EXIVIOUS: “Liminal”

Οι Exivious είναι ένα prog project αποτελούμενο από κάποια μέλη των πάλαι ποτέ κραταιών jazz-metal ηρώων Cynic, των death metal θεών Pestilence και άλλων παρατρεχάμενων.

Από την πρώτη  επαφή με το τελευταίο τους πόνημα γίνονται αντιληπτές οι επιρροές των Dream Theater και του αδερφού fusion γκρουπ των Liquid Tension Experiment, αλλά και του καναδού ψυχάκια Devin Townshend.

Συνεπώς αυτό που αναμένει κανείς από το παρόν δισκάκι είναι οκτώ ορχηστρικές, ακριβέστατες και καλοπαιγμένες συνθέσεις που ισορροπούν ανάμεσα στο fusion jazz, το ψυχεδελικό/ προοδευτικό rock των 70’s και, εννοείται, το metal. Κομμάτια όπως το “φυσικό”, αέρινο “Alphaform” δίνουν τη σκυτάλη σε jazz-οειδή συνθέσεις όπως το “Deeply Woven” με το κυκλωτικό, παιχνιδιάρικο alto-saxophone στην έξοδο του (μου θύμισε το “Another Day” από το μνημειώδες “Images and Words”).

Και προφανώς η έμπνευση δε σταματάει εδώ καθώς ακολουθεί το ονειρικό “Movement” με την a-la “Ghost” (του Devin Townshend) αισθητική και τα χαλαρωτικά effects των παφλασμών και το οποίο διαδέχεται το prog metal-meets-Amon Tobin “Open”. Σημειωτέον ότι oι Exivious καταφέρνουν όλα τα παραπάνω σε συνθέσεις που δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα έξι λεπτά, πράγμα σπάνιο για ένα αμιγώς progressive συγκρότημα, που , ως είθισται, πιπιλίζει μια ιδέα επί αιώνες αιώνων. Η δε έλλειψη φωνής δεν κουράζει καν, καθώς οι συνθέσεις είναι αρκετά γεμάτες.

Εν κατακλείδι το προϊόν είναι ένας αρκετά περιεκτικός και σχετικά σύντομος δίσκος(για αυτό που εμπορεύεται). Πραγματικά ευελπιστώ ότι ακόμη και η μάστορες του είδους να πάρουν παράδειγμα από το παρόν. Μια πραγματικά εξαίσια δουλειά που χρίζει την ακρόαση όλων, οπαδών ή μη.

747