AUTOMATON

Ποιοι είναι αυτοί τέλος πάντων; Από που ξετρύπωσαν και αποφάσισαν να παίξουν αργόσυρτο, βασανιστικό rock; Ενόψει της κυκλοφορίας του παρθενικού τους ΕΡ, της συμμετοχής τους στο Defcon Fest 5, αλλά και το support τους στους Pentagram στις 10 Οκτωβρίου, το Rockway.gr και ο Δημήτρης Μαρσέλος συναντήθηκε με τους Νίκο (κιθάρα), Γιώργο (κιθάρα) και Δημήτρη (φωνή) για να καταλάβει τι συμβαίνει στο μάταιο αυτόν κόσμο!

Καλημέρα, παιδιά! Αν και είστε πασίγνωστοι στην πιάτσα, είμαι αναγκασμένος να σας ρωτήσω ποιοι είστε;
Νίκος: Ήμαστε ο Δημήτρης Ζήσης….

Γιώργος: Και οι Automaton!

Δημήτρης: Όπως λέμε, Γιώργος Τσίγκος και οι Μαύροι Κύκλοι.

Γιώργος: Δημήτρης Ζήσης featuring Automaton.

Πως και γιατί προέκυψαν οι Automaton;
Γιώργος: Βαρεθήκαμε να καθόμαστε (γέλια).

Δημήτρης: Η αρχική ιδέα ήταν του Νίκου και του Γιώργου να φτιάξουν μια μπάντα, στην πορεία προστέθηκα και εγώ, σαν frontman, με πρότειναν δηλαδή κάποιοι κύκλοι της Underground Rock σκηνής της Αθήνας (γέλια) και το βράδυ της συναυλίας των The Cult, έγινε η επίσημη πρόταση.

Γιώργος: Είδαμε τον Ian Astbury και είπαμε θα πάρουμε το Ζήση (γέλια και πάλι).
Κάτι καμένο σίγουρα κρύβεται πίσω από το όνομα.

Νίκος: Είχαμε παλιά μια μπάντα που λεγόταν Cirrus Minor και κάθε φορά μας ρωτούσαν “Πως; Τι; Πως;” και είπαμε να βάλουμε ένα όνομα να είναι πιο εύκολο. Αυτό ήταν το πρώτο βασικό κριτήριο. Μετά θέλαμε κάτι να ακούγεται βαρύ, και κάπως μονολιθικό.

Γιατί αποφασίσατε να παίξετε doom;
Νίκος: Μα δεν παίζουμε doom. Rock παίζουμε. Απλά εκεί μας κατατάξανε.

Λόγω υπερηχητικής ταχύτητας μάλλον…
Δημήτρης: Αρχικά, ήταν να ενωθούν τα riff του Νίκου με αυτά του Γιώργου, τα οποία βγήκαν στην αρχή, κάπως stoner, αλλά δεν μας κάλυπτε αυτό. Κάναμε και ένα καταστροφικό live στο Κ44 και αποφασίσαμε πως θέλουμε να το βαρύνουμε περισσότερο και μας πήγε προς τα εκεί μόνο του.

Από ότι ξέρω, και εγώ και ολάκερη η κοινωνία, είστε σε ετοιμασίες κυκλοφορίας του πρώτου σας ΕΡ. Έχουμε δει φωτογραφίες από το studio με άδεια κουτάκια μπίρας και ταλαιπωρημένες φάτσες. Σε ποια φάση βρίσκεστε;
Γιώργος: Θεωρητικά, στα τέλη του μήνα, το ΕΡ θα κυκλοφορήσει ανεπίσημα. Γύρω στα 35 λεπτά μουσικής, 3 κομμάτια βέβαια, γιατί δεν μπορούν να μαζευτούν με τίποτα και σίγουρα στο live με τους Pentagram, θα υπάρχει. Ο τίτλος είναι “Echoes of mount Ida”.

Πως σας φαίνεται που θα παίξετε με μια τεράστια μπάντα σαν τους Pentagram;
Δημήτρης: Ουσιαστικά, είναι το πρώτο μας, ας πούμε, μεγάλο live και είναι τιμή μας να ανοίξουμε για τους Pentagram. Παίζουμε και με τους Dreamlongdead, που επίσης είναι σάπιοι, και μετά τους Automaton, είναι η αγαπημένη μου μπάντα (γέλια). Θα κατεδαφίσουμε το ΑΝ! Όλοι μαζί και οι 3 παρέα…

Μεγάλη νύχτα σαπίλας…
Γιώργος: Και έχουμε βάλει στοίχημα να μεθύσουμε το Bobby (σ.σ. Liebling). Δεν ξέρω αν παίρνει. Όσο παίρνει (γέλια).

