ABRAMS: “In The Dark”

ALBUM

Είδος: Post Hardcore /Sludge Metal
Δισκογραφική: Small Stone Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 9 Σεπτεμβρίου 2022

Εκ πρώτης όψεως η ομοιότητα του “In The Dark” με το προ ολίγων μηνών εξώφυλλο του “Transmissions from Mothership Earth” των Nebula είναι λίγο τρομακτική με την καλή έννοια πάντα. Αν εξαιρέσουμε φυσικά τη χρωματική αντίθεση, η εικαστική προσέγγιση δεν διαφέρει και πολύ. Το σίγουρο είναι ότι αμφότερα τα covers πλαισιώνουν εικαστικά ιδανικά δύο εξαίσιους δίσκους που θα μας απασχολήσουν, πέρα από το παρόν, και στο μέλλον όσον αφορά το ηχητiκό μέρος του πράγματος.

Στο ηχητικό λοιπόν μέρος του πράγματος, οι Torche ανακοίνωσαν μετά λύπης μας ότι έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες “βαρέσαν κανόνι”, κάτι που μας στενοχωρεί αφάνταστα. Μας διατηρεί όμως σε μία κατάσταση χαρμολύπης, δεδομένου όμως ότι η μουσική τους κληρονομιά δεν σταματάει εδώ και οι σπόροι τους τόσα χρόνια απέδωσαν καρπούς, κάποιοι από τους οποίους ακούνε στο όνομα Abrams.

Οι Αμερικανοί προτάσσουν τις thunder pop μελωδίες τους, κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκαναν και οι Φλοριδιανοί προαναφερθέντες φίλοι μας, και μας προσφέρουν ένα ευχάριστο και χαρούμενο Sludge n Roll δίσκο, ο οποίος έχει αμβλύνει τις γωνίες του και δείχνει να χωρά σε διάφορα μουσικά ιδιώματα, “αγκαλιάζοντας” με θέρμη κάθε τι που πρεσβεύει αυτό. Αν δεν είσαι από εκείνους που θέλουν τον εν λόγω ήχο, βρώμικο, μουχλιασμένο και με την σαπίλα να ζέχνει από παντού, αλλά βρίσκεσαι στην αντίπερα όχθη του έλους όπου δεν σε χαλάνε οι ευωδιαστές, πολύχρωμες και μοσχομυριστές μελωδίες και καταστάσεις, τότε πέτυχες διάνα. Ίσως το γεγονός ότι η μπάντα προέρχεται από το Denver του Colorado μια αρκετά βραχώδη πολιτεία και όχι από την Louisianna, να παίζει το ρόλο του στο κομμάτι της πιο Rock προσέγγισης, σε σχέση με άλλους ομοϊδεάτες της σκηνής.

Τα κομμάτια του δίσκου έχουν υπερβολική εστίαση σε μελωδικά hooks, στο φόντο της στροβιλιζόμενης ψυχεδέλειας και των στοιχείων του alternative rock της δεκαετίας του ’90. Κάθε μία σύνθεση κάνει ένα back and forth μεταξύ έντασης και δυναμικής, έχοντας έναν ευδιάκριτο κυκλοθυμικό ήχο που είναι αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης μιας πληθώρας επιρροών και ήχων, μεταξύ συγκροτημάτων όπως Cave In, Mastodon, Failure και Quicksand.

Το συγκρότημα απομακρύνεται από την ηχητική κατεύθυνση των πρώιμών του ημερών και πλέον βασιζόμενοι στον πειραματισμό που ξεκίνησαν από το “Modern Days”, στο “In The Dark” όλα αποκτούν μία κινηματογραφική αντίληψη επί του πράγματος. Πάντως η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή του ήχου των Abrams είναι η πληθώρα των επιρροών που διαπερνούν τη μουσική τους.

Είναι μια αληθινή απόδειξη ο δίσκος για το κατά πόσο το Heavy Psych απλώνεται, μαθαίνει από άλλα είδη και τα απορροφά, ώστε να δημιουργήσει νέα συναρπαστικά ηχητικά τοπία, μελωδίες και riff. Αυτή η αναγέννηση του είδους χρειάζεται κάτι λίγο πιο δυναμικό και σκληρό, και οι Abrams παρέχουν όλα αυτά και περισσότερα σε αυτό το άλμπουμ.

Υπάρχει ένας ισομερής διαχωρισμός έντασης και λεπτότητας σε όλο το άλμπουμ, που συνδυάζεται με προσεκτικά μελετημένες δυναμικές αλλαγές. Κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια ξεχωριστή άμπωτη και ροή που πραγματικά εξερευνά τις πιο σκοτεινές περιοχές αυτού που όλοι περνάμε, καθώς και αγκαλιάζει την ευφορία της ήρεμης ανακούφισης αφού το χάος έχει ξεθωριάσει.

Σε τελική ανάλυση, το “In The Dark” είναι ένα ώριμο, εκλεπτυσμένο και παθιασμένο έργο με μια οξεία αίσθηση του επείγοντος, αλλά δεν αισθάνεται βιασύνη στο παραμικρό.

Facebook: https://www.facebook.com/abramsrock
Bandcamp: https://abramsrock.bandcamp.com/album/in-the-dark

385

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 265 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...