RED FANG- LORD 13- PHASE REVERSE (22/04/2012) An Club

Κυριακή απόγευμα και εμφανώς εξαντλημένος από την συναυλία της προηγούμενης ημέρας (Terror, DB4D…) οδεύω προς το An Club. Οφείλω να ομολογήσω πως τους Red Fang τους γνώρισα σχετικά πρόσφατα αλλά και είχα ακούσει πάρα πολύ καλά λόγια από την προηγούμενη εμφάνιση τους στην Ελλάδα και είχα εντυπωσιαστεί από την εξαιρετική καινούργια τους κυκλοφορία οπότε, δύσκολο να το χάσω αυτό το live. Μαζί τους οι Lord 13 και οι Phase Reverse συμπλήρωναν το line-up  και κάπως έτσι δικαιολογίες κούρασης και hangover πήγαν περίπατο.



Την συναυλία άνοιξαν οι Phase Reverse και όπως συνηθίζεται δεν είχαν την ευκαιρία να παίξουν σε ένα γεμάτο An, μιας και ο κόσμος περιμένει τις main μπάντες για να εισέλθει στο χώρο. Στη μισή ώρα περίπου της εμφάνισης τους έδειξαν πάρα πολύ καλά στοιχεία και σίγουρα αποζημίωσαν αυτούς που είχαν την ευκαιρία να τους παρακολουθήσουν. Ήχος με πολύ όγκο, απαραίτητος για το Crowbar-οειδές παίξιμο τους,  ωραίο στήσιμο χωρίς πολλά πολλά, και μια άκρως επαγγελματική εμφάνιση από το τρίο των Phase Reverse που κέρδισε το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.



Την σκυτάλη πήραν οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι πλέον Lord 13. Έχοντας την ευκαιρία να τους δω live πριν από λίγο καιρό ήξερα τι να περιμένω. Και δεν έπεσα καθόλου έξω. Άψογες εκτελέσεις, και αστείρευτη ενέργεια από τα ¾ της μπάντας με τον σχεδόν ακούνητο Δημήτρη στον ρόλο ενός χαρακτηριστικού “heavy rock frontman” να συμπληρώνει μια άκρως πειστική εμφάνιση. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα και από τις αντιδράσεις του κοινού που μέχρι εκείνη την ώρα είχε γεμίσει ασφυκτικά το An. Στα 35 περίπου λεπτά τις εμφάνισής του έπαιξαν κομμάτια από την τελευταία τους μόνο δουλεία αλλά αυτό δεν φάνηκε να ξενερώνει κανέναν. Να συμπληρώσω ότι ο ήχος ήταν πολύ καλός και πως μετά το δεύτερο κομμάτι, ανέβηκαν τα decibel μετά και από απαίτηση των ίδιων των Lord 13.

Lord 13 setlist:
Love and Hate
Fire
Off The Edge
The Warning
Keep On Riding
Free
Wicked Thing
Get You High



Με αυτά και με αυτά έφτασε η ώρα για να εμφανιστούν στην σκηνή οι Red Fang. Ήταν εμφανές πως το κοινό, παρόλο που συμμετείχε ενεργά και φαίνονταν ότι γούσταρε τις προηγούμενες μπάντες, περίμενε αυτή τη στιγμή. Και από της πρώτες νότες του “Reverse Thunder” όλη αυτή η αναμονή πήρε σάρκα και οστά και μετέτρεψε το An από έναν ήρεμο μέχρι εκείνη τη στιγμή χώρο σε έναν κέντρο πανζουρλισμού. Stage Diving και Crowd Surfing που σου έδιναν την εντύπωση ότι είσαι σε punk συναυλία και όχι σε stoner. Και να πω βεβαίως πως οι περισσότεροι τραγουδούσαν τους στίχους καθόλη τη διάρκεια της συναυλίας αποδεικνύοντας πως οι Red Fang έχουν ήδη στην σύντομη ιστορία τους αρκετά μεγάλο και φανατικό κοινό στην χώρα μας. Καλά τα είπαμε για τον κόσμο, αλλά για να δούμε πως παίξανε κιόλας τελικά οι Red Fang.



