BOB KATSIONIS: “Prognosis & Synopsis”

Μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες της ελληνικής rock/ metal σκηνής είναι και ο πολυοργανίστας Bob Katsionis (δεν το μπορώ, να σε λέω απλά “Μπάμπη”), με συμμετοχές σε άπειρα σχήματα, είτε δικά του project είτε ομαδικές προσπάθειες, παραγωγός, σκηνοθέτης και ένας θεός ξέρει τι άλλο!

Επαγγελματίας στα αντικείμενά του, δεν σταματάει να δημιουργεί και έτσι μετά τα τελευταία albums των Firewind (“Immortals”) και Serious Black (“Magic”) επανέρχεται με μία solo instrumental δουλειά που φέρει το όνομά του και έχει τίτλο “Prognosis & Synopsis”. Και μάλιστα, από την αρχή και ξεκάθαρα, μια εξαιρετική δουλειά για το είδος της.

Το αντικείμενο που επέλεξε αυτή τη φορά ο δημιουργός (ο οποίος παίζει τα πάντα εκτός από τα drums) ανήκει σε έναν χώρο που διασταυρώνει δύο κόσμους, αυτόν της κινηματογραφικής κουλτούρας κι αυτόν του πολυφωνικού progressive metal (με λίγο power, ως αίσθηση και όχι ως “μουσικό καθεστώς”) και το κάνει μαεστρικά παράγοντας άκρως ενδιαφέρουσα, εύληπτη μουσική με καθάριες κατευθύνσεις ως προς τα προϊόντα που θέλει να εξάγει, πετυχαίνοντας πλήρως τους σκοπούς του.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος ισομοιράζεται ανάμεσα στη φοβερή δουλειά του Bob είτε στις κιθάρες είτε στα keyboards. Ευφάνταστες ρυθμικές δομές, εξωφρενική, αφλύαρη επίδειξη τεχνικής δεινότητας στα solos (“ομιλούντα” και ταχύτατα που αποδεικνύουν την κλάση του στα επίπεδα ενός οποιουδήποτε φημισμένου guitar hero), εξωπραγματική η ερμηνεία του στα synth/ keys με μια ευρύτατη γκάμα ήχων που κινείται κυρίως προς φουτουριστικά / τεχνολογικά ηχοτόπια και σπουδαίο συμπαγές drumming από τον Βαγγέλη Μωραΐτη, ο οποίος διαπρέπει με τον πλουραλισμό που διέπουν τις εκτελέσεις του.

Δέκα πλούσιες, τεχνικότατες αλλά με οικειέστατη αίσθηση instrumental metal συνθέσεις (ο μεταλλικός χαρακτήρας του “Prognosis & Synopsis” όχι μόνο δεν αποκρύπτεται αλλά κάνει αισθητότατη την παρουσία του καθ’ όλη τη διάρκεια του album), ένα πληρέστατο σύνολο μουσικής με διακριτές επιρροές.

Επιρροές από Dream Theater, είτε της πρώτης περιόδου (όπως στο “Prognosis” που ανοίγει το δίσκο, με φοβερά αλισβερίσια ανάμεσα σε Petrucci-κή κιθαριστική φρασεολογία και Kevin Moore-ικές keyboard φόρμουλες) είτε της “Scenes from a Memory” (στο “Secret of the Nomads”, περιπετειώδες στη δομή του με κυριαρχία των πλήκτρων), παραπομπές στον επίσης multi-player Yianni (“Amnesia”) και στον Jean Michel Jarre (“Dark Matter”, “The Messenger” και γιατί όχι και στον Σταμάτη Σπανουδάκη).

Η metal φύση του album διαφαίνεται καθαρά στα “Tomorrow Starts Today” και “Aegean Sunset”, πλήρως αντιπροσωπευτικά της τεχνοτροπίας του μουσικού και θα μπορούσε να βρίσκεται σε οποιαδήποτε δουλειά των Firewind (μου θύμισε τον έτερο Λαρισαίο θεούλη κιθαρίστα Teo Ross με τον οποίον ο Bob συνεργάστηκε μαζί του ως παραγωγός και μπασίστας), στο Kamelot-ικό “Asymmetric Parallels” με την εξαιρετική ρυθμική δουλειά του και τα άπλετα, ανατολίτικης υφής, solos που παντρεύουν τις συνθετικές ευφυΐες του Petrucci και του Yngwie Malmsteen (και συνεπώς του Ritchie Blackmore), στο “Cold Embrace” που αναμειγνύει νεοκλασικές φόρμες με τη σύγχρονη dance floor κουλτούρα και στο “Synopsis” το οποίο όπως είναι εύγλωττα τιτλοφορημένο, είναι μια σύνοψη όλων των επιμέρους στοιχείων που χαρακτηρίζουν το “Prognosis & Synopsis”, Dream Theater-ικός επίλογος, αντάξιος του σπουδαίου υλικού που προσέφερε ο δημιουργός.

Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο, ο Bob Katsionis παραδίδει στο ακροατήριο μία από τις καλύτερες δουλειές που φέρουν το όνομά του, απόσταγμα της πολύχρονης εμπειρίας του (θα ‘χει καμιά τρείς δεκαετίες πλέον στο χώρο, δεν μου αρέσει να γκουγκλάρω με το παραμικρό, θέλω να έχω το δικαίωμα και να ξεχνάω κάποιες λεπτομέρειες). Το “Prognosis & Synopsis” είναι μια επαγγελματικότατη δουλειά (αναμενόμενα απολύτως τέλειος ο ήχος) σε όλα τα επίπεδα που δεν χωρά αμφιβολίες και ενστάσεις, το ηχητικό αποτέλεσμα που ξεχύνεται από τα ηχεία είναι το πλέον αδιαμφισβήτητο κριτήριο ποιότητας. Αν υπάρχει υγεία στα ώτα βεβαίως – βεβαίως. Τείνω συγχαρητήριον χείραν εντυπωσιασμένος.

https://bobkatsionis.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/bobkatsionisofficial

482

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1171 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.