DAMNATION DEFACED: “Invader From Beyond”

Τους γερμανούς Damnation Defaced ομολογώ ότι δεν τους είχα καν ακουστά, παρά τη γενικότερη συμπάθεια που με διακρίνει προς το μελωδικό (και αν γίνεται ταχύ) death metal. Ωστόσο, η πρώτη γνωριμία μου μαζί τους μέσω του τρίτου τους album “Invader From Beyond” που έχει κυκλοφορήσει εδώ και λίγο καιρό, κάθε άλλο παρά αδιάφορη ήταν.

Η μουσική των Damnation Defaced ανήκει καθαρά στο είδος που προανεφέρθη αλλά έχει εμφανή προσωπικότητα και ανέλπιστα ευφάνταστες επιρροές, σε “συγκρατημένες” modern metal δόσεις. Τα δομικά riffs των Lutz Gudehus και Lutz Neemann, τεχνικά αλλά με σαφή, εύγλωττη riffολογική φρασεολογία, δηλώνουν τη γειτνίαση προς σύγχρονα ρεύματα φλερτάροντας μεν με το prog/ math/ djent χωρίς όμως να πέφτουν στην παγίδα της φλύαρης αλλοφροσύνης. Πηγάζουν κατ’ ευθείαν από τα σπλάχνα του τεχνικού prog, του στιλ των Nevermore ή των Psychotic Waltz προσαρμοσμένα σε ένα πολύ ωραίο doom/ death ύφος τύπου Kataklysm (θα μπορούσες να παραθέσεις πλήθος ονομάτων αλλά οι ατμόσφαιρες των κομματιών θυμίζουν πάρα πολύ αυτές των Καναδών, του σύγχρονου “καλλιτεχνικού” βίου τους).

Αξιομνημόνευτα και σχετικά άμεσα τραγούδια, σε ταχύτητες κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους mid tempo αλλά με άριστο ρυθμικό υπόβαθρο και τον Philipp Bischoff να αναδεικνύεται σε έναν πολύ καλό growler (και μόνο), με βαθύ, “πηγαδίσιο” λαρύγγι, αναδεικνύοντας ως έξτρα credit του album το contrast μεταξύ της επιθετικότητας των φωνητικών σε σχέση με τον αμβλυμμένο αλλά ογκώδη (και ιδανικό ταυτόχρονα για τις συνθέσεις του “Invader From Beyond”) ήχο από τα χέρια του Dan Swano (τα διάσπαρτα licks στις κιθάρες παραπέμπουν άμεσα σε θέματα που έχουν πρωτακουστεί σε δημιουργίες αυτού του σπουδαίου μουσικού), λιτός και καθαρός με τα πάντα να ακούγονται διαυγέστατα.

Τραγούδια με όμορφα ρεφρέν που βασίζονται στους θαυμάσιους Φινλανδούς death metallers Omnium Gatherum, με πολλές προσεγγίσεις στους ήρωές μας Rotting Christ τα “Goddess of Machines”, “Invader From Beyond”, “The Key to Your Voice” και “All Comes to its End”, πολύ καλά επίσης τα “Mark of Cain”, “Back From Apathy” και “The Observer” με τους ελαφρείς coreισμούς τους και το εξαιρετικό At The Gatesικό “Embraced by Infinity”.

Πολύ καλός δίσκος το “Invader From Beyond”, θα ικανοποιήσει όσους αρέσκονται στον μελωδικό, αλλά πάντα metal, death χαρακτήρα. Καλές όσο και ενδιαφέρουσες συνθέσεις υψηλής απομνημονευτικής ικανότητας, καλοπαιγμένο και άψογο ηχητικά. Όχι κάτι το πρωτότυπο αλλά το puzzle των επιρροών τους συρράπτεται ιδανικά με αποτέλεσμα ένα πολύ γεροδεμένο και αξιοπρεπέστατο σύνολο. Πολύ καλή δουλειά.

https://www.facebook.com/damnationdefaced
http://damnationdefaced.com

461

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.