Πριν από αυτό έχετε και το Defcon Fest 5. Πόσο σημαντικά είναι τέτοια events, ειδικά για νέες μπάντες; Αν και νέα παιδιά εσείς, έχετε ξαναπαίξει μουσική.
Γιώργος: Ναι, μετά το Schoolwave στο Defcon. Καταρχήν, η διοργάνωση του Defcon γαμάει. Και όσοι ακούνε underground μουσική, ειδικά στην Αθήνα, πρέπει να το στηρίξουν. Μόνο και μόνο που μαζεύονται, τόσα πολλά άτομα με ίδια ακούσματα, σε έναν ιερό χώρο, όπως είναι το ΑΝ, είναι σημαντικό.

Δημήτρης: Και θα μας δοθεί και εμάς η ευκαιρία να δούμε κάποιες μπάντες για πρώτη φορά. Και να δουν και αυτοί εμάς.

Οι μεγάλες διάρκειες πως προκύπτουν; Βαριέστε να σταματήσετε;
Νίκος: Επειδή είναι σχετικά αργό το tempo, καταλαβαίνεις.

Δημήτρης: Βασικά, όσες φορές προσπαθήσαμε να παίξουμε γρήγορα, μας έπιασαν τα γέλια.

Νίκος: Είναι και τεχνικό το θέμα. Όσο πιο χαμηλά κουρδίζεις, τόσο δεν έχει νόημα να παίζεις γρήγορα. Η ίδια η χορδή πάλλεται αργά.

Ναι, αλλά δε θα μπορούσες να κάνεις την ίδια δουλειά σε 5 λεπτά;
Νίκος: Ναι, ενδεχομένως.

Γιώργος: Είναι που μας αρέσει και η ψυχεδέλεια από τα γεννοφάσκια μας και όταν ψυχεδελιαζόμαστε, μας φαίνονται λίγα τα 5 λεπτά.

Νίκος: Πρέπει να συγχρονιστείς και με αυτόν τον εσωτερικό ρυθμό. Κάποιος που δε μπορεί, θα θεωρήσει πολύ βαρετό κάτι πιο μεγάλο.

Ποιες είναι οι μουσικές σας καταβολές;
Δημήτρης: Ξεκίνησα από το Punk και το garage, το Grunge έπαιξε μεγάλο ρόλο στη ζωή μου, και το doom έγινε μόδα τώρα, όποτε αποφασίσαμε και εμείς να ακολουθήσουμε τις επιταγές της μόδας (γέλια)!

Δηλαδή ξεκινήσατε την μπάντα για τις γκόμενες και τα ναρκωτικά; Να μη λέμε ψέματα.
Γιώργος: Και τα λεφτά!

Με ποια μπάντα της παγκόσμιας σκηνής, πιστεύετε ότι θα πήγαιναν πακέτο οι Automaton για μια περιοδεία;
Δημήτρης: Με τους Electric Wizard.

Γιώργος: Ή Μέλιssες!

Αν ήσασταν super ήρωες τι ικανότητες θα θέλατε να έχετε;
Νίκος: Θα ήθελα να μπορώ να διαβάζω ένα βιβλίο ξεφυλλίζοντας το.

Γιώργος: Θα ήθελα να είμαι ο Super Caotonic! (Πολλά γέλια). Θα ήθελα επίσης, να τρώω και να πίνω τον άμπακο και να μην παχαίνω!

Δημήτρης: Εμένα με εκνευρίζει ο όρος Super ήρωας. Αν μπορούμε να θεωρήσουμε super ήρωα το Zorro… ΟΚ!

Τι σχέδια έχετε για το μέλλον;
Δημήτρης: Εγώ θέλω να γίνω αστυνομικός.

Γιώργος: Και εγώ επαγγελματίας μπασκετμπολίστας.

Νίκος: Τα σχέδια μας σαν μπάντα, είναι να συνεχίσουμε να παίζουμε. Αυτό είναι το ζητούμενο, γιατί είναι δύσκολες εποχές αυτές.

Γιώργος: Το καλύτερο για μας θα ήταν να έχουμε όσο πιο συχνά, τη δυνατότητα να παίζουμε με μπάντες σαν τους Pentagram.

Ας υποθέσουμε πως είμαι manager και έχω λεφτά να ξοδέψω και σας τα δίνω για να μου στήσετε ένα live όπου θέλετε, όπως θέλετε και με όποιον θέλετε. Που θα το κάνατε;
Δημήτρης: Ένα ωραίο μέρος θα ήταν ο ποταμός Αχέροντας. Εκεί που είναι οι πύλες του Άδη! Και επειδή θα έχεις και πολλά λεφτά για να μοιράσεις, θα δίνεις ένα κέρμα στον καθένα για να περνάνε “απέναντι”.

592

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2117 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.