DIABLERY: “Candles”

ALBUM

Είδος: Black Metal
Εταιρία: Saturnal Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 17 Δεκεμβρίου 2021

Έχοντας ακούσει και πάλι το ντεμπούτο τους “Architects” πρόσφατα, ήμουν έτοιμος για ένα album που θα συνόδευε τα νέα επιτεύγματα των Cradle of Filth και W.E.B. . Η συμφωνικότητα που υπήρχε στον προηγούμενο δίσκο των Diablery, «έχει πάει περίπατο».

Και ελπίζω να μείνει εκεί, γιατί ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν την «ωμότητα» οι Αθηναίοι blacksters, τους ταιριάζει περισσότερο και τελικά, μου χαρίζουν κάτι πολύ καλύτερο από εκείνο που περίμενα.

Γυρνώντας πίσω στα ’90s και στον δευτεροκυματικό μαυρομεταλλισμό, που φέρνουν στο μυαλό μου στιγμές των Ulver στο “Bergtatt”, τις πιο «στεγνές» (από πλήκτρα) μέρες των Dimmu Borgir και σίγουρα λίγο από το πνεύμα των Emperor.

Συνάμα, παρόλο που η μουσική τους είναι απέραντα οικεία, φέρει έντονα μια δική της ταυτότητα που σίγουρα στο μέλλον θα αναγνωρίζεται ως μοναδική.

Εκπληκτικές ιδέες, με συνεχείς ρυθμικές αλλαγές, κολλητικές μελωδίες και μια ογκώδη ατμόσφαιρα που καταφέρνει να βγαίνει από μια, ειλικρινά, «δυσώδη» παραγωγή. To “Candles” δίνει μια εξαιρετική live εντύπωση του τι πιθανόν θα ακούσει ένας επισκέπτης σε κάποια ζωντανή τους εμφάνιση και αυτό από μόνο του, δίνει πάρα πολλούς πόντους στον πίνακα βαθμολογίας μου σε έναν χρόνο γεμάτο από εκπληκτικές black metal κυκλοφορίες.

Προσπαθώντας να κατανοήσω τί με κάνει να νιώθω τόσο οικεία με τη μουσική των Diablery, έφτασα να σκέφτομαι τους αγαπημένους μου Necrophobic και τα πρώτα Kampfar, αν είχαν καλύτερη παραγωγή.

Τα παραδοσιακά «σκισμένα» (όχι Donald Duck όμως) φωνητικά αντικαθίστανται κάπου κάπου με απαγγελία/ψαλμωδία και έτσι, καταλαβαίνει ο ακροατής πού κολλάνε τα κεριά του τίτλου.

Παρόλο που είναι μια βαθιά ριζωμένη στην παράδοση black metal κυκλοφορία, η μουσική του “Candles” είναι εκπληκτικά εξωστρεφής και δείχνει να έχει την ανάγκη να επικοινωνήσει τη στοργή της στον κόσμο.

Το μόνο κακό με αυτόν τον δίσκο είναι πως πιθανότατα θα εξαφανίσεις τον προκάτοχό του. Θα θυμάμαι για πάντα νομίζω, πως η αρχή των Diablery έγινε εδώ.

Official Site: https://diablery.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/DiableryOfficial
Instagram: https://www.instagram.com/diableryofficial/
Bandcamp: https://diablery.bandcamp.com/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/2r5FDVYiwGpx6keFN3ajLe

1044

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2101 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.