EDENBRIDGE: “The Chronicles of Eden Part 2”

COMPILATION

Είδος: Symphonic Power Metal
Δισκογραφική: Steamhammer/SPV
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 15 Ιανουαρίου 2021

Με την κυκλοφορία του 10ου album τους και 13 χρόνια μετά την πρώτη συλλογή τους, οι Αυστριακοί symphonic/power metallers Edenbridge αποφάσισαν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για μια νέα συλλογή που θα απευθύνεται στο δεύτερο μισό της έως τώρα πορείας τους. Το “The Chronicles Of Eden Part 2”, δεν είναι τίποτα άλλο από τη συνέχεια της μουσικής ιδέας των Αυστριακών, της συνθετικής και μουσικής εξέλιξής τους και αποτελεί ένα ολοκληρωμένο δείγμα της δουλειάς του group από το 5ο έως και το πρόσφατο 10ο album τους.

Η αλήθεια είναι ότι οι συλλογές μπορεί να θεωρηθούν ως ένα συγκεντρωτικό δείγμα γραφής της δουλειάς μιας μπάντας, όμως εδώ οι Edenbridge αντιμετωπίζουν το “The Chronicles Of Eden Part 2” σαν μία νέα “οντότητα”, σαν ένα νέο μουσικό δημιούργημα. Πολλοί θα περίμεναν μέσα στο διπλό αυτό δίσκο οι Αυστριακοί να έχουν συμπεριλάβει πολλές από τις επιτυχίες τους μεταξύ του 5ου και 10ου album τους χωρίς να νοιάζονται για τη σειρά των κομματιών, όμως οι Edenbridge όχι απλά ενδιαφέρονται αλλά έχουν καταφέρει να ταιριάξουν τα κομμάτια με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζουν μία ολοκληρωμένη νέα ιδέα, ένα νέο πόνημα της μπάντας. Καταφέρνουν να συνδυάσουν την power πλευρά τους, με αυτήν τη συμφωνική/συναισθηματική και ανάμεσα να δένουν πότε με έντονα ορχηστρικά περάσματα και πότε με ανάλαφρες ορχηστρικές “πνοές”. Τα δύο CDs αυτής της συλλογής, φαίνεται να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους ηχητικά και να μπορούν να διακριθούν ως δύο διαφορετικά πονήματα συνάμα με αποτέλεσμα το “The Chronicles Of Eden Part 2” να μοιάζει σα μια γεμάτη, ολοκληρωμένη και χορταστική συλλογή για τους φίλους του είδους.

Στο “The Chronicles Of Eden Part 2” είναι φανερό ότι η μπάντα παρουσιάζει την όποια εξέλιξη και συνθετική τελειότητα απόκτησε από το 5ο album έως και το πολύ καλό πρόσφατο 10ο “Dynamind”. Η επιλογή των κομματιών του δίσκου δείχνει ότι το group πήρε πολύ σοβαρά υπόψιν του την όλη διαδικασία, θέλοντας να χαρίσει στο ακροατήριο κάποιες από τις καλύτερες στιγμές των Αυστριακών, με δυνατές ερμηνείες γεμάτες συναισθηματική φόρτιση όταν απαιτείται και φυσικά με ένα συμφωνικό “πέπλο” που σε αφήνει έκθαμβο. Οι Edenbridge φαίνεται να έχουν περισσότερη μελωδικότητα, έντονο πάθος, αρκετή δόση power-ιάς και αδιαμφισβήτητη συμφωνικότητα και όλα αυτά μοιάζουν αρμονικά δεμένα μεταξύ τους μέσα σε μια συλλογή. Ξεχωρίζουν ερμηνευτικά οι ακουστικές εκτελέσεις των “Dynamind”, “Paramount”, “Higher”, η σχεδόν 13λεπτη επική ερμηνεία του “MyEarthDream”, η δυνατή ερμηνεία του “Tauerngold”, το ορχηστρικό “MyEarthDream Suite”, το επίσης 12λεπτο έπος “The Greatest Gift Of All” και φυσικά τα “Higher”, “Paramount” και “Shiantara” που αποτελούν ύμνους της μπάντας. Και αν νομίζεις ότι τα υπόλοιπα υστερούν, τότε δεν έχεις παρά να εμπιστευθείς τα αυτιά σου, που αποτελούν τον κύριο κριτή σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αυτό που εντυπωσιάζει στο νέο δίσκο, είναι το γεγονός ότι οι Edenbridge φέρθηκαν απλόχερα και όχι λιτά όσον αφορά στον αριθμό των τραγουδιών που θα αποτελούσαν αυτό το εγχείρημα. Γνωρίζοντας ότι έπρεπε να διαλέξουν ανάμεσα σε 5 albums, οι Αυστριακοί ούτε λίγο ούτε πολύ κατάφεραν να επιλέξουν τραγούδια που αντιστοιχούν σε σχεδόν 3 albums, αν αποδεχτούμε ότι ένα γεμάτο album αγγίζει τα 10 κομμάτια, και αυτό δε φαίνεται να τους χάλασε καθόλου δημιουργώντας ένα χορταστικό compilation, με πολλές ιδιαίτερες πτυχές της μουσικής τους. Ένα ρίσκο από πλευράς ηχητικής “κούρασης”, που όμως δείχνει να το κερδίζουν μιας και μόνο “κουραστικό” δεν είναι το αποτέλεσμα. Άλλωστε οι τολμηροί δικαιώνονται στο τέλος.

Το “The Chronicles Of Eden Part 2”, πέρα από μία χορταστική και ολοκληρωμένη συλλογή, μπορεί να αποτελέσει χωρίς αμφιβολία και το εφαλτήριο αρκετών νέων μυημένων στο χώρο για να γνωρίσουν τους Edenbridge και το εξαιρετικό symphonic/power metal τους. Επίσης μπορεί να αποτελέσει την ανανέωση στην ήδη υπάρχουσα σχέση του group με τους εδώ και χρόνια οπαδούς τους, ενώ μπορεί να αποτελέσει και τη “σπίθα” για μία νέα έμπνευση, μία νέα μουσική ιδέα. Αν και συλλογή, νομίζω ότι θα μπορούσε να βρει θέση στη δισκοθήκη ενός λάτρη του είδους.

Facebook: https://www.facebook.com/EdenbridgeOfficial/

527

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.