MAULE: “Maule”

ALBUM

Είδος: Traditional Heavy Metal
Εταιρία: Gates Of Hell Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 14 Ιανουαρίου 2022

Οι Maule είναι μια μπάντα από την πολυπληθή πλέον “δεξαμενή” συγκροτημάτων του NWOTHM που μας βομβαρδίζουν τα τελευταία χρόνια με νοσταλγικά γράμματα αγάπης προς το κλασικό, ξεροκέφαλο και πάντα ξεσηκωτικό μπυρόβιο πατροπαράδοτο heavy metal που αγαπήσαμε. Όμως, οφείλω να συμπληρώσω πως οι Maule παρόλο που είναι μια τέτοια μπάντα, δεν είναι “μία ακόμα” τέτοια μπάντα. Και αυτό γιατί οι Maule καταφέρνουν να έχουν “κάτι” που τους κάνει να ξεχωρίζουν από το σωρό. Τι είναι αυτό το “κάτι”; Αυτό ακριβώς θα προσπαθήσω να περιγράψω.

Οι Καναδοί δημιουργήθηκαν το 2017 από τον τραγουδιστή/κιθαρίστα Jakob Weel και τον μπασίστα Johnny Maule. Το line-up σε αυτό τον πρώτο, ομώνυμο δίσκο τους συμπληρώνουν ο κιθαρίστας Daniel Gottardo (που εντωμεταξύ έφυγε από το συγκρότημα και τον αντικατέστησε ο Justin Walker, αλλά πρόλαβε να ηχογραφήσει) και ο ντράμερ Eddie Riumin. Η μπάντα παίζει ένα καρά-παραδοσιακό βουτηγμένο στα 80s heavy metal, λίγο πιο τσαμπουκαλεμένο, βαφτισμένο στην ιερή κολυμβήθρα του NWOBHM με διάχυτους maiden-ισμούς χωρίς καμία ντροπή και ένα σκοτεινο-επικό feeling που φέρνει στο νου τον “evil” μανδύα μυστηρίου που ήθελε να έχει η πρώιμη heavy metal σκηνή για να δείχνει επικίνδυνη για τη νεολαία. Αυτό φυσικά εν έτει 2022 φαντάζει μια ρομαντική γραφικότητα, αλλά με κάποιο τρόπο οι Maule το βγάζουν τόσο πηγαία και αβίαστα, που διάολε, σε πείθει, σε κάνουν να ξεθάβεις αυτή τη “σατανιάρικη” γοητεία που ασκούσε το heavy metal πάνω σου όταν ήσουν πιτσιρικάς.

Το “Maule” έχει μια σχεδόν punk τραχύτητα ώρες-ώρες και χωρίς να ακούγεται punk σε καμία στιγμή, παραμένει NWOTHM ως το μεδούλι. Αναμφίβολα στην αίσθηση αυτή συμβάλλουν τα φωνητικά του Weel οποίος μοιάζει με στραβωμένο Dickinson με γρέζι, με μια κοφτερή επιθετικότητα στα κουπλέ, αλλά ανθεμικό λυρισμό στα ρεφραίν, ένα συνεχές vocal παιχνίδισμα που ενισχύει την περιρρέουσα old school αγνή χεβιμεταλλική πώρωση του δίσκου.
Ωστόσο, οφείλω να σημειώσω πως η χροιά του ίσως ξενίσει όσους ψάχνουν για πιο κλασικά, “ραφιναρισμένα” υψίφωνα φωνητικά -προσωπικά με κέρδισε από την πρώτη νότα. Τα όργανα βαράνε αλύπητα και στα 9 κομμάτια, μια ωδή και σπουδή θα έλεγα πάνω στις πιο στιβαρές ρίζες του γενεαλογικού δέντρου του Βρετανικού Ατσαλιού. Από τσιτωμένες δισολίες σε σχεδόν πρώτο-speed/thrash επελάσεις, και από αγέρωχους true καλπασμούς σε περήφανα heavy metal ξυλοκοπήματα, το “Maule” είναι ένα μπαρουτοκαπνισμένο battle vest σε μορφή δίσκου. H παραγωγή υποστηρίζει τον άγριο, αλλά ταυτόχρονα επικό ήχο που θέλει να περάσει το συγκρότημα, είναι λίγο “ξερή” στο σύνολο ωστόσο, ίσως και ηθελημένα για να ακούγεται vintage βέβαια, αλλά είναι το μόνο ψεγάδι που μπορώ να βρω.

Οι Maule παραδίδουν μαθήματα αγνού, σωστού, “cranked up to 11” πωρωτικού heavy metal και μας θυμίζουν what it’ s all about. Αν θα έπρεπε να βρω κάτι κακό απαραίτητα, θα έλεγα πως είναι κάπως μονοδιάστατος και μονόχνωτος ο ήχος τους, αλλά ενδεχομένως αυτό μετατρέπεται και σε προτέρημα για το είδος που υπηρετούν. Είπαμε, αυτοί οι δίσκοι δεν ανακαλύπτουν τον τροχό εκ νέου, αλλά του χώνουν μια γερή κλωτσιά για να συνεχίσει να γυρνάει για πολλά χρόνια ακόμα.

Facebook: https://www.facebook.com/MAULEOFFICIAL/
Instagram: https://www.instagram.com/mauletheband/
Bandcamp: https://maule.bandcamp.com/album/maule

721

Avatar photo
About Γρηγόρης Βούλγαρης 11 Articles
Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου να δώσω το στίγμα μου γιατί είναι άβολο να γράφω πράγματα για μένα, αλλά μου αρέσει το metal σε όλες -σχεδόν- τις εκφάνσεις του. Επίσης τα video games και το NBA. Και οι μπίρες... α, και το ρούμι!