RIOT V: “Live In Japan 2018”

Οι Riot V, είναι από τις μπάντες που σκέφτεσαι πως τα έφερε έτσι η ζωή και δεν έγιναν “μεγάλοι”.

Είχαν (και έχουν) τις ικανότητες, είχαν τη στόφα, είχαν και τους μουσικούς για να κάνουν μεγάλα πράγματα και στο στούντιο και στη σκηνή. Μια υποτιμημένη μπάντα, που όμως επάνω στη σκηνή μετατρέπεται σε πολεμική μηχανή. Το “Live In Japan 2018”, έρχεται να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές και να μας δείξει ότι ακόμα και σήμερα οι Αμερικανοί βετεράνοι σε “σκοτώνουν” στα live τους.

Εδώ και σχεδόν μισό αιώνα ζωής, οι Αμερικανοί heavy metallers γεμίζουν τη φαρέτρα του heavy metal με ύμνους που σου μένουν στο μυαλό. Η μουσική τους παρακαταθήκη, τεράστια με 16 albums, 5 live albums, συλλογές, Eps, demos και singles. Ακόμα και ο θάνατος, δε μπόρεσε να σταματήσει αυτό το κτήνος που κρύβουν μέσα τους οι Riot V. Σταμάτησαν, θρήνησαν το συμπολεμιστή τους και επανήλθαν δριμύτεροι για να πάρουν τα κεφάλια όσων τους είχαν ξεγραμμένους.

Εν έτει 2018, 11 Μαρτίου για την ακρίβεια, δίνουν ένα ξεχωριστό show στο Club Citta στην Ιαπωνία. Ένα show, που ηχογραφήθηκε για ένα live album και να αποδείξει ότι οι Riot V είναι ακόμα εδώ ζωντανοί, πιο δυνατοί από ποτέ και έτοιμοι να εξαπολύσουν το καυτό ατσάλι τους. Και τι πιο εντυπωσιακό, από το να παίξουν ζωντανά ολόκληρο το “Thundersteel” έναν από τους κορυφαίους metal δίσκους όλων των εποχών; 

Το “Live In Japan 2018”, είναι η ζωντανή αποτύπωση της Armor Of Light Tour όπου η μπάντα προσπάθησε να συνδυάσει το νέο της, ομολογουμένως πολύ δυνατό, album με το πολύ απολαυστικό παλιό setlist της. Τα νέα “Armor Of Light” και “Messiah”, ακούγονται λες και είναι χιλιοπαιγμένα από το group δείχνοντας μας ότι οι Αμερικανοί θρύλοι είναι πολύ δεμένοι μεταξύ τους. Το υπόλοιπο πρώτο μέρος του live, περιέχει κλασικές επιτυχίες της μπάντας από το 1975 έως και σήμερα, με τα “On Your Knees”, “Metal Soldiers”, “Take Me Back” και “Metal Warrior” να γίνονται οβίδες στο μικρόφωνο του Todd Michael Hall. Και ο Todd, εδώ που τα λέμε είναι σα να βγήκε από ένα “ειδικό” Riot καλούπι. Οι ερμηνείες του, η φωνή του, ταιριάζουν απόλυτα σε αυτούς τους metal ύμνους.

Και κάπου εδώ, μπαίνει το δεύτερο μέρος του live. Και τι μέρος! Καλά ρε αθεόφοβοι, όλο το “Thundersteel”; Θέλετε, να μας τρελάνετε δηλαδή; Τι να πω για το ομώνυμο έπος “Thundersteel”, όπου οι τσιρίδες του Hall ακούγονται ακόμα στα αυτιά μου; Τι να πω, για την εξαιρετική ερμηνεία στο “Johnny’s Back”; Τι να πρωτοπώ, για τα back to back έπη “Bloodstreets” και “Run For Your Life”; Νομίζω, ότι μια αυτιά θα σας πείσει. Θέλετε να σας πω για το κλείσιμο; “Road Racin'”, “Swords And Tequila” και “Warrior”, σας κάνουν; Σας κάνουν και σας παρακάνουν, θα έλεγα. 

Όσο για τον ήχο, νομίζω ότι η παραγωγή έκανε ότι μπορούσε για να συμπεριλάβει όλα αυτά που χρειάζεται ένα τέλειο live album. Καθαρός ήχος, η live ατμόσφαιρα και το feeling να  γίνονται εύκολα αντιληπτά και οι αντιδράσεις (Όσο φτωχές και αν ήταν) του κόσμου να ακούγονται λες και είσαι στο διπλανό κάθισμα. Εντάξει, όποιος πει ότι το setlist είναι λειψό, μάλλον θα πρέπει να κοιτάξει εκ νέου τη δισκογραφία των Riot.

Στο τέλος, αυτό που σου μένει είναι το αίσθημα ότι ήσουν και εσύ εκεί. Τραγουδούσες και χτυπιόσουν και εσύ μαζί με τους τρελούς Ιάπωνες μεταλλάδες. Απόλαυσες και εσύ, από μία μεριά τη πολεμική μηχανή των Riot V να θερίζει στη σκηνή. Ζητοκραύγασες και εσύ “Shine, Shine on…. WARRIOR”, μαζί με τη μπάντα και τους υπόλοιπους “συμπολεμιστές” σου. Έζησες και εσύ, ακόμα μία βραδιά θριάμβου των Αμερικανών θρύλων. 

455

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.