σύντομα να παίξουν στην Ελλάδα.

Official website: http://downfallofgaia.com/
Facebook: https://www.facebook.com/DownfallofGaia
Instagram: https://www.instagram.com/downfallofgaia/

313

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 125 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.