ΝΙΚΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ (Chania Rock Fest)

“Ο Blackie Lawless δεν πρέπει να ξαναπαίξει Ελλάδα…”

Γεια σου Νίκο! Έστω και με καθυστέρηση, το καλοκαίρι αποφάσισε και φέτος να κάνει την εμφάνιση του. Πως κυλάει ως τώρα η σεζόν στη μεγαλόνησο, υπάρχει όντως αυξημένος αριθμός επισκεπτών όπως αναμενόταν;
Γεια σου Γιάννη! Ναι έτσι φαίνεται και θυμίζει καλοκαίρι του ’95. Καμία σχέση με πέρυσι αλλά δε μπορώ και να είμαι σίγουρος για την αγοραστική δύναμη αυτών των τουριστών.

Και για να έρθουμε στα δικά μας, πως προχωράνε οι ετοιμασίες για το φετινό Chania rock fest; Έχουν οριστικοποιηθεί οι συμμετοχές; Δώσε μας μια παρουσίαση της φετινής σύνθεσης από την δική σου οπτική.
Ναι όλα έχουν ολοκληρωθεί – με κάποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής βέβαια που μάλλον όμως ήταν για καλό. Φέτος ξεκινήσαμε τις επαφές με μπάντες από πολύ νωρίς στην προσπάθειά μας να βρούμε το κατάλληλο πακέτο συγκροτημάτων. Το Chania Rock Festival μπορεί να είναι ουσιαστικά μια μονοήμερη ετήσια συνάντηση αλλά είναι κάτι που με απασχολεί όλο το χρόνο. Δε σου κρύβω ότι έχω ήδη κατασταλάξει σε 3 ξένα ονόματα που θα έχουμε το 2014 σε ένα -κατά πάσα πιθανότητα- διήμερο CRF με πολύ χαμηλό εισιτήριο. Όσον αφορά τη φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στο θερινό ΑΤΤΙΚΟΝ στο κέντρο της πόλης όπως το 2008 με τους PARADISE LOST, μόνο με 15 ευρώ και 10 ευρώ για τους άνεργους. Headliners της ημέρας θα είναι οι PLANET OF ZEUS που επιστρέφουν μετά από 3 χρόνια στο φεστιβάλ μας και έχοντας πλέον όλα τα φόντα να είναι το πρώτο όνομα. Η μπάντα πραγματικά με έχει ενθουσιάσει με την πορεία της τα τελευταία χρόνια και ανυπομονώ να δω την αντίδραση του κόσμου όταν τους δει στη σκηνή. Δεύτερο όνομα της ημέρας θα είναι οι CRUCIFIED BARBARA από τη Σουηδία για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Κάνουν ποδαρικό σε πολλές κατηγορίες όπως πχ είναι η πρώτη σουηδική μπάντα που έρχεται στο CRF. Επίσης είναι μια αμιγώς γυναικεία μπάντα με ήδη 3 κυκλοφορίες και αμέτρητα live σε όλο τον κόσμο. Το κοινό θα τις λατρέψει! Δεν είναι τυχαία η Νο 1 γυναικεία μπάντα του πλανήτη. Οι υπόλοιπες μπάντες είναι οι MASTER RESET από το Ηράκλειο, οι EVERFAILED από τα Χανιά, οι WEIRD TOTEM από το Ηράκλειο, ενώ την ημέρα θα ανοίξουν οι SKANDAL που θα μας έρθουν από το Leeds της Αγγλίας έχοντας στις τάξεις τους και 2 Έλληνες.



Πότε ξεκίνησε ο θεσμός και με ποιο τρόπο κατάφερε να εδραιωθεί; Ποιοι οι σημαντικότεροι αρωγοί και συντελεστές στην προσπάθεια αυτή;
Η αρχή έγινε από το STARGAZER την ραδιοφωνική μου εκπομπή που έχω από το 1994 στα Χανιά. Έχοντας ήδη πραγματοποιήσει κάποια μικρά live σκέφτηκα ότι πρέπει να ξεκινήσει μια ετήσια συνάντηση με περισσότερα συγκροτήματα και κόσμο. Έτσι γεννήθηκε το STARGAZER METAL FESTΙVAL το 2000 και συνεχίστηκε με επιτυχία το 2001. Την Άνοιξη του 2002 με πλησίασε ο τότε καλλιτεχνικός διευθυντής του Δήμου Χανίων και μου ζήτησε να οργανώσω ένα ROCK FESTIVAL στο Εθνικό Στάδιο. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία… Αποφάσισα να δώσω τοπικό προσδιορισμό στο όνομα του festival και έτσι είχαμε την μετονομασία σε CHANIA ROCK FESTIVAL… Η συμμετοχή του Δήμου όμως σε αυτόν τον θεσμό μπλόκαρε την επανάληψή του για 6 χρόνια, και έπρεπε να ιδρύσουμε με κάποιους φίλους τον πολιτιστικό σύλλογο ROCK ON SOUTH για να επανεκκινήσουμε το CRF. Από το 2008 και μετά είναι πιστό στο ραντεβού του με το κρητικό κοινό κάθε Αύγουστο με τη βοήθεια φίλων που πιστεύουν στο συγκεκριμένο θεσμό αλλά και χορηγών που διακρίνουν τον επαγγελματισμό μας χωρίς να είμαστε επαγγελματίες διοργανωτές.



