ARSTIDIR LIFSINS: “Vapna Laekjar Eldr”

Ένα συγκρότημα που αναπόφευκτα δεν θα γνωρίσει επιτυχία στον “mainstream” χώρο του black metal είναι οι Arstidir Lifsins. Όχι επειδή δεν έχουν ακουστεί μέχρι τώρα οπότε και δεν πρόκειται, για τον λόγο όμως της προσωπικότητας της μουσικής τους η οποία κάθε άλλο παρά πολύπλοκη ή μη συνηθισμένη είναι αλλά στοχεύει σε ένα πολύ δευτερεύον κοινό.

Το πως συμβαίνει και ισχύει αυτό είναι απλούστατο. Με το “Vapna Laekjar Eldr” οι Νορβηγοί Arstidir Lifsins παρουσιάζουν μια δικιά τους εκδοχή ατμοσφαιρικού- συμφωνικού και κάπου κάπου λυρικού black metal. Το τι την κάνει τόσο ουδέτερη για το ίσως πιο εξερευνητικό κοινό είναι ότι οι δημιουργοί της την προορίζουν για τους ίδιους τους τους εαυτούς κι αυτός φαίνεται να είναι ο μόνος τρόπος που εκφράζονται εδώ. Αν αναλογιστούμε και την αποκλειστικότητα της γλώσσας τους τότε ο κλοιός σφίγγει και τα περιθώρια λιγοστεύουν.

Ασχέτως όμως από το κατά πόσο θα αγγίξει τα αυτιά ενός τεράστιου ποσοστού αυτής της μουσικής, οι Arstidir Lifsins στα πέντε κομμάτια του εβδομηντάλεπτου αυτού έπους έχουν κεντήσει μεταξύ τους όσα περισσότερα συναισθήματα θα μπορούσαν να παράξουν τα εννέα μέλη του group. Όσο περισσότερο “ταξιδιάρικο” θα μπορούσε να υπάρξει ένα τέτοιο εγχείρημα έχει επιτευχθεί στο βέλτιστο κι έτσι ο χρόνος που περνά ο ακροατής κατά την επαφή μαζί του ρέει σαν ποτάμι.

Αντίθετα, δυστυχώς σαν ποτάμι δεν πέρασε και η έμπνευση κατά το καλύτερο δυνατό αφού μετά τη μέση του LP υπάρχει μια απότομη κοιλιά που αφήνει έναν τεράστιο χώρο καλυτέρευσης, στιγμή που σώζεται από την επιρροή ολόκληρης της μουσικής του δίσκου σαν ενιαίο σύνολο. Δεν είναι αυτό το στοιχείο που αφαιρεί το απόλυτο από το “Vapna Laekjar Eldr” αλλά αποτελεί μέρος της ιδιομορφίας και της μοναδικότητας του. Ένας καλός δίσκος για όσους δεν απαιτούν πολλά.

404