Κατά γενική ομολογία οι τύποι από το Oregon έχουν ένα εξαιρετικό υλικό στην διάθεση τους και απομένει να το αποτυπώσουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο στην σκηνή. Και αυτό βασικά κάνουν, και μπράβο τους. Την Κυριακή το βράδυ απέδειξαν γιατί έχουν καταφέρει να βρίσκονται τόσο ψηλά στην λίστα των καλύτερων stoner συγκροτημάτων σήμερα. Και μπορεί κάποια μικροπροβλήματα στις κιθάρες στο ξεκίνημα (του D. Sullivan κυρίως) να πέσανε στην αντίληψη όσων προσπαθούσαν να εντοπίσουν τα πάντα (για να γράψουν μια κριτική π.χ. λέω εγώ τώρα), αλλά δεν είχαν την παραμικρή σημασία για το κοινό που έβλεπε μια μπάντα να τα δίνει όλα πάνω στην σκηνή. Ο ήχος μάλιστα βελτιώθηκε αισθητά μετά τα πρώτα κομμάτια και θυμάμαι χαρακτηριστικά τον όγκο του μπάσου και τις τσιτωμένες κιθάρες να κάνουν το An να σείεται. Από ένα σημείο και μετά, ήχος και ενέργεια στα τέρματα! Επίσης θυμάμαι τον πανικό στα “Wires”, “Good To Die”, “Prehistoric Dog” και “Throw Up” αλλά και την μαεστρία που οι Red Fang κουμάνταραν το κοινό με ένα set-list το οποίο σου άφηνε περιθώρια να ξεκουραστείς με πιο ήρεμα κομμάτια από την μία και σε ωθούσε στα άκρα με συνεχόμενες ταχύτητες από την άλλη (full setlist ακολουθεί).



Να σημειώσω τελειώνοντας ότι, μπορεί στην αρχή να μπήκαν λίγο νωθροί, αλλά βλέποντας το κοινό να παραληρεί άρχισαν να παίζουν σαν αυτό να ήταν το τελευταίο live της καριέρας τους. Το ότι βγήκαν 2 φορές για encore εντυπωσιασμένοι και οι ίδιοι από τις αντιδράσεις του κόσμου νομίζω ότι αποδεικνύει το πόσο γούσταραν και οι ίδιοι. Μάλιστα μετά το πρώτο encore (τυπικά πράγματα, πάνω στην σκηνή, φεύγω και δεν φεύγω), την δεύτερη φορά επέστρεψαν αφού είχαν μαζέψει κιθάρες, πετάλια, καλώδια, κ.τ.λ. και άρχισαν να καλωδιώνουν από την αρχή. Η παράσταση τους διήρκεσε 1 ώρα και 20 λεπτά και αφού τελείωσε, έβγαλαν φωτογραφίες και αποχαιρέτισαν το κοινό αφήνοντας ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη όλων.



Όλα αυτά μετράνε, για ένα κοινό που έχει συνηθίσει να βλέπει συγκροτήματα να παίζουν 1 ώρα και να φεύγουν με τα κεφάλια κάτω. Μετράει για το κοινό να βλέπει συγκροτήματα όπως οι Red Fang που κάνουν ότι μπορούν για να κρατήσουν το κοινό σε εγρήγορση και που πάνω από όλα γουστάρουν και οι ίδιοι την ώρα που βρίσκονται πάνω στην σκηνή. Πραγματικά, τα σέβη μου!



Red Fang setlist:
Reverse Thunder
Dirt Wizard
Bird On Fire
Painted Parade
Malverde
Wires
Into The Eye
Humans Remain Humans Remain
Good To Die
Sharks
Prehistoric Dog
Hand Is Dead
Throw Up
Suicide (Διασκευή από Dust)

Photos: Άντζελα Νάστα



422

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.