Τελικά η οικονομική κρίση γίνεται αναπόφευκτα και πολιτιστική; Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει μια τέτοια διοργάνωση που λαμβάνει χώρα στην Ελληνική επικράτεια και δη, στην Κρήτη;
Πρώτα απ’ όλα και μόνο ότι το CRF γίνεται σε νησί αποτελεί πρόβλημα. Για να έρθει κάποιος που θέλει να το παρακολουθήσει θα πρέπει να δώσει αρκετά χρήματα για εισιτήρια πλοίου ή αεροπλάνου συν για τη διαμονή του… Γι’ αυτό από την πλευρά μας κάνουμε ότι είναι δυνατόν να κρατήσουμε το εισιτήριο χαμηλά χωρίς να κάνουμε έκπτωση στην ποιότητα της διοργάνωσης. Απλά να θυμίσω τα 20 ευρώ εισιτήριο για το CRF 2011 και το CRF 2012 ενώ φέτος το μειώσαμε στα 15 και 10 για τους άνεργους!

Η διοργάνωση έχει φιλοξενήσει μια μακρά λίστα καλλιτεχνών από τη διεθνή και εγχώρια σκηνή του σκληρού ήχου, θες να μας αναφέρεις τα σημαντικότερα από αυτά, καθώς και κάποιες ιδιαίτερες εμπειρίες που αποκόμισες;
Θα μπορούσα να γράψω βιβλίο γύρω από αυτό το θέμα Γιάννη… Είναι τόσα πολλά που έχω δει όλα αυτά τα χρόνια… Ας πούμε ότι δε θα ξεχάσω το πρώτο CRF γιατί ήταν κάτι τρελό για εκείνη την εποχή σε μια τόσο μικρή πόλη αλλά σίγουρα δε θα ξεχάσω και όσα έκαναν οι WASP το 2010 εκείνο το τετραήμερο που έμειναν στα Χανιά… Πάντως όσο ζεις μαθαίνεις! (γέλια)



Σίγουρα θα υπάρχουν και κάποιες όχι τόσο ευχάριστες αναμνήσεις, όπως χαρακτηριστικά θυμάμαι τη χρονιά που μόλις ανέφερες που φιλοξενούσατε ως headliners τους WASP. Οι ίδιοι σε “δικαίωσαν” για τα όσα είχες σχολιάσει τότε, με τα περσινά τους  καμώματα σε Αθήνα, και την απαράδεκτη ακύρωση στη Θεσσαλονίκη…
Δεν είναι θέμα δικαίωσης δικής μου, είναι θέμα απομυθοποίησης ενός τεράστιου καλλιτέχνη όπως είναι ο Blackie Lawless. Σαν πρώην οπαδός της συγκεκριμένης μπάντας θλίβομαι και για αυτόν αλλά και για τα παιδιά που τον ακολουθούν. Αυτός ο άνθρωπος δεν πρέπει να ξαναπαίξει Ελλάδα.

Ποιο είναι το κοινό του CRF; Τι αναλογία υπάρχει ανάμεσα στους ντόπιους metalheads και τους επισκέπτες;
Χμ… εξαρτάται από τους headliners κυρίως. Κατά μέσο όρο είναι 60-70% Χανιώτες ή μη Χανιώτες που ζουν όμως εδώ.



Από ότι καταλαβαίνω με τα περί διημέρου ήδη μπορούμε να περιμένουμε το CRF του 2014…
Ναι, ένα ανανεωμένο CRF 2014. Από τώρα το σκέφτομαι και όπως είπα και νωρίτερα ελπίζω να γίνει διήμερο!

Το μήνυμα σου σε όσους αποφάσισαν ή σκέπτονται να παρακολουθήσουν το φετινό CRF;
1) Θα περάσετε τέλεια
2) Θα περάσετε τέλεια και
3) Θα περάσετε τέλεια!

Σε ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σου κι ελπίζω πραγματικά ο θεσμός να ισχυροποιηθεί και να συνεχιστεί στο μέλλον!
Κι εγώ σε ευχαριστώ Γιάννη που μου έδωσες την ευκαιρία να πούμε κάποια πράγματα για το festival μας μέσα από το Rockway. Σας περιμένουμε την Κυριακή 25 Αυγούστου στον Πλανήτη Δία!

272