Kemerov, Korsikov, Mock the Mankind, Tugdam (3/3/2018) An Club

9.30 έξω από το An Club, γνωστές και άγνωστες φάτσες είχαν δημιουργήσει τα κλασσικά προσυναυλιακά πηγαδάκια. Ένα δεκάλεπτο μετά, ο τραγουδιστής τον Tugdam μας ενημερώνει πως όλα είναι έτοιμα και μας παροτρύνει να τον ακολουθήσουμε.

Χωρίς χρονοτριβές, κατεβαίνουμε τα σκαλιά του υπογείου της Σολωμού και παίρνουμε θέση για την έναρξη της πολυαναμενόμενης βραδιάς. Λόγω απουσίας δισκογραφικού παρελθόντος αλλά και οποιουδήποτε διαδικτυακού μουσικού δείγματος, οι Tugdam αποτελούσαν ένα μικρό αίνιγμα. Η μισάωρη απάντηση που δόθηκε ήταν ικανοποιητική. Doom ήχοι, μαγκωμένη θεατρικότητα και σπαραχτικές κραυγές από τον τραγουδιστή ο οποίος σε κάποιο σημείο, με τη βοήθεια πεταλακίων και λοιπών τέτοιων παγανιστικών μέσων, λούπαρε τόσες φορές και σε τόσα στρώματα τη φωνή του που το αποτέλεσμα ήταν ευχάριστα και εντυπωσιακά παρανοϊκό. Γύρω στις δέκα και είκοσι, και μετά από μία μίνι σύσκεψη της οποίας το πόρισμα ήταν πως παίξανε όλα τους τα τραγούδια, θα μας χαιρετήσουν.

10.35 θα πάρουν σειρά οι Mock the Mankind. Χωρίς πολλά καθόλου λόγια, το Αθηναϊκό instrumental trio ξεκινάει να παίζει. Από την πρώτη κιόλας νότα φαίνεται πως είναι μια πολύ “ψημένη” μπάντα, τα μέλη τέλεια συγχρονισμένα και εναρμονισμένα μεταξύ τους και ένα ηχητικό αποτέλεσμα εξίσου σφιχτοδεμένο. Τα κομμάτια, τα οποία ήταν μέσα από το πολύ καλό “Ruination” του 2015, διαδέχονταν υπέροχα το ένα το άλλο, δημιουργώντας μια αίσθηση συνόλου παρά ξεχωριστών τραγουδιών. Γκρουβάτη doomίλα, έντονη Black Sabbathική παρουσία μπλεγμένη με post στοιχεία που μαζί δημιουργούσαν ωραίες εναλλαγές, ήρεμα και πιο συναισθηματικά σημεία με βαριά ξεσπάσματα. 

11.10 θα αποχωρήσουν για να έρθουν οι Korsikov. Θα ξεκινήσουν με το “Liqweedator” και αμέσως μετά θα υποδεχτούν τον Σταύρο από τους Sadhus για το “Rolling Stoned”.  Το sludgάτο, Motorheadίσιο rock n’ roll των Korsikov ξεβιδώνει τα κεφάλια που από ώρα έχουν αρχίσει τα πάνω-κάτω τους και ανεβάζει αισθητά τις ταχύτητες. Θα συνεχίσουν με το “Pariah” και το “Kruella” από το εξαιρετικό EP που φέρει το όνομα της μπάντας, το οποίο κυκλοφόρησε το 2016.

Τα μέλη του συγκροτήματος, Γιώργος σε μικρόφωνο και κιθάρα (μια χορδή της οποίας τιμώρησε στο προτελευταίο τραγούδι), Σταύρος στην έτερη κιθάρα και Γιάννης στα drums (και στο καθιστό stand-up comedy στα διαλείμματα μεταξύ των τραγουδιών) είναι on top of their game -που λένε και στο χωριό όσων θέλουμε να πετάξουμε μια ξέμπαρκη αγγλικούρα- πράγμα το οποίο απέδειξαν παρουσιάζοντας τρία καινούρια κομμάτια (“363” το μοναδικό, μέχρι στιγμής, βαφτισμένο). Συνέχεια με το “The Ballad (of the Blackout Romantic)” και περίπου στις 12 θα κλείσουν όπως συνηθίζουν, με το μόλις 45 δευτερολέπτων και άκρως καυλωτικό “Baka”. 

12.15 θα ανέβει στη σκηνή το “τιμώμενο” συγκρότημα της βραδιάς, οι Kemerov που έχουν πάρει τους δρόμους με αφορμή την βινυλιακή κυκλοφορία του ντεμπούτου τους, “FMKD”. Θα ξεκινήσουν με το πρώτο κομμάτι του δίσκου, “New Order”, και θα συνεχίσουν με “Docile Sheep”, “Slay Your Son” και “Plague of Nations”. Οι ταχύτητες που δημιουργήθηκαν από τους Korsikov, θα αυξηθούν κι άλλο από τους Σερραίους.

Οι βαριές punkoκιθάρες μαζί με τη γεμάτη “έχω καταπιεί τασάκι” γρέζι φωνή του Ματ Καραμπάλιου  καθιστούν τον χαρακτηρισμό death ‘n’ roll απόλυτα ταιριαστό. Συνέχεια με “Sane”, “Better Man”, “Possess” και “FMKD” . Οι πολιτικοί και κοινωνικοί στίχοι των κομματιών υπογραμμίζονται με κάποια σύντομα και περιεκτικά μηνύματα από τον frontman, χωρίς όμως να σπάει ο πολύ καλός ρυθμός του live. Τελική ευθεία με φόρο τιμής στις δύο μεγάλες επιρροές της μπάντας. “Say it in Slugs” των Entombed και “Denim Demon” των Turbonegro.Για τον επίλογο το μικρόφωνο θα πάει στον κιθαρίστα και καινούριο μέλος των Kemerov, Michael Guratza, o οποίος θα παίξει το “Don’t Drink And Drive(Ozzy)”, κομμάτι των Θεσσαλονικιών punk rockers Bat Signal στους οποίους επίσης παίζει κιθάρα και τραγουδάει. 

Πολύ διασκεδαστική βραδιά, με ταιριαστό line up που προσέφερε ποικιλία και ανέβασε σταδιακά στροφές. Από τους πιο βαρείς Tugdam και Mock the Mankind, στους πιο speedάτους και ξεσηκωτικούς Korsikov και Kemerov, όλοι έβαλαν το –μικρότερο ή μεγαλύτερο- μουσικό λιθαράκι τους για να περάσουμε ένα πολύ όμορφο τρίωρο.

Φωτογραφίες: Χρήστος Λεμονής

583

Avatar photo
About Σόλωνας Εσκενάζης 90 Articles
Γεννημένος το '90, μελαχρινός, ψηλός, καστανά μάτια α σορι δεν είναι Τιντερ εδώ. Η μεγάλη αγάπη είναι το πανκ και τα παρακλάδια του αλλά χωρίς παρωπιδισμους, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα (αρκεί να είναι νόστιμη), less is more και η καλή η μπάντα απ' το live φαίνεται.